Det grå guld får hjælp til at få job: - Det er svært at holde modet oppe

Halvdelen af de ledige seniorer oplever, at deres alder betyder, at de løber panden mod en mur, når de søger job. Det viser tal i en evaluering af den såkaldte seniorpulje.

- Det er en helt fantastisk glæde, at man pludselig kan være med igen. Og yde noget. Bidrage igen.

Sådan siger Carsten Mochou. Han er uddannet elektrotekniker, men blev fyret i 2018.

Først i oktober sidste år landede han et nyt job, da han fik en stilling som sælger og installatør hos firmaet Percussion Play.

Nu sælger han så udendørs musikinstrumenter til blandt andet børnehaver, parker og plejecentre.

- Det giver mig faktisk en enorm glæde, som jeg ikke havde set komme.

Men vejen dertil var hård og fyldt med talrige nederlag. Carsten Mochou har nemlig ikke haft nemt ved at komme i arbejde igen.

Han er med sine 60 år en del af "det grå guld". 

Men selv om et langt liv i arbejde og således masser af attraktive evner, som kunne udnyttes af enhver arbejdsgiver, så sendte Carsten Mochou ofte fem ansøgninger om ugen - uden at blive indkaldt til samtale. En eneste gang.

- Når du uge efter uge får afslag måske bare med en begrundelse, at stillingen besat til anden side, så er det lidt svært at holde begejstringen og modet oppe, siger Carsten Mochou.

- Man føler sig jo ikke gammel, men man bliver alligevel vraget, og man oplever, at det er på grund af alderen, at man bliver sorteret fra.

- Og det er ... ja, det er lidt svært, siger Carsten Mochou.

- Jeg er fyldt med skam

Carsten Mochou klarede altså skærene og har igen et arbejdsliv at stå op til. Så heldig er 53-årige Kenneth Laursen ikke.

Han har sendt 230 ansøgninger, siden han i 2019 blev færdig med en kandidatgrad i statskundskab. Men kun fire jobsamtaler er det blevet til. Og intet job.

- Jeg bliver ked af det, og jeg føler mig udenfor.

Arbejdsløsheden har nedbrudt Kenneth Laursen psykisk. Så nu er han ved at søge om fleksjob i stedet.

- Nu er jeg arbejdsløs fleksjobber. Og jeg er fyldt med skam.

Kenneth Laursen har sendt 230 ansøgninger.
Kenneth Laursen har sendt 230 ansøgninger.
Foto: Ken Petersen

At både Carsten Mochou og Kenneth Laursen skal igennem så grusomt meget, og for Kenneth Laursens vedkommende ende med en nedværdigelse, som sender ham helt ud i tovene, vil et lovforslag om, at undgå aldersdiskrimination forbydes.

Lovforslaget vil forbyde virksomheder at screene ansøgninger for ansøgernes alder.

Carsten Mochou mener det et godt lovforslag. Han er overbevist om, at det bliver vedtaget, men han har også sine forbehold:

- Det løser ikke problemet, fordi det er en holdningsændring der skal til i HR-afdelingerne ude i virksomhederne, at man også vælger seniorer til, siger han.

Hønge: Det er helt urimeligt

Lovforslaget er på vej til anden behandling i Folketinget, og her er der ubetinget opbakning fra SF og fynskvalgte Karsten Hønge:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man bliver skrevet ud af historien, bare fordi man passerer cirka 50 år. Det er helt urimeligt, at vi skal se sådan en diskrimination på arbejdspladserne i dagens Danmark, siger Karsten Hønge, som er SF's arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesordfører.

- Jeg fatter ikke, at arbejdsgiverne ikke kan se værdien i, at beholde de her medarbejdere, som har masser af viden og masser af erfaring.

Fakta

Karsten Hønge mener, at det er vigtigt at komme systematisk fravælgelse af "det grå guld" til livs. Men også, at det ikke er det eneste, der bør gøres.

- Vi skal sørge for, at man som ansat, også når man er passeret 50 år, skal modtage efteruddannelse.

- Der kan vi gå ind og understøtte ved både at gøre det økonomisk attraktivt for virksomhederne, at sende de erfarne medarbejdere på efteruddannelse, men vi kan også presse virksomhederne ved at sige, at vi forlanger forklaringer, hvis de her ting ikke sker.

- Og så synes jeg vi skal lade det offentlige gå foran. For dem der tror, det nok er private arbejdsgivere der diskriminerer - sådan er det ikke. Vi kan gå foran i det offentlige og vise, at selvfølgelig er der plads og rum til, at vi beholder erfarne medarbejdere, siger Karsten Hønge.

- Og så kan vi stille krav til virksomhederne om, at de skal have en seniorpolitik.

Det bliver nok til sommer ...

Lovforslaget er stillet af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), og det er en del af udmøntningen af "Trepartsaftale om mangel på arbejdskraft".

Lovforslaget vil efter planen være færdigbehandlet - og formentlig endeligt vedtaget - 22. marts.

Det foreslås at træde i kraft den 1. april - dog med undtagelse af forbuddet mod, at arbejdsgivere screener ansøgere på baggrund af deres alder. Det er foreslået at træde i kraft 1. juli.

Oversigt

    Oversigt