Færre indlagte med corona ender på intensiv eller dør
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Under første bølge lå op mod 30 procent af de coronaindlagte på intensiv. Det er faldet til cirka 10 procent.
Lægerne er blevet klogere på, hvordan man bedst behandler meget syge coronapatienter.
Det betyder, at færre indlagte med coronavirus bliver så syge, at de ender på intensiv eller dør, når man sammenligner nu med tiden under første coronabølge i foråret 2020.
Det fortæller Jens Lundgren, overlæge og professor ved Rigshospitalet og Københavns Universitet.
- Under første bølge var omkring 25-30 procent af de folk, der var indlagt med covid-lungebetændelse, på intensivafdeling.
Fyns Politi efterlyser 57-årig
57-årige John Sandgaard Andersen efterlyses af politiet. Han er ikke set siden mandag.
Tirsdag morgen efterlyser Fyns Politi 57-årige John Sandgaard Andersen fra Svendborg.
Han er ikke set siden mandag, hvor han forlod sit hjem i nedtrykt tilstand. Det er muligt, at han er taget mod Svendborgsund, skriver politiet på Twitter.
John Sandgaard Andersen er almindelig af bygning i 195 centimeter høj. Han er skaldet og har gråt fuldskæg. Da han forsvandt var han iført en sort Kansas-jakke, en blå trøje og blå bukser.
Oplysninger om John Sandgaard Andersen kan gives til politiet på telefon 114.
- Den andel er faldet nu til cirka 10 procent. Det er et udtryk for, at man nu kan vende mange i lungebetændelsesstadiet, før de bliver alvorligt syge, sammenlignet med tidligere, siger han.
Også hvad angår dødsfald blandt de meget syge coronapatienter, er der sket en nedgang. Under første bølge var det omkring 25 procent af de indlagte med en lungebetændelse på grund af virusset, som døde.
- Det er faldet relativt set med cirka 50 procent, siger Jens Lundgren.
Han fremhæver et studie, der viser, at dødeligheden er faldet i absolutte tal fra 20 procent til 10 procent fra første bølge til og med anden bølge.
Bliver hurtigere rask
Hvis man udvikler lungebetændelse på grund af covid-19 og skal indlægges, vil lægerne først sørge for at give ilt og væske, så organerne fungerer.
Sådan lyder det fra Henrik Nielsen, der er professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Bagefter kan man give medicin.
- Remdesivir angriber virus tidligt i sygdomsudviklingen, og så er der et binyrebarkhormon - dexamethason - som vi anvender senere i sygdomsudviklingen til at hæmme den alvorlige betændelsessygdom, der kommer i lungerne.
- Når vi gør det, bliver man hurtigere rask, siger han.
Ambulancer sendt til 52 faldulykker: Politiet advarer om isslag på en regnfuld tirsdag
Nedbøren falder igen som regn efter flere dage med sne. Fynboer skal dog være særligt opmærksomme på glatte veje og indkørsler.
Opdatering
Tirsdag morgen ligger temperaturerne sig lige nøjagtig på den positive side af frysepunktet langt de fleste steder, men der er dog nogle steder, hvor der lige akkurat stadig vil være frost.
Det betyder, at den regn, der forventes at falde allerede i morgentimerne, kan give anledning til glatte veje, da den lægger sig som is på de kølige fortove og vejbaner.
Fyns Politi har allerede tidligt tirsdag morgen konstateret isslag flere steder på Fyn og opfordrer derfor bilister og fodgængere til at køre og gå forsigtigt, da man pludselig kan blive overrasket over det glatte underlag.
Tirsdag morgen har glatte veje været skyld i to mindre færdselsuheld, og fra klokken 6 til 11 er der alene på Fyn blevet sendt 52 ambulancer til faldulykker, oplyser politiet til TV 2 Fyn - dertil kommer de fald, hvor der ikke har været brug for en ambulance.
- Det er helt vildt. Det er fuldstændig spejlglat, og det ser ud, som om det slet ikke er noget. Folk bliver overraskede, når de går ud ad døren. Det er egne trapper, kantstene og flisegange, siger vagtchef ved Fyns Politi Kenneth Taanquist til Ritzau.
Mere regn på vej
I løbet af dagen når temperaturerne op på to eller måske endda tre grader.
Regnen fortsætter som byger i løbet af dagen, inden en ny omgang massiv regn presser sig på vestfra sidst på eftermiddagen. Dagen bliver blæsende op til en hård vind fra en sydøstlig retning.
Natten til onsdag når temperaturerne måske lige akkurat natterfrost, men allerede fra onsdag eftermiddag er det slut temperaturer under frysepunktet - også om natten.
Også han fremhæver, at patienter i dag gennemsnitligt er indlagt i kortere tid, færre bliver alvorligt syge, og der er også et fald i antallet af døde.
Men sygdommen er stadig alvorlig.
- Vi kan se ud af de danske erfaringer, at når man først er på hospitalet, og organerne svigter, så er det desværre en kritisk og alvorlig tilstand.
- Der er stadig dødsfald - helt overvejende hos svækkede patienter og patienter, der har mange kroniske sygdomme i forvejen, siger han.
Forebyggende medicin
Der pågår løbende studier og forsøg med behandlinger, der er nemmere og mere effektive.
Et relativt nyt middel er Sotrovimab. Det er et protein, der bruges forebyggende hos personer, der er i meget høj risiko for et alvorligt sygdomsforløb.
Lægemidlet kan gives, så snart der er en positiv PCR-test, og så blokerer det, at virus udvikler sig i kroppen.
Tal fra Statens Serum Institut viste tirsdag 13.000 nye smittetilfælde. I alt er 739.071 - svarende til omkring hver ottende i Danmark - blevet bekræftet smittet med coronavirus under pandemien.
I tirsdagens opgørelse steg antallet af indlagte med 58 til 666. 71 af de indlagte lå på en intensivafdeling, heraf fik 50 hjælp af en respirator til at trække vejret.