- Hver dag kunne vi se kampvognene og høre bragene ved vores hjem.
Sådan siger Mugel Ahmjad, der er en af de mange tusinde, der er flygtet fra Ukraine, efter Rusland for en uge siden indledte en invasion af landet.
Torsdag middag er han sammen med omkring 20 andre ukrainske flygtninge kørt fra banegården i Krakow. Turen foregår i en bus, som fynske Gitte Jul har lånt for netop at hente flygtninge fra krigen i Ukraine til Danmark.
Normalt bor 46-årige Mugel Ahmjad i Kyiv, som er en af de byer, hvor kampene har været mest voldsomme, efter det russiske angreb begyndte.
Kampvogne uden for vinduet
De ukrainske myndigheder melder, at de ukrainske styrker stadig har kontrol med byen, men der har været meldinger om flere civile omkomne som følge af de bomber, der rammer byen.
Og for Mugel Ahmjad kom krigen meget tæt på.
- Tre meter uden for vores hjem kørte kampvognene forbi, og det var farligt at være ved vinduerne på grund af bomberne, siger han.
Som mange andre borgere i Kyiv måtte han og familien søge ly i kældre, da bomberne faldt.
- Det er meget farligt, og man ved ikke, om man dør. Man tænker, måske er det sidste gang, jeg ser kone, mit barn, fortæller han.
Derfor flygtede han ud af landet med sin kone og sin søn. Onsdag aften nåede de banegården i Krakow, hvor der i kølvandet på invasionen er oprettet et nødhjælpscenter.
Men det var ikke uden udfordringer.
- Ved toget i Lviv blev jeg slået af en soldat, der sagde, at jeg skulle kæmpe. Fire gange blev jeg slået med hans gevær, fortæller han og viser et blåt mærke på skulderen.
Mange af de ukrainske flygtninge er kvinder og børn, da regeringen i Ukraine har indført et krav om, at mænd mellem 18 og 60 år skal blive i landet. Det lykkedes ham dog alligevel at nå til Polen med sin familie.
Ifølge FN er en million mennesker flygtet i krigens første uge.
Startvanskeligheder
Næste stop bliver Strib på Fyn. Gitte Jul fra Odense har ligesom mange andre danskere haft et ønske om at hjælpe ukrainerne, og derfor valgte hun at låne en bus for at fragte ukrainske flygtninge til Danmark.
På grund af reglerne i Polen, kunne man dog ikke uden videre fylde bussen med flygtninge og sætte kursen mod Danmark. Derfor blev opsamlingen lidt vanskeligere end ventet, men omkring 20 valgte at tage med.
Og Mugel Ahmjad er glad for Gitte Juls indsats.
- Jeg er meget taknemmelig for, at de hjælper os. Min bror bor i Danmark og kontaktede dem. Vi har haft fire dage uden søvn. Jeg er så glad for, at de hjælper os. Det betyder meget, siger han.
Regeringen forventer, at der kommer 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark. Der er dog kun tale om et skøn.