Folketingsåbning: Fyn takker, men vil have mere

Tirsdag begynder et nyt folketingsår, men allerede før den nye politiske sæson starter, er pladen med fynske sejre nærmest fuld. Men der er stadig noget at kæmpe for.

Et nyt folketingsår står for døren og nye opgaver venter for de fynske folketingspolitikere. Men spørgsmålet er, hvad de fynske MF'ere egentlig har at arbejde for i det kommende år. 

Det har nemlig været en hæsblæsende slutspurt på sommerpausen for de fynske politikere, hvor der indenfor ganske kort tid kom rigtig mange sejre i hus for fynboerne.

Indenfor bare to uger blev pladen med fynske resultater tæt på fuld; Et tredie motorvejsspor på E20 faldt på plads. Der blev indgået forlig om, at taksterne på Storebælt skal sænkes. Og endelig fik fynboerne også en afklaring af, hvordan linieføringen af det nye jernbanespor på Fyn skulle gå.

Her lykkedes det ovenikøbet lokale borgere ved hjælp af massive protester at få politikerne til at vælge en anden og dyrere linjeføring end den, som Vejdirektoratet havde foreslået.

De fynske bøgetræer vokser ikke ind i himlen

Men selvom flere af de helt store fynske ønsker er faldet på plads, er der stadig flere ønsker, før de fynske bøgetræer vokser helt ind i himlen.

Selvom der er blevet enighed om, at der skal bygges et tredie motorvejsspor på E20, så er ønsket ikke blevet helt opfyldt. I forliget om udbygningen af motorvejen over Fyn, ligger der ikke planer for, hvornår motorvejen syd om Odense bliver udvidet til tre spor. Forliget indeholder heller ikke hjælp til de omkring 3.500 husejere i det sydlige Odense, der er plaget af støj fra motorvejen.

Sydfyn sukker

På Sydfyn er der også stadig ønsker til resultater, som de fynske MF'ere skal kæmpe for. Udover at få trukket statslige arbejdspladser til Sydfyn, ja, så drømmer Svendborgs borgmester Lars Erik Hornemann også om, at der vil komme hurtigere forbindelser mellem Langeland og Lolland.

Fynske folketingspolitikere har flere ønsker til det kommende folketingsår.

Ved at udbygge havnen i Tårs kan sejltiden mellem Lolland og Langeland halveres, så den kommer ned på en sejltid på 22 minutter. Det vil ifølge Svendborg-borgmesteren skabe yderligere vækst på både Lolland, Langeland og Svendborg.

Et andet sted på Sydfyn bliver der sukket om mere hjælp fra Christiansborg. I Faaborg vil man gerne have støtte til at udvikle Als-Fyn-broen 

Og endelig vil flere af borgmestrene i de fynske landkommuner gerne have flere penge i nedrivningspuljen og til byfornyelse, så landkommunerne kan udvikles. Senest har et flertal i Folketinget hentet penge fra netop det område for at finansiere en ny bandepakke.

Ikke flere gaver på vej

Ifølge Thomas Funding, der er TV 2/Fyns Christiansborgredaktør, er der ikke store gaver på vej til Fyn i den kommende tid, da mange på Christiansborg mener, at Fyn nu har fået ganske meget. 

- Det er svært at se, hvilken stor samlende sag, der kan findes opbakning til i Folketinget, men hvis der falder noget af til Fyn, så kan det være flere statslige arbejdspladser. I flere kroge på Christianborg bliver der talt om, at Sydfyn blev glemt, da der blev udflyttet statslige arbejdspladser i første omgang. 

TV 2/Fyns politiske analytiker Jesper Buch er enig i Fundings vurdering. Han har også svært ved at se, hvilken stor fynsk sag, der kan samle de fynske politikere.

- De helt oplagte store fynske sager er løst med forliget om både det tredie spor, takstnedsættelserne på Storebæltsbroen og linjeføringen. Tilbage står en række lokale fynske sager, som kan være svære at få bragt højt op på dagsordenen, så det nyder fremme på Christiansborg.

Hvad der står højest på de fynske folketingspolitikeres dagsorden, får vi et svar på, når Folketinget åbner tirsdag den 3. oktober.

Du kan følge åbningen af Folketinget på TV 2/Fyn, når vi sender direkte tirsdag 3. oktober fra klokken 11.45 til 14.30.

Oversigt

    Oversigt