Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er sjovt at være til søs, men det kan også være farligt. Derfor får du her fem gode råd til at sejle sikkert.
Det gode fynske sommervejr har de seneste dage lokket mange gæster til stranden, men ikke alle nøjes med at blive ved kysten.
Når solen skinner stikker flere nemlig til søs, og her skal man passe godt på, for det kan hurtigt gå galt.
- Vi har altid mere at lave redningsmæssigt om sommeren end vi har om vinteren. Det er jo der, hvor der er flest sejlere på vandet, siger Finn Uggerby, der er fartøjsfører og løjtnant i marinehjemmeværnet på Østfyn.
Forleden måtte Finn Uggerby da også ud med redningsbåden.
I sejlrenden ved Storebæltsbroen opdagede to mænd, at den jolle, de var sejlet ud i, var begyndt at tage vand ind. Båden var ved at synke, og de tilkaldte derfor hjælp.
Da redningsbåden fra marinehjemmeværnet kort tid efter ankommer til sejlrenden, er det ifølge Finn Uggerby kun 50 centimeter af båden, der er oven vande og de to mænd ombord klamrer sig til den.
Mændene bliver reddet, og ulykken havde heldigvis ingen alvorlige konsekvenser.
Historien er dog en god påmindelse om at tjekke op på, om man har styr på Søsportens Sikkerhedsråd fem sejlråd inden man begiver sig ud på havet.
De fem sejlråd
Lær at sejle
Det er vigtigt at lære at sejle, inden man tager ud på havet. Man skal have styr på reglerne til søs og kende sin båd eller jolle godt. Det er også vigtigt at træne mand over bord-manøvrer, så man ved, hvad man skal gøre, hvis der er en, der falder i vandet.
Hold dit grej i orden
Det er nemt at forebygge ulykker, hvis man husker at tjekke bådens udstyr og motor inden man sejler ud. Giv båden et hurtigt tjek hver gang man sejler, men sørg også for at lave et grundigere tjek af udstyret et par gange i løbet af sæsonen.
Planlæg din tur
Det er ekstremt vigtigt, at man planlægger sin tur grundigt inden man tager ud på havet. Tag højde for vind og vejr, hav styr på navigationen og alternative ruter, hav erfarne sejlere med, hvis turen er svær, og sørg for, at der er nok brændstof til båden og forsyninger til passagererne.
Hav en livline til land
Det er afgørende, at man har en forbindelse til land, så man kan tilkalde hjælp, hvis man får problemer eller kommer i nød. Det kan man blandt andet gøre med en VHF-radio, hvor man er sikker på at få forbindelse, selvom der ikke er mobildækning. Med en mobiltelefon kan man kalde hjælp via SejlSikkert Alarm-app'en, eller ved at ringe 112.
Brug vesten
Skulle uheldet være ude og nogen falder over bord, er redningsvesten den bedste beskyttelse. Det er et lovkrav at have redningsveste om bord til alle, og det er vigtigt at tjekke vestene før sejlsæsonen begynder for at sikre, at de lever op til kravene.