Efter mange timers forhandlinger faldt rammen endelig på plads. Mandag aften blev et bredt flertal i Folketinget enige om en ny landbrugsaftale, der skal sikre en grønnere omstilling og en større klimareduktion i landbruget frem mod 2030.
Det er ikke kun blandt partierne, at aftalen er blevet godkendt. Også hos landmændene på Fyn ser man med tilfredshed på den brede aftale.
- Hvis vi bare stritter imod, så kommer vi ingen steder. Og det synes jeg faktisk ikke, vi har gjort i landbruget i en periode. Vi er løsningsorienteret. Vi skal omstille os, ligesom resten af samfundet skal, og vi er en del af samfundet på lige vilkår, siger Torben Lyngsøe Povlsen, der er formand for den fynske landbrugsforening L & F Centrovice.
Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Dansk Folkeparti, de radikale, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, LA og Kristendemokraterne.
Store mål
Et af de helt store bindende mål med den nye landbrugsaftale er, at land- og skovbrugssektoren skal reducere udledningen af CO2 med 55 til 65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990. Det svarer til cirka 6,1 til 8 millioner ton.
Ifølge Torben Lyngsøe Povlsen vil det kræve, at alle parter hjælper til med at godkende og sætte projekter i gang, for at målet kan opnåes.
- Det er et meget ambitiøst mål, som vi vil gøre alt, hvad vi kan for at indfri. Hvis vi skal lykkes med at komme i mål med det her, skal vi være i samspil med hinanden. Det vil sige at producenterne, også ude på landet, vores virksomheder, men også myndighederne skal byde konstruktivt ind, sådan at vi hjælper hinanden med at løse de opgaver, der ligger, siger formanden.
Giver ro i maven
Torben Lyngsøe Povlsen ser blandt andet frem til, at aftalen sætter fokus på de såkaldte lavbundsjorde og grøn produktion af protein. Set med fynske briller er det dog særligt fokusset på vandmiljøet, der betyder noget.
Her er L & F Centrovice nemlig allerede igang med et større projekt kaldet Odense Fjord-samarbejdet med blandt andet Vandcenter Syd, Syddansk Universitet og Danmarks Naturfredningsforening.
- For det første er det jo en bred aftale, så vi har også ro i maven her på Fyn. Vi har virkelig brug for, at vi kan få lov til at producere på nogle gode vilkår, og vi er også meget innovative. Men noget som også ligger os på sinde, det er, at vi skal have det gode vandmiljø, siger den fynske formand.
- Og det, at man kan lave lokale pilotprojekter om at gå ud i fællesskab og løse opgaven i de enkelte vandoplande, er også kommet med i form af, at der vil blive understøttet nogle af de pilotprojekter. Det, synes jeg faktisk, er et kæmpe cadeau til de steder, hvor man har været first movere, blandt andet her på Fyn, til at lave de ting. Så det glæder vi os til at blive en del af.
De konkrete initiativer i landbrugsaftalen vil kun sikre en CO2-reducering på 1,9 millioner ton frem mod 2030.