Efterforskning tog drejning: Tre fynboer dømt for omfattende bedrageri og coronasvindel
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Retterme i Svendborg og Odense afsagde mandag dom mod to ud af i alt fem personer i en større sag om databedrageri og svindel med coronamidler. I alt er tre dømt i sagen.
Tre personer fra Nyborg og Odense med relation til større databedrageri og svindel med coronamidler har modtaget dom ved Retten i Svendborg og Odense. To af dem blev dømt onsdag.
Fra foråret 2019 til foråret 2021 blev der ansøgt om lån for cirka ti millioner kroner, hvoraf de dømte i alt fik udbetalt 2,3 millioner kroner, mens der også var søgt om tilskud til udbetalte lønninger til coronamidler.
Et halvt kilo flæskesteg til under fem kroner:
- Jeg føler mig en lille smule trådt på
Fem kroner for en flæskesteg er lige i underkanten, hvis man spørger flere fynske forbrugere.
En halv liter piskefløde til tre kroner, 200 gram smør til fire og et halvt kilo flæskesteg for en femmer.
Discountkædernes priser er ekstra lave lige nu. Alle kæmper de om at have de billigste priser på klassiske julevarer.
Men det er rigtig dårlig stil af supermarkederne at prissætte så lavt, lyder det fra den økologiske svineproducent Hans Erik Jørgensen fra Risbjerg Landbrug i Jordløse.
- Som landmand føler jeg mig en lille smule trådt på. Jeg synes jo, at fødevarer skal koste væsentligt mere end de der fem kroner per halve kilo, siger han.
Sender forkert signal
Ifølge Hans Erik Jørgensen sender de lave priser et signal om, at supermarkederne er ligeglade med dem, der producerer fødevarerne.
- Vi bruger jo rigtig meget tid på at producere de her dyr og er glade for at arbejde med dem. Og så er det bare rigtig ærgerligt at se, at man skal helt ned i den pris. Man kan jo få en hel meter flæskesteg til samme pris som en flaske vand. Det, synes jeg, er frusterende, siger han.
Lige nu er priserne så lave, at supermarkederne taber penge på de billigste varer, fordi de bliver solgt billigere end discountkæderne selv kan købe dem.
- Det er os, der tager det her tab på os for at give kunderne nogle rigtig gode tilbud, og så får landmændene den pris, de altid har fået, siger kommunikationschef i Rema 1000, Jonas Schrøder, til TV 2 Østjylland.
- Det er (for) billigt
For de julehandlende ved Føtex i Nyborg, som TV 2 Fyn talte med, var der ingen tvivl om, at et halvt kilo flæskesteg til fem kroner er billigt. Om det er for billigt, var der delte meninger om.
- Jeg synes, det er for billigt. Det lokker jo folk til at købe fra dårligt dyrevelfærd. Uden at virke hellig, så synes jeg, at jeg har gjort lidt, når jeg har købt en ordentlig flæskesteg. Og jeg håber også, at den smager bedre, siger Stig Knudsen.
- Det peger måske på, at landmændene ikke får nok for deres svin. Og så tænker jeg, at dyrevelfærden helt sikkert ikke er i orden, siger Karen-Marie Hasling.
For Nannaeia Szofia Nørregaard skriger de billige priser heller ikke ligefrem dyrevelfærd.
- Jeg tænker ikke, det er nogle grisebasser, der har løbet rundt ude på marken og boltret sig i jorden og spist fra naturen, siger hun.
Men nogen gange prisen det vigtigste. Det siger Lucas Corydon, som ville købe flæskestegen, hvis det var ham, der stod for julemiddagen derhjemme.
- Det er billigt, og så kan man bruge det til at lave god mad, siger han.
Det er ikke unormalt, at eksempelvis flæskestegen kommer på tilbud i december. Men fra flere sider bliver priskrigen, der i øjeblikket kommer forbrugerne til gode, alligevel betegnet som ekstraordinær, skriver TV 2.
- Det er tre gode domme, der er afsagt. Der er tale om dels svindel med coronamidler og dels omfattende databedrageri. Især forholdene vedrørende databedrageri har haft et professionelt og organiseret præg, siger senioranklager ved Særlig Efterforskning Vest, Lars Petersen i en pressemeddelelse.
Efterforskning tog drejning
Efterforskningen startede i efteråret 2020, hvor mistanken rettede sig mod en person i rockermiljøet på Fyn. Men som efterforskningen skred frem, viste det sig, at der var tale om handel med større mængder doping.
I april 2021 slog Særlig Efterforskning Vest til mod adskillelige mistænkte personer, der alle fik undersøgt computer, tablet og telefon.
Tredje uheld på få uger: Fodgænger påkørt af letbanen
En person er blevet kørt væk i en ambulance efter endnu et uheld med Odense Letbane. Det er det tredje uheld på bare tre uger.
Onsdag klokken 16.41 har Odense Letbane i krydset mellem Rosengårdcentret og Ikea været involveret i endnu et uheld.
TV 2 Fyns reporter på stedet fortæller, at én person er blevet båret ind i en ambulance. Både politi og redningsfolk er til stede i krydset ved Ørbækvej og Stærmosegårdsvej.
På Twitter skriver Fyns Politi, at en mandlig fodgænger er blevet påkørt, men at han er uden for livsfare.
Odense Letbane bekræfter ligeledes ulykken over for TV 2 Fyn.
- Det er en frygtelig hændelse, og det vigtigste er, at personen, der er kommet til skade forhåbenligt ikke er kommet alvorligt til skade, siger presseansvarlig ved Odense Letbane, Flemming Ø. Pedersen.
Et øjenvidne fortæller til TV 2 Fyn, at han overværede uheldet. Han blev opmærksom på uheldet, da letbanetoget tudede og bremsede hårdt kort før sammenstødet med fodgængeren.
- Vi kender ikke de nærmere omstændigheder på nuværende tidspunkt. Toget har overvågningsvideo, der nu skal kigges igennem af politiet, forklarer Flemming Ø Pedersen.
Flere uheld
Det er det tredje uheld, letbanen har været involveret i siden den 30. november.
Dengang kolliderede letbanen, der i øjeblikket kører testkørsel, med en bil i samme kryds ved Ørbækvej og Stærmosegårdsvej.
Det viste sig efterfølgende, at bilisten var kørt over for rødt. Ingen kom til skade ved uheldet, men der skete betydelige skader på både letbanetoget og bilen.
Hvorvidt de to uheld i samme kryds giver anledning til nye sikkerhedsforanstaltninger er endnu for tidligt at tage stilling til, lyder det fra Odense Letbane.
I fredag i sidste uge skete endnu et letbaneuheld, da en svingende lastbil ramte letbanetoget.
Uheldet skete, da lastbilen svingede til højre fra Nyborgvej og ind ad en privat indkørsel, hvorefter lastbilens bagende, der under svinget kom til at rage ind over letbaneskinnerne, ramte bagenden af letbanetoget.
Stor sandsynlighed for at møde et letbanetog
I et opslag på Facebook oplyser Odense Letbane, at to personer var med i letbanetoget, da uheldet skekete – henholdsvis en instruktør og en elev under uddannelse som letbanefører. Ingen af de to er kommet fysisk til skade, men er ifølge opslaget påvirkede af hændelsen
- Vi er naturligvis meget berørte over, at en fodgænger er kommet til skade i forbindelse med én af vores træningskørsler. Heldigvis var beredskabet hurtigt til stede for at tage hånd om situationen, og vi sender vores tanker til den tilskadekomne. Nu undersøger politiet de nærmere omstændigheder ved uheldet, og i den forbindelse er vores videomateriale fra toget naturligvis til rådighed, siger Dan Ravn, chef for drift og vedligehold ved Odense Letbane.
De tre uheld er kommet, efter letbanen har intensiveret sine testkørsler i det meste af Odense. Derfor opfordrer man til, at trafikanter er særligt opmærksomme, fordi der er flere letbanevogne på sporene.
- Der er tale om tre vidt forskellige hændelser. Når det er sagt, så hører det med, at antallet af letbanetog, der kører test, er højere nu end tidligere. Sandsynligheden for at møde et letbanetog i Odense er ganske stor, og jeg kan kun opfordre til at se sig en ekstra gang over skuldrene, når man færdes i nærheden af letbanesporet, siger Dan Ravn.
- Det viste sig, at flere af de sigtede havde lavet omfattende databedragerier, idet de havde skaffet sig adskillige personers id-oplysninger og uberettiget brugt disse til at søge diverse banker og lånevirksomheder om lån, siger Lars Petersen
Tre ud af fem dømt
De dømte er tre mænd. En 28-årig mand fra Nyborg, der er idømt syv års fængsel for svindel med coronamidler og databedrageri for 7,1 millioner kroner, samt hæleri af grov beskaffenhed og besiddelse af dopingmidler.
En 24-årig mand fra Nyborg er blevet idømt tre års fængsel for databedrageri for 4,5 millioner kroner, mens en 28-årig mand fra Odense har fået en straf på et år og ni måneders fængsel, hvoraf de tre måneder er ubetinget, mens de øvrige måneder er gjort betinget med vilkår om 260 timers samfundstjeneste. Han har udøvet databedrageri for 3,1 millioner kroner.
Topchef fratræder efter upassende adfærd
Vicekommunaldirektør er fratrådt sit job efter gensidig aftale. Der iværksættes nu en undersøgelse.
Vicekommunaldirektør Søren Møllegård fratræder efter gensidig aftale sin stilling i Nyborg Kommune.
- Han har udvist en adfærd, der ikke er forenelig med stillingen som vicekommunaldirektør, siger borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V) til TV 2 Fyn og tilføjer:
- Jeg er ked af, at der er udvist en adfærd. Vi reagerer og tager det meget alvorligt, for det handler om, at vores dygtige medarbejdere skal komme videre, siger borgmesteren.
Ekstern undersøgelse
Derfor har et enigt byråd på et ekstraordinært møde besluttet at iværksætte en uvildig ekstern undersøgelse af Nyborg Kommune som arbejdsplads, så hurtigt som muligt i starten af det nye år.
- I byrådet har vi en klar ambition om, hvordan Nyborg Kommune skal være som arbejdsplads. Vi har dygtige medarbejdere, der hver dag sikrer vores stærke fundament som organisation. Medarbejdere som der er stor tillid til. Undersøgelsen som vi sætter i gang skal sikre, at vi har den samarbejdsform, omgangsform og kultur vi ønsker, siger borgmester Kenneth Muhs.
Borgmesteren ønsker ikke at kommentere på, hvad der har gjort, at Søren Møllegård er blevet fyret. Fyringen kommer få dage efter afholdelsen af en kommunal julefrokost, men Kenneth Muhs kan ikke kommentere på, hvorvidt der er en sammehæng.
Har adfærden stået på over en længere periode, eller har en episode gjort udfaldet?
- Jeg kan ikke kommentere på det. Men jeg er rigtig ked af den adfærd, der er udvist. Nu har vi som enigt byråd valgt at få sat en ekstern, uvildig undersøgelse i gang af kommunen som arbejdsplads, for vores dygtige medarbejdere er i fokus, siger Kenneth Muhs.
Yderliger to afventer en dom. Det drejer sig om den 39-årige mand, der havde tilknytning til rockermiljøet, som politiet i første omgang havde rettet mistanken mod, mens også en 31-årig mand sidder varetægtsfængslet for svindel med coronamidler.
De tre dømte har alle modtaget deres domme.