Flemming Toft: Miraklet i Madrid ændrede dansk fodbold
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den legendariske fodboldkommentator Flemming Toft husker Miraklet i Madrid som en af de største kampe i dansk fodbold. Han mener, at den decemberaften for 25 år siden ændrede dansk fodbold.
6. december 1994.
En aften, der har printet sig fast i hukommelsen hos danske fodboldfans. En aften, der siden er blevet døbt Miraklet i Madrid. Og en aften, der ifølge TV 2's mangeårige fodboldkommentator Flemming Toft, ændrede dansk fodbold.
- Det var med til at løfte den generelle indstilling i specielt de store klubber til, at man internationalt kunne gøre noget, hvis man arbejdede professionelt med tingene, forklarer Flemming Toft.
TV 2/Fyn har mødt ham i anledning af 25-året for Miraklet i Madrid. Han var selv tilstede på Real Madrids hjemmebane Santiago Bernabéu som kommentator, da det største resultat i dansk klubfodbold blev en realitet.
OB vandt 2-0 over mægtige Real Madrid og gik videre i Uefa Cup-turneringen - og Flemming Toft glemmer det aldrig.
- Det er det største klubresultat i dansk fodbolds historie, at de sender en storklub som Real Madrid ud, siger Flemming Toft.
Og med den sensationelle sejr blev OB folkeeje.
- Nu kommer OB med her som et nyt publikumsfavorithold. Ikke kun på Fyn, men faktisk over hele landet, fordi man havde fået meget Brøndby. Nu trængte man også til at få noget andet, og så fik man altså et OB-hold, der kunne gøre sig gældende. Og det betød meget for dansk klubfodbold fremadrettet, siger Flemming Toft.
Kom med til jubilæumsfest: OB-holdet bag miraklet i Madrid samles for første gang i 25 år
Fredag er det præcis 25 år siden OB leverede en vaskeægte fodboldsensation, da de med en 2-0-sejr sendte Real Madrid ud af Uefa Cup-turneringen.
En decemberaften i 1994 skete et ægte fodboldmirakel. En flok fandenivoldske fynboer trodsede alt og alle og med en sensationel 2-0-sejr smed selveste Real Madrid ud af Uefa Cup-turneringen.
Fredag 6. december er det 25 år siden begivenheden, der siden er blevet kaldt miraklet i Madrid.
25-års jubilæet er allerede blevet fejret på flere måder, og på selve dagen fredag er der endnu flere festligheder. På det genåbnede Arkaden i Odense mødes hele holdet for sammen med formentlig flere hundrede fynske fodboldnostalgikere at gense de magiske 90 minutter fra Madrid på storskærm.
Ifølge Ulrik Pedersen, der scorede målet til 1-0 i Madrid-kampen, er det første gang, så mange fra holdet er samlet.
- Det er første gang i 25 år, at holdet er samlet. Flere har efterspurgt det, men det var først, da Carsten Hemmingsen gik i gang med at samle folk, at det lykkedes, siger Ulrik Pedersen.
Han får fredag aften selskab af kampens anden målscorer Morten Bisgaard, brødrene Carsten og Michael Hemmingsen, Jens Melvang, Steen Nedergaard, Johnny Hansen, Brian Skaarup, Steen Pettersson, assistenttræner Viggo Jensen, Daniel Nielsen, Jesper Hjorth, Michael Schjønberg, Thomas Knudsen og Carsten Dethlefsen. Derudover kommer mirakelholdets træner Kim Brink muligvis også forbi.
Definerende kamp
Ulrik Pedersen, der i 1994 var blot 20 år gammel, glæder sig til den store reunion med den gamle garde – og ikke mindst til at svare på spørgsmål og fortælle anekdoter fra kampen.
- For 25 år siden var jeg træt af at tale om kampen. Jeg var ambitiøs og drømte om flere kampe som den. I dag taler jeg gerne om den, fortæller målscoreren.
For den i dag 45-årige fynbo fik kampen afgørende betydning for hele hans karriere, der senere sendte ham forbi Silkeborg IF og Kolding, inden han i 2011 stoppede karrieren som aktiv.
- Den definerede på en måde min karriere. Jeg scorede godt nok en del mål for OB, men var ikke den store profil herhjemme. Kampen har betydet, at folk, nok især i Odense, stadig genkender mig, siger Ulrik Pedersen.
Arkaden giver mening
Og genkendt kan han også godt regne med at blive fredag aften på Arkaden Street Food i Odense.
Arkadens ejer, Tahir Siddique, kan ikke få armene ned ved udsigten til fejringen af den historiske fodboldsejr over et stjernebesat Real Madrid-hold, der blandt de største profiler havde danske Michael Laudrup.
Udover at han som ejer glæder sig til aftenen, er der en særlig god grund til, at netop Arkaden giver mening som samlingssted for jubilæumshyldest.
- Det er så fedt. Stort set hele holdet kommer. Og det giver jo mening, at de fester i Arkaden, for det gjorde de også, da de kom hjem fra Madrid, siger Tahir Siddique.
Kampen Real Madrid – OB vises på storskærm med kickoff klokken 20.00. TV 2/Fyn er med og sender direkte fra festlighederne fra klokken 19.30.
- Han er jo bindegal
6. december 1994 endte med at blive en historisk en af slagsen. Ikke bare for OB, men for dansk klubfodbold.
Men det var der ikke mange, der havde forventet. OB havde i den første kamp mod det spanske storhold tabt med 2-3, og der var ingen, som troede på, at de stribede fra Fyn kunne gå videre i Uefa Cuppen.
Heller ikke Flemming Toft.
- Det hele var faktisk overstået, inden det gik igang nede i Madrid. Sådan havde vi det alle sammen, måske med nogle enkelte fynske undtagelser.
En af de fynboer var OB's cheftræner Kim Brink.
- Kim Brink var jo helt sikker på, at de gik videre, husker Flemming Toft.
Han skulle kommentere kampen mellem Real Madrid og OB med den tidligere danske landsholdsangriber Preben Elkjær. Og inden kampen spiste de to frokost med Kim Brink, hvor han skulle forklare taktikken.
Fodbold-flashback: Husker du miraklet i Madrid?
En decemberaften i 1994 skete et ægte fodboldmirakel. En flok fandenivoldske fynboer trodsede alt og alle - og smed selveste Real Madrid ud af Uefa Cup-turneringen.
Miraklet i Madrid
Artiklen blev oprindeligt bragt i forbindelse med 25-års-jubilæet for Miraklet i Madrid i 2019.
Det er 29 år siden, at en flok fynske fodboldspillere i gult skrev historie, da de besejrede Real Madrid på Bernabeu.
Sejren over det spanske storhold står stadig for mange som et sensationelt øjeblik i dansk klubfodbold-historie. Ét af de der slags øjeblikke, hvor man husker, hvor man var. Og som stadig kan give kuldegysninger, når man genser billeder derfra.
Et mirakel.
Vi har samlet en stribe klip fra TV 2 Fyns arkiv, som fortæller historien om Miraklet i Madrid.
Artiklen blev første gang udgivet 6. december 2018 - og genudgives med ny video i anledningen af 29-års jubilæet for Miraklet i Madrid.
Kim Brink fik et chok
OB havde kvalificeret sig til Uefa Cuppen ved at blive nummer to i Superligaen året før.
Først blev Flora Tallinn kørt over af OB på vejen mod de store hold i Uefa Cuppen. Fynboerne vandt samlet 6-0 over esterne.
Den storsejr fik Michael Schjønberg til at drømme stort.
- Hvis vi spiller, som vi gør nu, så tror jeg, at vi har en realistisk chance for at komme videre - okay, jeg griber lidt højt - mod ethvert hold, fortalte han til TV 2 Fyn.
Så ventede nordirske Linfield, som heller ikke havde en chance mod Michael Schjønberg (tre mål), Steen Nedergaard (to mål) og resten af holdet.
I anden runde måtte tyske FC Kaiserslautern pænt sige auf wiedersehen og forlade Uefa Cuppen efter mødet med OB og Carsten Hemmingsen.
Og så skulle OB's direktør for tredje gang rejse til Geneve for at overvære lodtrækningen til næste runde af Uefa Cuppen. Han ringede hjem og gav træner Kim Brink et chok.
For tredje rundes modstander hed Real Madrid.
- Det er fandme et storhold, lød det fra Kim Brink, der havde svært ved at sidde helt stille i sin kontorstol.
Se klippet med reaktioner fra Kim Brink, Michael Schjønberg og Jess Thorup.
Stjernerne kommer til Odense
En novemberdag i 1994 myldrede det pludselig rundt med store stjerner i mørkeblå træningsdragter i Odense.
Real Madrid med verdensklassespillere som Luis Enrique, Butragueño, Hierro, Redondo, Zamorano og Michael Laudrup var kommet til byen for at spille den første kamp.
Se interview med Michael Laudrup om hans form - og en spansk journalist, der var bange for, at Real Madrids fans ville tro, at OB bare var et lille bump på vejen mod trofæet.
Real Madrids millionærspillere undervurderede OB
Samme aften var karantæneramte Jens Melvang og Carsten Dethlefsen i studiet på TV 2 Fyn for at tale om kampen og OBs chancer.
- Det er da en attraktiv modstander rent tilskuermæssigt. Men vi havde haft større chancer, hvis vi havde mødt et andet hold, tror jeg, fortalte Jens Melvang dengang.
Op til kampen var der en del snak i pressen om, at Real Madrid undervurderede OB.
Spiller han (Kim Brink red.) på, at Real Madrids millionærer undervurderer jer?
- Han bruger det ikke i sit oplæg, men det er da helt klart vores chance, hvis de (Real Madrid red.) kommer med en lidt anden holdning, end hvad de burde komme med til sådan en kamp, så kan vi overraske med en hurtig scoring eller to, sagde Carsten Dethlefsen.
Du kan se hele interviewet herunder med Jens Melvang, Carsten Dethlefsen og en stribe OB-fans:
Sagde Schjønberg lige 2-0 i bussen?
Kampen mod Real Madrid på et pakket Odense Stadion blev tættere end forventet, men endte med et nederlag til fynboerne på 2-3.
OB kom i første halvleg uventet i spidsen på et flot langskud af Michael Schjønberg. Men i anden halvleg vendte spanierne kampen og bragte sig foran med 2-1, inden Jesper Hjort kunne udligne for OB.
Bedst som tilskuerne var begyndt at tro på uafgjort, afgjorde den danske stjernespiller Michael Laudrup kampen til spaniernes fordel med sin scoring til 3-2 i kampens overtid.
Dermed stod Real Madrid med et stærkt udgangspunkt inden returkampen på det enorme Santiago Bernabeu hjemme i den spanske hovedstad.
OB-spillerne ærgrede sig forståeligt efter kampen. Så tæt på - og så alligevel så langt fra.
- Hvis vi ikke var så hårde, som vi nu er, så tror jeg, at vi ville sidde og græde alle sammen inde i omklædningsrummet, lød det ærligt fra Michael Schjønberg lige efter kampen.
Den 6. december 1994 var der returopgør på Bernabeu. TV 2 Fyn var med i OB's spillerbus dagen inden, hvor humøret og optimismen trods alt var højt.
Hvad er dit bedste bud på et resultat?
- 2-0 ville jo ikke være skidt.
Altså til OB?
- Ja, selvfølgelig, storsmilede Michael Schjønberg.
En anden Michael - i en anden klub var af en lidt anden mening.
- Vi er jo favoritter, eftersom OB skal vinde med to mål på vores bane.
På en skala fra et til ti, hvordan vurderer du så sværhedsgraden i den her kamp?
- Meget højt. Det håber jeg da også, at de andre (resten af Real Madrid-holdet red.) gør, fortalte Michael Laudrup i et interview med TV 2/Fyn.
Du kan se interview med Michael Schjønberg, Michael Laudrup, Jess Thorup og Kim Brink i videoen herunder.
Jamen - hov! OB vandt sgu
Der var ikke mange, der havde spået OB en chance mod kongeklubben Real Madrid.
OB skulle ikke bare vinde kampen, de skulle enten vinde med mindst to mål eller score minimum fire gange. På udebane - mod Real Madrid.
Men den decemberaften på Bernabeu var det som om, at nogen havde glemt at fortælle det til fynboerne.
For mod alle odds lykkedes den umulige mission.
Men det holdt hårdt for fynboerne. Fra kampens start satte Real Madrid sig tungt på kampen, dog uden at kunne passere en flyvende Lars Høgh i OB-målet, der blandt andet reddede en friløber fra Michael Laudrup i kampens indledning.
I den anden ende hamrede Carsten Hemmingsen en forrygende flugter på trekantsammenføjningen som en første advarsel til stjernerne fra Madrid.
Med tyve minutter igen stod der stadig 0-0, og OB skulle derfor fortsat score to gange for at gå videre - uden at hjemmeholdet samtidig fik scoret på Høgh'en.
Stilhed i Madrid
Kort efter blev der stille på Bernabeu. OBs unge midtbanespiller Ulrik Pedersen fik på en kontra en bold i dybden bag Real Madrid-forsvaret, der var blevet fanget langt fremme på banen, og den 20-årige odenseaner var iskold, da målmand Cañizares kom ud imod ham.
Ulrik Pedersen chippede bolden over keeperen, og så var de fynske gæster pludselig foran med 1-0.
OB havde brug for endnu en scoring, og dybt inde i den italienske dommer, Loris Stafoggias, tillægstid indtraf sensationen.
Schjønberg fik plads på venstrekanten, snød sin direkte modstander og fik plads til at slå et fladt indlæg ind foran mål. Her kom Jesper Hjort foran sin oppasser, men mistimede fuldstændig sin afslutning og fik slet ikke ram på bolden, der i stedet fik lov at passere til bagerste stolpe.
Her var blot 20-årige Morten Bisgaard fulgt med frem, og med en iskold inderside kunne han sende bolden ind i det lange hjørne bag Cañizares.
På sidelinjen gik træner Kim Brink og resten af holdet amok i jubel.
Og da dommeren kort tid efter fløjtede kampen af, var sensationen og det største danske klubresultat nogensinde en realitet.
Et fynsk fodboldmirakel var født.
Voksne mænd græd som pisket.
Smed sig på knæene, mens de knyttede næver sendte hilsner op mod den mørke spanske himmel.
Et virvar af spillere i gule trøjer og mænd i blå Xerox træningsdragter, der løb rundt og krammede hinanden. Kyssede. Græd. Og aede hinanden over håret.
Imens stod en flok spanske spillere i hvidt som lammet på Bernabeus græs. På tribunen pakkede Real Madrid-fans bannere, trommer og trofædrømme sammen i stilhed.
Heltene vender hjem
Selvom nogen mente, at OBs spillere selv kunne svæve hjem på lyserøde skyer, så tog de trods alt flyet hjem til Fyn, hvor de blev taget imod som helte.
- Olé Oden-se Bold-klub. Olé Oden-se Bold-klub, klappede stribevis af OB-fans i Odense Lufthavn, mens spillerne kom ind. En efter en.
- Høgh'en. Høgh'en.
- Det er fantastisk. Det er ubeskriveligt. Jeg fatter det ikke endnu, fortalte en rørt OB-fan, Allan Jensen.
- Det er helt sindssygt, det her. Det er så vildt, så man slet ikke kan forstå det. Har I oplevet noget lignende? Jeg har sgu ikk´, du, lød det fra en storsmilende og lidt træt Carsten Hemmingsen i lufthavnen.
Se indslaget fra festmodtagelsen i Odense herunder:
Dagen derpå
Et døgn efter miraklet i Madrid mødte to trætte, men glade målscorere op i studiet hos TV 2 Fyn.
Hvad skete der egentlig inde i omklædningsrummet?
- Jamen, der var en helt euforisk stemning. Vi hoppede og dansede. Og skreg. Der var bajere. Og alt muligt, fortalte Morten Bisgaard med et skævt smil, der måske sagde, at han ikke afslørede alt, hvad der skete derinde.
Se interviewet med Ulrik Pedersen, Morten Bisgaard og Viggo Jensen herunder.
Hvad der skete efter den decemberaften i Madrid er der mange, der har glemt. Men det var noget med et italiensk hold, der vandt 1-0 over OB, og dermed slukkede for fynboernes drømme.
Men vi vil heldigvis altid have minderne om miraklet i Madrid.
- Han (Kim Brink, red.) gik så meget op i det, og han var så sikker på, at de ville vinde den kamp, så han kastede rundt med salt-, og peberbøsser, kopper, underkopper, tallerkner og bestik. Han var fuldstændig væk i den her kamp. Han havde allerede spillet den inde i sit hoved, fortæller Flemming Toft.
Tænkte du, at manden var en galning?
- Preben og jeg tænkte bagefter: Det er et fedt engagement, han har, det er en fed selvtillid, han har, men han er jo bindegal!, siger Flemming Toft.
Se hele klippet, hvor Flemming Toft fortæller om, hvordan Kim Brink kastede rundt med saltbøsser, tekopper og tallerkner for at forklare om taktikken mod Real Madrid.
I Madrid taler de stadig om nederlaget
Kim Brink endte med at få ret. Taktikken lykkedes. Først scorede den unge midtbanespiller Ulrik Pedersen, mens Morten Bisgaard i kampens overtid sikrede sejren og avancementet med sin scoring til 2-0.
- Jeg kan huske, at det var sådan noget med råben og skrigen ind over Bisgaards mål. Også fordi det var en kulmination på en hel masse ting. Det var en fantastisk holdpræstation, stort arbejde, og det er noget, der ikke lignede et dansk resultat, fortæller Flemming Toft.
Og mens resultatet er blevet så historisk i Danmark og på Fyn, at man stadig fejrer det 25 år senere, så har den kamp en decemberaften mellem mægtige Madrid og lilleputterne fra Odense også haft betydning i den spanske storklub.
- Det står som en af de største nedture i Real Madrids historie, og det er faktisk noget man taler om, hvis man skal tale minusdage i Real Madrid. Det er stadigvæk helt uforstående for Michael Laudrup, at det her resultat endte med, at de røg ud af turneringen, siger Flemming Toft.