Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Danskerne skal efterhånden vænne sig til flere tørkeramte perioder. Det kan derfor være en fordel at tilpasse sin have til fremtidens vejrsituationer, lyder det fra havearkitekt.
Alvorlig tørke truer fynske haveejere i denne tid.
Tørkeindekset på Fyn er i den høje ende af skalaen, og det volder fynske haveejere problemer med gule græsplæner og trætte blade i blomsterkrukken.
Men haveejerne kan med fordel tilpasse sin have efter planter, der har mindre brug for vand og kan klare varmen, lyder opfordringen fra havearkitekt Janne Fuglsang, indehaver af Fuglsang Haver i Morud.
- Det er fakta, at klimaet har ændret sig, og det bærer præg af de her varme forsomre. Her har folk opdaget, at de har haft planter i haven som forsvinder, fordi de ikke kan holde til varmen, fortæller havearkitekten.
Klimaforandringerne kan betyde flere tørkeperioder fremadrettet. Det kan derfor være en god idé at tænke langsigtet ved at vælge såkaldte tørketålende stauder fremadrettet til blomsterbedet i sommerperioden.
- Her er det allervigtigste at vælge planter, der trives i tør sandbund. Det kan være blomster som lavendel, iris og lammeører, siger hun.
Tørketålende planter er arter, der trives i tørre områder med meget sol og tør jord. De har derfor heller ikke brug for særlig meget vand, lyder det.
Her nævner havearkitekten ligeledes planter såsom tidselkugle, løvehale og prydløg.
Oliventræer i baghaven
Det er heller ikke utænkeligt, at også flere Middelhavsplanter vil finde vej ind i de fynske haver med tiden, fortæller hun.
- Citrusfrugter kommer vi nok ikke til, men måske vil et oliventræ kunne overleve ude i haven, og der er også flere som sætter palmer ud i haven.
Mens nye typer af planter baner sig vej ind i fynboernes blomsterkrukker, kan det også betyde et farvel til andre veletablerede arter i danskernes haver.
- Roser og rhododendron kommer nok til at få svære vilkår i haverne på sigt. Det samme gælder også for en blomst som hortensia, fordi den har brug for rigtig meget vand dagligt, uddyber hun.
Haveejerne bør også overveje at lave flere områder med skygge til de varme sommerdage med bagende sol. Det kan eksempelvis være et træ eller en busk som kan kaste let skygge hen over terrassen.
- Vi vil gerne have sol i vores have, men tænk på, at det kan være svært at holde ud i længden. Det kan være rart at have træer, hvor man også kan plante under dem ude i haven.
Her foreslår hun blandt andet sydbøgen med sine fine, små blade. Det vil svare til en grøn parasol, uddyber hun.
Væk med den store græsplæne
Ifølge havearkitekten bliver den nyklippede græsplæne i fremtiden nødvendigvis ikke lige så dominerende i danskernes haver.
Her går retning mod en mere "vild have", lyder det. Janne Fuglsang opfordrer generelt også haveejere til at vende sig fra tanken om den store grønne græsplæne for at få mest muligt succes med haven fremadrettet.
- Det er sjovere at have urter og give til naturen. Vi kommer til at se på vores haver på en anden måde fremadrettet, hvor vi handler med naturen i stedet for mod naturen.
- Men folk er ofte bange for at forsøge sig med staudebede, og derfor bliver det oftest græsplænen, fordi man er bange for at gå i krig med det. Det er sjovt, for det er græsplænen, som i virkeligheden er det sværeste at holde, hvis du eksempelvis kigger på tid.
Tørken giver også potentielt farlige vilkår for haveejerne. Beredskab Fyn har for nylig opfordret haveejere til at lade ukrudtsbrænderen blive i skuret i den tørre vegetation, fordi forkert brug kan have store konsekvenser.