Dyrskuet åbnet: Fynsk landbrug vil ikke være klimasyndebuk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fynsk landbrugs formand, Torben Lyngsøe Povlsen, tog bladet fra munden på det fynske dyrskue.
Det var ikke kun til folketingsvalget, at klimaet var et varmt emne.
Da Det fynske Dyrskue åbnede fredag klokken otte, var klimaet også på folks læber og dagsorden. Og det gjaldt også landbrugsforeningens Centrovice-formand Torben Lyngsøe Povlsens.
- Der er ingen tvivl om, at klimaet, miljøet og bæredygtigheden skal have fokus. Klimaet kender ingen grænser, og alle har et ansvar. Desværre har debatten ofte fået karakter af en styrkeprøve i at være mest grøn. Grøn, grønnere, grønnere. Og syndebukken? Ja, den er i mange tilfælde landbruget, sagde Torben Lyngsøe Povlsen i sin velkomsttale på dyrskuet fredag.
Der muh'es, øffes og spises: Det Fynske Dyrskue åbner
De næste tre dage kan man opleve Det Fynske Dyrskue - fuldstændig ligesom man plejer at kunne. Men denne gang vil der være lidt fornyelse.
Nu åbner portene til Det Fynske Dyrskue, og man kan igen opleve en hel del muh'en, øffen og pruh'en i Odense.
Men det er ikke det eneste, man kan opleve på dette års dyrskue.
Klokken otte fredag morgen vil det tre dage lange dyrskue gå i gang. Men selvom dyrskuet i år har eksisteret i hele 137 år, så er det ikke uden fornyelser, at man byder velkommen på pladsen.
I år skal det lave besøgstal fra sidste år på omkring 44.000 besøgende nemlig vendes, og der skal tiltrækkes flere gæster.
I år er det derfor ikke kun dyrene i de mange folde, der er i fokus. Der vil i løbet af dagene være debatter om madspild, fokus på grøn energi og udstillinger med graffitikunst. Alt sammen vil være at finde midt på dyrskuepladsen, hvor en rund teltlignende skyline skyder op.
Her kan de besøgende opleve debatter og talks fra scenen, imens de køber mad hele vejen rundt på pladsen, og på den måde også vil kunne få en kulinarisk oplevelse.
- Vi vil gerne skabe et åndehul for de besøgende, hvor de kan komme hen og dufte til de lokale fødevare og smage nogle lækre ting. De kan holde en lille pause i mellem, at de kigger på dyrene og maskinerne, fortæller projektmedarbejder ved Det Fynske Dyrskue Simone Hansen.
- Vi vil rigtig gerne fremhæve fødevaredelen.
Sjællænderen møder fynboen
Én af de nye ansigter, som man kan komme til at møde på dette års Fynske Dyrskue, er sjællænderen Louisa Fjeldbergs. Hun har nemlig en af de madsteder, som skal servere mad på den nye plads rundt om det hvide telt.
Det er første gang, at hun er med til Det Fynske Dyrskue med sin Foodtruck Coast.
- Jeg forventer mig en rigtig spændende tid, især fordi der er nogle helt nye tiltag, der skal skabe lidt liv. Det glæder jeg mig meget til, siger hun og fortsætter:
- Og så forventer jeg - og det er allerede blevet opfyldt - at der er en masse, der kommer og tager noget pis på en sjællænder, der står i en foodtruck. .
Fornyelsernes år
Alex Nielsen, der fik chefposten for Det Fynske Dyrskue tilbage i november, har en stor opgave foran sig, når det kommer til at forny dyrskuet rundt. Sidste år faldt besøgstallet nemlig til næsten en fjerdedel. Det gav dyrskuet et underskud på godt 400.000 kroner.
- Udfordringen kan ligge i, at der er så meget tradition i sådan et dyrskue, men man skal passe meget på med at være bange for at flytte på nogle ting, siger Alex Nielsen til TV 2/Fyn.
Der har været mange idéer på tegnebrættet for den nye chef.
- Det helt centrale i forhold til dette års fornyelse af dyrskuet er vores fødevaremarked, som bliver hjertet af dyrskuet, siger han og fortsætter:
- Jeg har en idé om, at også dyrskuepublikum vil have noget godt at spise. Det får de mulighed for i år, siger han.
Det nye fødevaremarked kommer til at fylde omkring 800 kvadratmeter. Men det er ikke det eneste, der kommer til at være lidt anderledes i år.
- Vi har blandt andet rykket veterantraktorerne længere ind på pladsen. De har altid stået ude langs hegnet. Og så har vi gjort gaderne smallere, for at skabe en lidt mere intim atmosfære, så der ikke er så langt i mellem standene, fortæller Simone Hansen til TV 2/Fyn.
Danmark går forrest
Formanden slog samtidig fast, at Danmark ikke bare er et landbrugsland med lange og stolte traditioner, men også er et af verdens mest klimaeffektive og bæredygtige landbrugslande.
- Glemt er, at dansk landbrug med sin produktion og eksport af kvalitetsfødevarer hver dag bidrager med store summer til den danske økonomi og den danske velfærd. Og det er både forstemmende og uforståeligt, sagde Torben Lyngsøe Povlsen.
- Dansk landbrug er firstmover. Vi er foran på klimaindsatser, på lavt forbrug af hjælpestoffer og på god dyrevelfærd.
Fynsk landbrugsformand stopper
Niels Rasmussen stopper efter sygdom og gårdsalg.
Niels Rasmussen, mangeårig formand for det fynske landbrugs rådgiver- og interesseorganisation Centrovice, meddelte torsdag på et ordinært bestyrelsesmøde, at han stopper som formand.
Niels Rasmussen har stået i spidsen for Centrovice siden 2008, hvor han i forbindelse med fusionen mellem Agrogården og Landbofyn blev valgt som ny formand for den nye forening.
Niels Rasmussen blev, som tidligere nævnt i TV 2/Fyn, ramt af en alvorlig sygdom i 2016.
Det har givet anledning til overvejelse og refleksion også om fremtiden som fortsat selvstændig landmand, oplyses det i en pressemeddelelse.
Resultatet har været, at hans gårdejendom har været udbudt til salg, og der er fundet en køber, oplyses det.
- Det er en lykkelig situation, hvor tingene falder på plads, og vi bliver boende i vante omgivelser. Jeg har altid interesseret mig for økonomi og politik og forventer også fortsat at være aktiv inden for disse discipliner, lige som jeg naturligvis vil følge udviklingen i erhvervet, siger Niels Rasmussen, der ønsker bestyrelsen held og lykke med det fortsatte arbejde.
Torben Povlsen indtræder som fungerede fomand, en stilling han også havde under Niels Rasmussens sygdomsforløb, og bestyrelsen konstituerer sig senere.
På landbrugets vegne krævede han færre reguleringer til velkomsttalen på Det Fynske Dyrskue.
- Vi må og skal have lettet disse reguleringer og afgifter, hvis landbruget og fødevareerhvervet fortsat skal bidrage til arbejdspladser, vækst og velstand og hvis vi skal bibeholde vores topplacering som et landbrugsland, der er kendt over hele verden for høj kvalitet, høj fødevaresikkerhed, sporbarhed, dyrevelfærd og et klimaaftryk, der er et af de laveste i verden. I kraft af vores forskning og udvikling og et progressivt og godt landmandskab er vi et forbillede ude i verden, og vi går forrest og viser vejen, sagde landboformanden.