Elefanter, klovne og Clemens: Cirkus Arena er kommet til Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er sommer og sæson for cirkus. Mandag er Cirkus Arena kommet til Fyn og uden de traditionelle elementer, der hører til i et cirkus, følger rapperen Clemens i år med rundt på turné.
Teltet er rejst, savssmulden er bredt ud, og elefanten har truttet sin ankomst. Cirkus Arena er kommet til byen, men i år er manegen fyldt med mere en linedansere, heste og klovne.
For andet år i træk har cirkusset inviteret anderledes underholdning i teltet. Sidste år var det Motor Mille og Bubber - i år rejser rapperen Clemens med rundt.
Første fynske forestilling er i Middelfart mandag aften, og under teltdugen fortæller Cirkus Arenas kronprins, Patrick Berdino, hvorfor en rapper hører til i et cirkus.
For 20. år i træk: Cirkusprinsesser, dromedarer og Bubber i Haarby
For 20. år i træk stod Haarby lørdag på den anden ende. På grund af en helt særlig gammel aftale, fyldtes landsbyens gader nemlig med cirkusprinsesser, klovne og dromedarer.
Flagene var hejst og hovedgaden fyldt med lokale, da Cirkus Arena lørdag kom forbi Haarby for 20. år i træk. Haarby er det eneste sted i Danmark, hvor det store cirkus hvert år går i parade gennem gaderne, og det skyldes den lokale Haarby-beboer, Peter Elmelund.
For 20 år siden rejste han rundt med Cirkus Arena i en uge, og han blev så begejstret for cirkusverdenen, at han bagefter lavede en aftale med cirkusset om, at de skulle komme forbi og optræde i hans by.
- Jeg blev meget beruset af at være med. Jeg syntes, det var fantastisk. Det var spænding og mystik, fortæller Peter Elmelund.
Og Peter Elmelunds aftale med cirkusset har hængt ved. Initiativet mødte nemlig stor opbakning fra de lokale, og det har betydet, at både gader og cirkustelt hvert år har været fuldt, når Cirkus Arena lægger vejen forbi Haarby.
- Hvert eneste år er der en fantastisk stemning. Det bliver bakket meget op, og det kan man se overalt i byen. Det er så fantastisk, at det er lige til at tude over, siger Peter Elmelund.
Cirkus som i gamle dage
Det er ikke kun Peter Elmelund og borgerne i Haarby, der er begejstret for den 20 år gamle tradition. Suzanne Berdino er datter af Arenas cirkusdirektør, og hun har været med i Haarby lige fra begyndelsen:
- Man bliver fuldstændig høj af det. Det er helt fantastisk, fordi det lidt er, som det var i gamle dage, når cirkus kom til byen. Dengang var det jo en kæmpe begivenhed, og det her med at lave parade, som vi gør her, det er jo ikke noget vi normalt gør, så alle vores artister og alle vores dyr er alle sammen sat op til den her dag, og vi ser frem til den med stor, stor glæde hvert eneste år, fortæller Suzanne Berdino.
- Clemens har lavet en historie, der binder alle artister og hele forestillingen sammen. Så fra start til slut, går man igennem et eventyr i stedet for det traditionelle cirkus, fortæller han til TV 2/Fyn.
Tryllekunstnere og domptører
Alt det traditionelle er dog ikke taget ud af cirkus. Bag teltet pruster hestene, mens elefanterne gnasker hø. I vognene sminker sprechstallmeisteren og cirkusprinsesserne sig.
- Det er ikke, fordi vi laver om på måden, man laver cirkus. Vi fornyer det bare en lille smule. Vi beholder det traditionelle, men har en kendis, en rapper, der kommer ind og laver en historie, siger Patrick Berdino.
Nycirkus til Fyn: - Andet end glitter-g-streng og nøgne mænd
TinCanCompany i Odense arbejder på at udbrede teatergenren nycirkus på Fyn. Nu er de aktuelle med den første fynskproducerede nycirkus-forestilling.
- Det er teatralsk cirkus. Du finder sjældent dyr i nycirkus. Og du finder sjældent klassisk cirkusestetik med damer i glitter-g-streng og store svedende, nøgne mænd. Men det inddrager en masse kunstformer.
Rune Vadstrøm Andersen er nycirkusartist og en del af TinCanCompany i Odense, der arbejder på at udbrede scenekunstgenren nycirkus på Fyn.
Den ukendte genre er langt fra, hvad fynboerne er vant til at se. Men nu får de atter muligheden, når den første fynskproducerede nycirkusforestilling Planck - Tiny Circus Big Universe slår teltdugen op for interesserede.
- Forestillingen er mere et univers end en historie. Man skal kravle ind ad en lille indgang som en port til en anden dimension. Intet er, som det plejer at være. Lidt ligesom Alice i eventyrland. På syre, forklarer Rune Vadstrøm Andersen.
Udover Rune Vadstrøm Andersen, består TinCanCompany også af nycirkusartist Gry Lambertsen.
- Vi arbejder på at skabe et centrum for nycirkus. Og vi tænker, at det (red. Odense) ligger rigtig fint placeret midt i landet, så alting ikke foregår i København, siger hun.
HVAD ER NYCIRKUS?
- Nycirkus er en blanding mellem klassiske cirkusdiscipliner og blandt andet teater, dans og performance
- Det mest kendte nycirkus er canadiske Cirque du Soleil
- Genren opstod midt i 1970'erne i Frankrig
- Den kom til Danmark i 1990'erne
- Nycirkus er stadig en forholdsvis lille del af det danske teatermarked
- I 2016/2017 var kun 3,8 procent af det samlede teaterpublikum inde og se en nycirkusforestilling/performanceforestilling
Kilde: ny-cirkus.dk
Populært i nabolande
Gry Lambertsen og Rune Vadstrøm Andersen har været i nycirkus-branchen i 20 år. Sammen har de været med til at udbrede den smalle scenekunstform i Danmark.
Nycirkus kom til Danmark i 1990'erne. Siden har den mest været praktiseret i det københavnske.
Men genren har haft svært ved at bide sig fast i det danske publikum. Og i 2016/2017 var kun 3,8 procent af det samlede teaterpublikum inde og se en nycirkusforestilling i Danmark.
Anderledes er det i Sverige og Finland. Her findes nycirkus-uddannelser op til kandidatniveau.
- Vi er et lille land, og det er ikke fordi, der ikke er en talentmasse, men det har svært. Og når der ikke findes en uddannelse, så rejser artisterne ret hurtigt til udlandet, forklarer Rune Vadstrøm Andersen.
Siden 2014 har Danmark forsøgt sig med en dedikeret nycirkus-uddannelse - Akademiet for Moderne Cirkus - som er placeret i regi af AFUK i København. Men i 2018 udløber bevillingen. Og det er endnu uvidst, om uddannelsen vil fortsætte.
Er fynboerne klar?
Tilbage står det helt store spørgsmål, om fynboerne er klar til at tage imod den smalle scenekunstform nycirkus.
- Jeg tror på det. Man skal tro på noget, før at det overhovedet kan blive til noget. Og nogle skal jo være foregangsmænd- og kvinder, siger Gry Lambertsen.
Det er Dynamo Workspace der står bag TinCanCompanys forestilling Planck - Tiny Circus Big Universe, og forestillingen har premiere 9. maj. Det foregår i et 50 kvadratmeter stort cirkustelt. Og med på scenen er musiker, performer og komponist Camilla Bang.
Siden 28. marts har Clemens levet i en cirkusvogn med tryllekunstnere og domptører. Først til september skal han hjem til familien.
Et halvt år på turné i hele Danmark klarer den uerfarne cirkus-debutant, fordi han er nysgerrig.
- Jeg udgav min første plade på min 18-års fødselsdag. Det vil sige, at jeg udgav min anden plade, da jeg var 19 år gammel, og så havde jeg allerede levet min drøm ud, Så jeg var nødt til at opfinde nogle nye drømme. En del af den ambition, jeg fik artikuleret den gang, var, at undersøge alle sider af showbizz, fortæller Clemens.
Den 12. juli er sidste chance for at opleve Cirkus Arena og Clemens på fynsk grund.
Cirkus Trapez er kommet til Fyn: Småt er godt
Mens to af Danmarks største og mest kendte cirkusser, Cirkus Benneweis og Cirkus Dannebrog, ikke længere er at finde på de danske cirkuspladser, satser det lille Cirkus Trapez på, at småt er godt. Mandag var det lille cirkus nået til Odense.
Ved billetlugen hos Cirkus Trapez var der travlt mandag eftermiddag. Isabella Enoch, der er grundlæggeren af det lille nye cirkus, står bag kassen og sælger billetter.
Og mens Cirkus Dannebrog og Cirkus Benneweis er sat på standby, har det lille Cirkus Trapez stadig valgt at satse på heste og cirkusprinsesser.
- Vi vil bevise, at et lille cirkus kan gå i Danmark, og det er vigtigt, for cirkus er kulturhistorie, siger Isabella Enoch.
Hun ved om nogen, at økonomien i cirkus er presset. Hun er medejer af det konkursramte Cirkus Dannebrog.
Det lille cirkus blev etableret i 2016, og i påsken havde det fundet vej til Dyreskuepladsen i Odense til glæde for både store og små.
Og det er netop cirkusets størrelse, der har gjort det muligt.
- Man sparer på omkostningerne. Vi prøver at blive lidt længere i hver by, og det kan vi, fordi teltet er mindre, og vi har derfor ikke brug for så mange mennesker, fortæller Isabella Enoch.
Forestillingen varer i alt to timer, hvor otte forskellige artister optræder med i alt 20 numre.
Cirkus Trapez kommer til at sælge mange flere billetter i fremtiden, det er Isabella Enoch ikke i tvivl om.
- Ja, det er jeg helt sikker på. Fordi vi brænder for det, det er vores hjerteblod, og vi er her også om ti år.
Onsdag kommer det lille Cirkus til Middelfart.
Elever imod kortere skoledage: - Det øger slacker-mentaliteten
kopieret!
Mulernes Legatskole forkorter skoledagen, så eleverne fremover møder 9-14.30.
På Vestfyns Gymnasium er de uenige i den beslutning. Selv strammede de for halvandet år siden skoledagen, så eleverne maksimalt har undervisning fra 8.30 til 15. Og rektor på Vestfyns Gymnasium ser ikke grund til at forkorte dagen yderligere.
- Der er nogle Ronaldo-typer, som møder op og sparker i timevis - men de fleste andre har brug, at der er nogle faste rammer. Jeg er sådan set positiv over for, at nogen prøver noget af - men det kommer ikke til at ske her, siger rektor Søren Hjelholt Hansen.
Hans elever er enige.
- Jeg er bange for, at det måske kunne øge slacker-mentaliteten, siger Ruth Celistine Nanyonjo.
Gymnasie indfører kortere skoledage: Andre kalder det et 'reklameudtryk'
Det kan virke tillokkende for mange med en arbejds- eller skoledag fra 09.00 til 14.30.
Men selvom det bliver virkeligheden for gymnasieeleverne på Mulernes Legatskole fra næste skoleår, følger Fyns øvrige gymnasier ikke umiddelbart trop.
Tværtimod mener flere rektorer, at mere tid med underviserne på skolerne er at foretrække.
- På Sct. Knuds Gymnasium har vi ikke planer om at indføre kortere skoledage. Vi oplever, at eleverne får det bedste læringsudbytte, når de er sammen med kvalificerede undervisere så meget som overhovedet muligt, siger Susan Mose, der er rektor på det ene af fire odenseanske gymnasier, Sct. Knuds Gymnasium.
Nej tak
TV 2 Fyn har lavet en rundringning til samtlige 11 fynske gymnasier. Kun Mulernes Legatskole svarede ja til at ville indføre kortere skoledage, mens ét andet gymnasium svarede måske.
Fra resten blev det et nej tak.
- Hvis man har frihed til selv at placere det (skolearbejde, red.), har man det med at placere det på dårlige tidspunkter. Det er det samme som mobiltelefoner. Man kan have en drøm om, at vi alle er bedre til at styre det, men det er vi ikke.
- Vi vil ikke have kortere skoledage, men bruge tiden så meget som muligt på skolen og hjælpe eleverne så meget som muligt, siger rektor på Vestfyns Gymnasium, Søren Hjelholt Hansen.
Et reklameudtryk
Efter sommerferien ser skemaet på Mulernes Legatskole nyt ud. Hvor eleverne før kunne have undervisning fra 08.10 til 15.10, bliver undervisningen nu kun obligatorisk i tidsrummet fra klokken 09.00 til 14.30.
Derudover vil der være undervisere på skolen allerede fra 08.10 og frem til 16.30, der kan hjælpe med lektier og afleveringer.
På Svendborg Gymnasium bliver der ikke ændret ved ringetiderne. Her har eleverne op mod fire moduler om dagen fra 08.00 til 15.30 - nogle dage kortere end andre.
- Kortere skoledage er et reklameudtryk. Det er fastsat ved lov, hvor meget undervisning eleverne skal have. Det er bare et spørgsmål om, læreren er der.
- Det er vældig interessant, hvad Mulernes gør. I den ene ende har man kraftig styring og i den anden frivillighed, og de bevæger sig helt ud i den ene side. Hvis du spørger mig, bevæger jeg mig pædagogisk den anden vej, fortæller rektor Jesper Hasager Jensen.
Rektor på Mulernes Legatskole Jeppe Kragelund afviser over for TV 2 Fyn, at gymnasiet gør det for reklame eller for at tiltrække flere elever.
- Vi får tildelt elever fra regionen, og eleverne, der bliver tildelt os, laver vi den bedst mulige undervisning for. Vi gør det her, fordi der er nogle problemer i klasselokalerne. Der er for meget spildtid og for stor forskel på, hvad eleverne kan, siger Jeppe Kragelund.
Med ordningen holder Mulernes Legatskole sig inden for Undervisningsministeriets retningslinjer om, at man kan omlægge 20 procent af undervisningen.
Samtidig vil eleverne fortsat have de lovpligtige undervisningstimer, forsikrer skolen.
Eksplosiv invasion af skadedyr fortsætter med uformindsket styrke
kopieret!
De har nærmest overtaget vores kloaker, indtager vores hønsegårde og kravler rundt under vores terrasser.
2024 blev et ekstremt rotteår i Odense Kommune, viser friske tal med svimlende 7.332 anmeldelser - knap 2000 flere anmeldelser en i 2023.
I efteråret modtog Odense Kommune dobbelt så mange rotteanmeldelser som foregående år.
Men det var bare toppen af isbjerget. I december modtog Odenses rottebekæmpere 818 rotteanmeldelser, hvilket er en tredobling i forhold til december året før.
I de første otte dage af 2025 modtog Odense Kommune 200 anmeldelser. Det er knap halvdelen af, hvad der plejer at komme på en hel måned.
Miljøstyrelsen er på sagen og vil uddanne flere rottebekæmpere.
Der er brug for flere til at bekæmpe ekstraordinær rotteplage
Det er væltet ind med anmeldelser om rotter i landets kommuner i 2024.
Nu vil Miljøstyrelsen øge antallet af kurser, så flere skadedyrsbekæmpere kan blive rustet til kampen mod gnaverne. Det er tiltrængt, lyder det fra Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.
- I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser, siger han.
Det er i første omgang kommunerne, der får anmeldelser fra borgerne, når der er set rotter eller tegn på rotter.
Antallet af rotter slår rekord alle steder i øjeblikket. Både i byen og på landet. I Odense er rotteplagen stukket helt af hen over efteråret, viser nye tal.
Mangler hænder
I november blev antallet af rotteanmeldelser fordoblet til svimlende 889 anmeldelser i forhold til samme måned de foregående tre år.
Også Assens Kommune oplever store problemer, og meldte i starten af november om dobbelt så mange åbne sager i forhold til samme tidspunkt foregående år.
Mange kommuner samarbejder med skadedyrsfirmaer, der sender autoriserede rottebekæmpere på jagt efter de plagsomme dyr.
Men markedet er fuldstændig støvsuget for kvalificeret arbejdskraft, og det er en flaskehals, lyder det fra Claus Schultz.
- Når naturen slår nogle sving, som den har gjort i år, så er det svært at finde autoriseret personale. Så er det, at vi kommer på bagkant, siger han.
Sød musik
Det kan ifølge Claus Schultz betyde, at man må prioritere akutte anmeldelser og lægge nogle af de ikke-kritiske anmeldelser nederst i bunken.
De ikke-kritiske anmeldelser kan eksempelvis være rotter, der er spottet i en brændestabel.
Hvis en rotte er set inde i huset, er det forbundet med sundhedsfare, og så skal der handles akut.
Miljøstyrelsen har på baggrund af det høje antal rotteanmeldelser meddelt, at der nu iværksættes ekstra autorisationskurser i starten af 2025.
Det er sød musik i ørerne hos brancheformanden for skadedyrsfirmaerne.
- Det ser vi meget positivt på. Der er allerede flere end 60 tilmeldte på ekstra kurser i starten af det nye år. Det betyder, at der er 60 flere, vi kan hyre ind til opgaven.
Normalt er der omkring 150 personer om året, der gennemgår kurset på knap en uge.
De nyautoriserede skadedyrsbekæmpere skal ikke frygte at blive arbejdsløse, lyder det fra Claus Schultz.
- Den pukkel, vi har lige nu, holder nok ikke ved i 2025. Men det er en branche, hvor man kan sige, at der er mange muligheder for job. Vi bekæmper jo mange forskellige slags skadedyr, og dem kommer der ikke ligefrem færre af.
Det er blandt andet et vådt efterår kombineret med en indtil videre mild vinter, der er skyld i den store rotteplage. Dertil kommer, at det har været et såkaldt oldenår med mange agern og bog som fødekilde for rotter.
Privatøkonomi bør på skoleskemaet - skal lære dem at tage ansvar
kopieret!
Folkeskoleelever bør fremover undervises i privatøkonomi.
Det mener Birgitte Nørrelund fra Konservative, der foreslår, at privatøkonomi skal være en integrereret del af matematikfaget for elever i 7., 8. og 9. klasse.
- Det er rigtig vigtigt, at vores børn og unge får viden om økonomi, siger forslagsstiller Birgitte Nørrelund, næstformand i Børn- og Ungeudvalget, Odense Kommune.
- Det her med at kunne tage ansvar for sit eget liv, ved at man faktisk lærer noget om økonomi, det vil jeg gerne være med til.
Tirsdag blev udvalget enige om at arbejde videre med initiativet. Nu skal de sammen med forvaltningen se på, om der er noget, de kan luge ud i, til fordel for økonomi-undervisningen.
Bare 30 gram af denne grøntsag kan hjælpe diabetikere
Blot 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder dagligt kan potentielt have en gavnlig effekt på diabetikere med type 2-diabetes.
Det tyder ny forskning fra Syddansk Universitet (SDU) på.
Her har forskere fundet ud af, at den orange rodfrugt kan forbedre kroppens regulering af blodsukker og sammensætningen af bakterier i tarmen. I første omgang er det testet på mus.
- Vi ser gulerødder som en mulig komponent i fremtidige koststrategier for type 2-diabetes, siger Lars Porskjær Christensen, som er professor i analytisk kemi og naturstofkemi ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på SDU i en pressemeddelelse.
Effekt på diabetiker-mus
Flere millioner mennesker verden over har type 2-diabetes, og antallet af personer med sygdommen er stadig stigende. I Danmark er antallet af type 2-diabetikere mere end firdoblet siden 1996, skriver forskerne.
Over en 16 ugers periode har forskerne undersøgt gulerøddernes effekt på mus, der har fået fremkaldt type 2-diabetes.
- Vores studie viste, at gulerødder påvirkede sammensætningen af tarmens mikrobiom – de milliarder af mikroorganismer, der lever i tarmen og spiller en vigtig rolle i fordøjelse og sundhed. Hos musene, der spiste gulerødder, blev der observeret en sundere balance mellem tarmbakterierne, forklarer projektkoordinator Morten Kobæk Larsen, lektor ved Klinisk Institut, SDU.
Grunden til, at gulerødder har vist sig at have en gavnlig effekt, skyldes, at de indeholder bioaktive stoffer, der øger cellernes evne til at optage sukker og dermed hjælper med at regulere blodsukkeret.
De samme bioaktive stoffer findes også i blandt andet persille, selleri og pastinak.
Der er dog forskel på, hvor mange stoffer rodfrugterne indeholder.
Den lilla gulerod “night bird” indeholder forholdsvis høje koncentrationer - og så er det bedst at spise gulerødderne rå eller let tilberedte.
Rema-røver genkendt og anholdt
kopieret!
Fyns Politi har anholdt og sigtet en mand, der er mistænkt for at have begået røveri i Rema 1000 i Nørre Aaby den 29. december.
Han blev efter røveriet efterlyst i offentligheden, og det er efter henvendelser fra flere, at manden nu er sigtet.
- Vi har nu sigtet en person i sagen. Tak for hjælpen og de gode henvendelser, skriver Fyns Politi på X.
Røveriet fandt sted klokken 20.23, hvor den maskerede gerningsmand henvendte sig ved kassen.
- Det er et røveri, hænderne op. Giv mig pengene, råbte manden, mens han truede personalet med en kniv.
Gerningsmanden løb fra stedet med et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose.
Fynboer knipser unikke billeder i stormvejr
kopieret!
Et stormvejr kan meget andet end at bekræfte os i, at januar er våd, kold og rå.
Selvom stormen Floriane fortsat suser rundt om ørerne på os i svingende styrke, har flere fynboer trodset blæsten og bevæget sig udenfor.
Det er der kommet helt unikke billeder ud af, der kan huske os på alt det fine, januar og stormvejr også er.
Floriane forventes at aftage i løbet af onsdag eftermiddag.
Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.
Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.
Brian Bøgh Knudsen fangede denne skyformation over Middelfart den 7. januar.
Solnedgang i Rudkøbing 7. januar.
Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.
Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.
Månen fotograferet af Henning Bisgaard den 7. januar.
Badebroen står blottet i Dyreborg, hvor vinden har fået vandet til at trække sig tilbage.
Skyformation over Nørre Aaby. Linette Elisabeth Rosenkilde skriver, at de dramatiske skyer havde heftige byger med sig.
Lavvande ved Thurø Dæmningen 7. januar.
Politi advarer om 'skruppelløse' svindlere - viser billede af gerningsmand
kopieret!
Fem mænd og kvinder fra Faaborg er blevet svindlet af gerningspersoner, Fyns Politi kalder 'skruppelløse'.
De seneste dage har politiet fået anmeldelser om fire svindelsager og to forsøg, hvor ældre borgere er blevet snydt til at udlevere hævekort eller kreditkort, som så kort efter er misbrugt i hæveautomater.
Derfor advarer politiet nu mod svindlerne. Samtidig beder det om hjælp til at identificere gerningspersonerne.
- Vi beder borgerne i Faaborg-området passe på deres penge, og vi håber, ved at være hurtigt ude med den her advarsel, at vi kan forhindre at yderligere borgere bliver snydt i den her omgang, siger politikommissær Finn Wegner Petersen i en pressemeddelelse.
“Det er fra banken”
Ved alle tilfældene har gerningspersonerne brugt den samme fremgangsmåde.
En person ringer op og udgiver sig for at være fra banken. Herefter sendes et bud, som i virkeligheden er en anden gerningsperson til at afhente forurettedes kreditkort, som så efterfølgende misbruges i nærliggende kontantautomat.
- Det man skal, hvis man bliver forsøgt svindlet er, ikke at lade sig presse og i stedet smække røret på. Man kan efterfølgende tage kontakt til ens egen bank eller et familiemedlem, hvis man har brug for at blive betrygget i, at man har gjort det rigtige, siger Finn Wegner Petersen.
Ofrene, der enten har fået franarret eller forsøgt franarret deres kreditkort, er i alderen 55-94 år.
Fyns Politi offentliggør billeder af én af de formodede gerningsmænd, der hæver penge i en hæveautomat i Østergade i Faaborg den 6. januar. Har man oplysninger, der kan være relevante, kan politiet kontaktes på telefon 114.
Fyns Politi
Formodet gerningsmand hæver penge i hæveautomat i Østergade i Faaborg den 6. januar.Fyns Politi
Formodet gerningsmand hæver penge i hæveautomat i Østergade i Faaborg den 6. januar.Undgå at blive svindlet
Fyns Politis gode råd:
Du skal i udgangspunktet aldrig udlevere dit betalingskort, pinkode eller MitID til nogen.
Hverken banker eller politi beder om at få kort eller pinkode udleveret.
Smæk røret på og døren i, hvis nogen vil have udleveret kort eller koder.
Kontakt din egen bank/ bankrådgiver eller et betroet familiemedlem, hvis du er i tvivl.
Mistænker du, at du eller en pårørende er blevet svindlet eller snydt, så kontakt politiet på 114.
Ring til dit teleselskab og få oprettet "Udeladt nummer", så det ikke kan søges frem på Krak og lignende.
Naturvejleder jubler over nye fuglearter - men det kommer med en dyr pris
kopieret!
Et par dage med frost og sne gør ingen vinter.
Og det er skidt for insekter og dyr, advarer naturvejleder Emil Sanderhoff. Han ser resultaterne af det varmere vejr og de mange regnbyger over alt. Og det er ikke forandringer, der gør ham glad.
- Det har store konsekvenser for biodiversiteten, siger han.
Udviklingen med færre og færre vinterdage er dog ikke kun skidt, mener naturvejlederen.
- Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for nogen. Og man ser altså fugle nu i Danmark, som man ikke så, dengang jeg var barn. Vi vil komme til at se nye arter komme ind i Danmark i løbet af de næste 10-20-30 år, og det bliver jo sindssygt spændende at følge med i, siger Emil Sanderhoff.
Ærøfærgerne aflyser flere afgange onsdag morgen. Aflysningerne skyldes kraftig vind.
Den første aflyste færge skulle have sejlet fra Søby til Fynshav klokken 06.00, mens den anden skulle være sejlet fra Fynshav til Søby klokken 07.10.
Selskabet melder ikke om aflysninger på ruten mellem Svendborg og Ærøskøbing.
Henter vejret...
°
Lige nu
Rain: mm
mm
m/s
Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.
Tid | Temperatur | Regn | Vind |
---|---|---|---|
|
|
|
|
Kraftig blæst påvirker flere broer - her frarådes vindfølsomme køretøjer
kopieret!
Flere broer til og fra Fyn påvirkes af stormen Floriane, der onsdag fortsat suser over landet.
På Ny Lillebæltsbro advares der mod kraftig blæst i begge retninger, mens vindfølsomme køretøjer helt frarådes at passere Svendborgsundbroen.
Der er for nuværende ingen restriktioner på Storebæltsbroen.
Floriane forventes at aftage i løbet af eftermiddagen, og da regner man også med, at trafikken på broerne igen kører som normalt.
Anne har lagt OL og VM bag sig - i dag laver hun noget helt andet
kopieret!
For mange atleter bliver sporten en livsstil og en identitet.
Men hvad sker der, når det hele er forbi?
Det spørgsmål står den tidligere verdensmester og OL-deltager Anne Lolk Thomsen midt i at besvare.
Efter en imponerende karriere med fire verdensmesterskaber og to OL-deltagelser valgte Anne Lolk Thomsen selv at sætte punktum efter OL i Rio i 2016.
Men selv med en planlagt afslutning har overgangen til livet uden for sportens verden været alt andet end enkel.
Sporten kommer først
Anne Lolk Thomsen begyndte sin rejse som tiårig i Troense Kajakklub, en lille klub på Tåsinge med plads til store ambitioner.
Kajaksporten startede som en hobby, men blev hurtigt centrum for hendes liv.
- Jeg startede, da jeg var ti år gammel, med at ro kajak i Troense Kajakklub, som er en lillebitte klub, men jeg fik smag for det med at ro og træne, og jeg kunne godt lide at komme ud på vandet.
Allerede som teenager begyndte hun at prioritere sporten over det sociale.
- Man hænger ikke lige en time på skolen efter skoletid, eller man smutter ikke lige ned i byen en halvanden time og bare laller rundt, sagde en ung Anne Lolk Thomsen til TV 2 Fyn i 2000.
Gymnasietiden blev ofret for sporten, ligesom hendes universitetsuddannelse blev tilrettelagt efter træningslejre og konkurrencer.
- Min gymnasietid blev bundet op på sporten. Min universitetsuddannelse tog også udgangspunkt i, at jeg på daværende tidspunkt var på kajaklandsholdet og tog afsted på træningslejre og blev nødt til at samle op på nogle andre tidspunkter og tage eksaminer på nogle andre vilkår. Så omdrejningspunktet for mit liv var jo sporten. Det var det, som var kernen, forklarer hun.
Fra vandet til kontoret
Efter OL i Rio vidste Anne Lolk Thomsen, at det var tid til at prøve noget nyt.
- Jeg var relativt afklaret omkring det. Jeg havde taget en beslutning om det, og det havde jeg nok gjort et års tid i forvejen, hvor jeg godt vidste, at når vi nåede til OL i Rio, så blev det det sidste OL. Jeg drømte også om at gøre nogle andre ting end det at leve i elitesports-verdenen.
Drømme, der involverer et almindeligt familieliv, som ikke skulle tilrettelægges efter hendes sport.
Anne landede efterfølgende et job som bankrådgiver hos Nykredit, men erkender, at det var lidt tilfældigt, hun endte der.
- Jeg har ikke drømt om at blive bankrådgiver, da jeg var yngre, eller noget om at jeg skulle arbejde med tal eller et eller andet. Det beror altså lidt på nogle tilfældigheder, at jeg er endt der, hvor jeg er endt, forklarer hun.
At finde balancen
Selvom Anne Lolk Thomsen er meget glad for sit job, og sætter stor pris på den stabilitet der følger med, savner hun sportens klare mål.
- Det er ikke det samme for mig at løbe efter de her mål i arbejdslivet, som det har været at løbe efter målene i sportens verden.
Ifølge forsker Andreas Küttel er det en kendt udfordring for tidligere elitesportsudøvere at finde en ny mening i livet.
- Man har ikke den her totalt klare vej. Hvor skal jeg hen, hvad er mine mål? Fordi før var det jo at blive den bedste i verden, og det ved man, hvad kræver. Den klare vej, den kan sagtens forsvinde, fordi man skal finde ud af, hvad man nu skal lave resten af mit sit, som stadigvæk er mange, mange, mange år, forklarer han.
For Anne Lolk Thomsen handler det om at acceptere, at tingene tager tid.
- Der kunne jeg måske godt have haft brug for nogen, som havde prøvet det, og havde sagt til mig, at det er helt okay, fordi det kommer bare til at tage noget tid, og du vil en gang imellem vende tilbage og søge noget af det, du havde som atlet, siger hun.