Hver fjerde job i voksenpsykiatrien får ikke nogen ansøgere.
Det samme gælder mere end hver tredje job i børne- og ungdomspsykiatrien.
Sådan ser virkeligheden ud i psykiatrien i Region Syddanmark. Og udfordringerne med at skaffe speciallæger til området har stået på længe, lød det i sidste uge fra den lægelige direktør for området, Anders Meinert Pedersen.
Det er ikke kun i vores landsdel, at det psykiatriske område er udfordret.
Psykiatrien var derfor et af de emner, som Mette Frederiksen talte om i sin åbningsredegørelse tirsdag eftermiddag i Folketinget. Her pegede hun blandt andet på, at flere og flere har brug for hjælp fra psykiatrien.
- Her har vi som samfund svigtet. Vi har ikke givet den nødvendige hjælp. Det skal vi rette op på, og det ønsker regeringen.
Et presset speciale
Man kan uddanne sig til læge i psykiatrien ved at læse medicin og vælge området som sit speciale.
Men hos flere af de studerende, vi mødte på Syddansk Universitet tirsdag, havde en klar opfattelse af, hvad det vil medføre at gå den vej.
- Jeg tænker, at det er et enormt presset speciale, lyder det fra Emma Kanchana Bengtsson, der læser medicin på 12. semester på Syddansk Universitet. Hun er også næstformand for FADL Hovedforening.
- Man vil rigtig gerne hjælpe de her mennesker, men man vil heller ikke gøre det på bekostning af sig selv, lyder det fra Katrine Jakobsen, der går på 4. semester på samme studie.
Og specialets ry har betydning, lyder det fra professor i sundhedsledelse og politik på SDU, Mickael Bech.
- Vi har haft et rekrutteringsproblem med specialet i psykiatri. Det speciale har haft et lidt blakket ry, og det har måske også været fordi, der har været nogle særlige udfordringer på det område, lød det da TV 2 Fyn talte med ham om udfordringerne med at ansætte.
Tre milliarder kroner
Der er brug for et markant løft til psykiatrien, lød det tirsdag i talen fra Mette Frederiksen.
SVM-regeringen vil blandt andet sætte tre milliarder kroner af til psykiatrien over de næste 10 år, på baggrund af Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-års-plan.
Men hvordan vil regeringen helt konkret gøre det mere attraktivt for lægestuderende at søge mod psykiatrien?
Det spurgte TV 2 Fyn statsministeren om efter talen.
Hør hendes svar her:
Mere praktisk arbejde kan åbne øjne
Blandt de tre medicinstuderende på SDU er det ikke fordi nysgerrigheden mangler.
- Jeg vil ikke udelukke, at psykiatrien kunne være spændende, siger Carl Schaarup, der går på 1. semester.
- Vi synes alle, at det er super spændende at høre om, hvad der sker oppe i hjernen, når man har en depression, ADHD eller en psykose. Problemet er, at vi er bange for at komme ud på de pressede afdelinger, lyder det fra Katrine Jakobsen.
Derfor tror de tre studerende, at vejen frem kan være at have mere praktisk arbejde på studiet. For Emma Kanchana Bengtsson var det nemlig et job som lægevikar i psykiatrien, der åbnede hendes øjne for området.
- Da jeg startede på studiet, tænkte jeg: "Jeg er åben for det hele - på nær psykiatrien". Det skal jeg bare aldrig ud i, fortæller hun.
Men her seks år senere er psykiatrien faktisk et speciale, hun overvejer.
- Det(vikararbejdet, red.) gjorde, at jeg synes, det var mega fedt at være ude i. Jeg kunne godt lide de patienter. Det var en presset afdeling på grund af personalemangel, så det er også vel vidende, at hvis jeg går den vej, så bliver det en kamp.
En kamp, som de tre studerende ikke afviser blankt at kaste sig ud i. For de vil gerne gøre en forskel i et presset fag.
- Jeg tror, at man har gået rundt med devisen om, at man er bange for, at vi (studerende, red.) kommer ud på de psykiatriske afdelinger og bliver skræmt for vid og sans. Men hvor har det ført os til? Nu står vi netop i den situation, at der ikke er nogen, der har lyst til at være psykiater, fordi vi ved ikke, hvad det går ud på, siger Emma Kanchana Bengtsson.
Manglen på medarbejdere i sundhedsvæsenet er så stor at hver syvende lægestilling ingen ansøgere.