Vindmøller i baghaven. Biodiversitet i vejkanten. Benzin- og dieselbiler i bymidten.
Miljø og klima hører ikke kun til på Christiansborg og i landspolitik. Snakken finder også sted ude i lokalområderne og i lokalpolitikken.
I Nyborg, Kerteminde, Odense, Middelfart og på Langeland har de nu besluttet, at der skal snakkes endnu mere om klima og miljø. Dét skal der i nyoprettede udvalg, der specifikt har klimaet som fokusområde.
Allerede inden selve valgdagen var det også tydeligt, at et af de centrale politiske emner til kommunalvalget ville være grønt, fortæller Robert Klemmensen, der er professor på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet i Odense.
- I rigtig mange valgprogrammer har de politiske partier haft klima og miljø som en central plads, fortæller han.
Lige nu er klima lidt en sidebeskæftigelse, og det kan vi lave om på med et udvalg, der kun har klima som fokus
Og valgkampagnematerialet siger en hel del om, hvad der også betyder noget for vælgerne ved dette kommunalvalg, forklarer Robert Klemmensen.
- Der har hos partierne været en bred enighed om, at klima betyder noget for vælgerne, og derfor afspejler deres valgprogrammer også dét.
Kommunal klimasnak
I Nyborg er der blevet oprettet et helt nyt Klima- og Naturudvalg, emner der derved er blevet skilt fra Teknik- og Miljøudvalget. I Odense er der oprettet en klimarådmandspost, som socialdemokraten Tim Vermund allerede er blevet tildelt, og i Kerteminde har man også besluttet, at der skal oprettes et udvalg, hvis arbejdsopgaver skal kredse om natur og bæredygtighed i kommunen.
Heino Salling (Ø) er valgt ind i Kertemindes nye byråd. Ifølge den konstituering, der blev aftalt på valgaftenen, bliver han formand for det kommende Klima- og Bæredygtighedsudvalg.
Han mener, at et udvalg giver god mening, selvom kommunen allerede har et Miljø-, Natur- og Teknikudvalg.
Det er en indikation for, at klima betyder noget - også i det lokale.
- Det nuværende udvalg er hårdt belastet af lokalplaner. Med det nye udvalg kan vi slippe den grønne dagsorden fri og give området den nødvendige plads, forklarer Heino Salling og fortsætter.
- Lige nu er klima lidt en sidebeskæftigelse, og det kan vi lave om på med et udvalg, der kun har klima som fokus.
Foruden at aflaste det nuværende udvalg, skal Klima- og Bæredygtighedsudvalget også have en koordinerende rolle.
- Vi skal komme med initiativer til de andre udvalg om bæredygtighed, klima og natur, fortæller Heino Salling.
Helt konkret nævner Heino Salling, at et oplagt sted at starte er certificeringen af byggeri i kommunen.
- Hér skal vi kigge på nogle bæredygtighedsstandarder. Det er en oplagt opgave for udvalget, forklarer han.
Ifølge Robert Klemmensen er de nye udvalg i Nyborg, Odense og Kerteminde Kommuner en del af en landsdækkende bølge.
- Det er en trend i hele landet, at man opretter et udvalg, hvor ordet 'klima' indgår, siger han og understreger:
- Det er en indikation for, at klima betyder noget - også i det lokale.
På Langeland er der ikke kommet et nyt udvalg. Man har i stedet valgt at tilføje og bytte om på nogle bogstaver og omdøbe Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget til Klima-, Trafik- og Teknikudvalget. Navnet er nyt, men ikke nødvendigvis meget andet.
Det giver god mening
Klima og miljø har fået en større bevidsthed hos både vælgerne og politikerne, og for Robert Klemmensen giver det god mening, at klima diskuteres på et kommunalt plan også, og at kommunale udvalg skifter navne og smider bogstaverne K, L, I, M og A ind.
- Det er jo også i kommunerne, at de landspolitiske politikker skal implementeres. Det påvirker i høj grad kommunerne, fortæller Robert Klemmensen.
Ifølge Robert Klemmensen har der uden tvivl været et større fokus på klima ved dette kommunalvalg i forhold til valget i 2017, men om det er et historisk klima-kommunalvalg, det er for tidligt at sige.
- Er det mon bare symbolsk, at de her udvalg med en klimatitel oprettes? Dét får vi at se i det nye år, og det bliver virkelig interessant at følge, slutter han.