Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tirsdag faldt der dom i en Højesteretssag, hvor en fynbo blev dømt for at vejlede personer i at bruge den ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time.
En fynbo blev tirsdag idømt seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste for at vejlede personer i at bruge den ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time. Det gjorde han via sin egen hjemmeside popcorntime.dk, hvor han havde en vejledning, som personer kunne læse for ikke at blive opdaget i at streame ulovligt på Popcorn Time.
- Han er skuffet over dommen, fordi han selv fortæller, at han bare har beskrevet et faktum, som der i øvrigt er hundredetusind andre hjemmesider, der også beskriver, fortæller advokat Lars Henriksen, der er forsvarer for den dømte.
Dømt for ulovlig filmstreaming: Nu får han sin sag i Højesteret
En 41-årig mand blev i april idømt betinget fængsel i en sag om ulovlig streaming i Østre Landsret, efter dommen var anket i byretten. Nu ryger sagen i Højesteret.
I april 2019 blev en 41-årig mand idømt seks måneders betinget fængsel i en principiel sag om ulovlig filmstreaming.
Han var medvirkende til at sprede den ulovlige pirattjeneste Popcorn Time via hjemmesiden popcorntime.dk, som han var ejer af.
Sagen startede i byretten, hvorefter straffesagen blev anket til Østre Landsret. I byretten blev han udover den betingede fængselsstraf idømt 120 timers samfundstjeneste samt fik konfiskeret over en halv million kroner for hjemmesiden, men efter anken til Østre Landsret frafaldt de 120 timers samfundstjeneste.
Men nu er sagen også anket til Højesteret, hvilket kun sker i sjældne tilfælde, hvor der er tale om så principiel en sag.
Tilladelse til Højesteret
Efter dommen i Østre Landsret søgte den idømtes forsvarer, advokat Lars Henriksen, om at få sagen for Højesteret. Det kræver en særlig tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, som skal vurdere, om sagen er så principiel, at landets højeste retsinstans skal kigge på den.
Og det har nævnet nu givet tilladelse til. Straffesagen kommer for Højesteret den 7. januar.
Straffesagen om ulovlig streaming af film er den første af sin slags i Europa.
- Aldrig tidligere er en person blevet dømt for medvirken til at udbrede streamingtjenester. Dommen er derfor et vigtigt skridt i bekæmpelsen af ulovlig streaming på internettet og vil vække genklang i hele Europa, sagde senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra Statsadvokaturen for særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden efter dommen i Retten i Odense tilbage i 2018.
Ud over fængsel og samfundstjeneste fik fynboen konfiskeret omkring 505.000 kroner, som er fortjenesten for at have haft reklamer på hjemmesiden. Han skal derudover også betale sagens omkostninger for Byretten og Østre Landsret som konsekvens af, at han er blevet dømt i Højesteret.
Dommen som fynboen fik tirsdag i Højesteret er en stadfæstelse af Byrettens dom.
- Nu kan man jo stille spørgsmål ved, hvor meget omtale man skal give på en hjemmeside, før man bliver medvirkende til generelle forbrydelser. Jeg kunne godt nævne et par hjemmesider, som man nu formegentlig kan gå løs på med de samme principper, siger Lars Henriksen.
Begrundelsen for Højesterets afgørelse var, at når man kalder sin hjemmeside popcorntime.dk betyder det, at man identificerer sig med det ulovlige produkt. Derudover mener Højesteret, at vejledningen på hjemmesiden udgør medvirken til ulovlig streaming.
Syddanskere elsker streaming, men fravælger TV-kanaler
Når syddanskerne ser actionfilm eller naturprogrammer, så foregår det ofte på nettet.
Næsten halvdelen af borgerne i Region Syddanmark bruger nemlig online streaming-tjenester.
Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.
Det skriver DR Syd.
Og det er både godt og skidt for energiselskabet, SE, der ejer TV- og internetudbyderen Stofa.
- Kunderne køber større og større internet-pakker, men omvendt så vælger de mindre TV-pakker, siger Niels Duedahl, der er bestyrelsesformand for Stofa til DR Syd.
Danmarks Statistik forventer at offentliggøre rapporten over danskernes streaming-forbrug til november.
Tilladelse til Højesteret
Efter den 41-årige mand blev dømt i Østre Landsret søgte mandens forsvarer, Lars Henriksen, om at få sagen for Højesteret. Det kræver en særlig tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, da de skal vurdere, om sagen er af så principiel karakter, at landets højeste retsinstans skal tage sagen op.
I dette tilfælde er sagen af principiel karakter, da fynboen, der tirsdag blev dømt i Højesteret, ikke er tiltalt for at streame ulovligt, men snarer for at have vejledt andre i at streame ulovligt på Popcorn Time. For den dømtes forsvarsadvokat, kan det ændre ved, hvordan man kan ytre sig på internettet.
- Man rykker med den her sag lidt ved de principper, vi hidtil har brugt for, hvad man må skrive på internettet efter min opfattelse, siger Lars Henriksen.
Streaming er med til at sikre rekordomsætning til TV2
TV2 lever især godt af streamingtjenester og reklamer. Mediekoncernen opjusterer forventningerne til 2017.
TV2 Danmark har leveret, hvad de selv kalder "et historisk godt resultat" med onsdagens regnskab for første halvår af 2017.
Resultatet før skat viser 178 millioner kroner, imod 24 millioner kroner i samme periode året før. Det er en stigning på mere end 150 millioner kroner.
Det er de godt tilfredse med hos TV2. Mediekoncernen mener, at det store overskud blandt andet skyldes 45 millioner kroner mindre i omkostninger, der i 2016 primært gik til sportsrettigheder i forbindelse med EM i fodbold.
Ifølge TV2's administrerende direktør Merete Eldrup er der ingen platforme, der har ført til underskud. Overskuddet det første halvår blev især genereret af den digitale flade og reklamer.
- Vi har overskud over det hele. Der har været rigtig god gang i reklameomsætningen og i vores streamingtjeneste TV2 Play, hvor der er flere kunder, og folk også køber større pakker nu end tidligere, siger hun.
TV2 planlægger det næste stykke tid ifølge Merete Eldrup at lægge ekstra vægt på den digitale omstilling, da det er her, mange af kunderne rykker hen.
Selv om mange rykker væk fra flow-tv, er det ifølge Merete Eldrup kun hovedkanalen TV2, der ikke genererer det store overskud. Alle de andre kanaler og især TV2 Sport og TV2 News tiltrækker mange seere.
- Det er gået så godt i første halvår, og hvis vi ikke gør det meget dårligere, så burde vi komme ud af året med et meget pænt overskud, siger hun.
Som følge af halvårsregnskabet opjusterer TV2 årets forventninger til resultatet før finansielle poster (EBIT) fra 200-250 millioner kroner til 225-275 millioner kroner.
Overvejer Menneskerettighedsdomstolen
Højesteret er den højeste appelinstans i Danmark, men i nogle tilfælde kan en sag blive indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
- I den her sag kunne man overveje, om der er et ytringsfrihedsproblem, forklarer forsvarsadvokaten og fortsætter:
- Nu vil jeg selvfølgelig læse Højesterets dom, og så vil jeg vurdere, om vi skal indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.