Forhandling på speed: Se, hvad politikerne blev enige om
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Normalt kan de være uenige om det meste. Alligevel fandt fem fynske folketingskandidater torsdag frem til en række initiativer, der skal gøre det tryggere at være fynbo.
Se hvordan politikerne fandt frem til deres løsning i bunden af artiklen.
Kan fem folketingskandidater fra hver sit parti blive enige om at gøre Fyn tryggere?
I løbet af folketingsvalget inviterer TV 2 Fyn folketingskandidater fra samtlige partier til at debattere deres politik - og samarbejde om at finde løsninger.
Torsdag var turen kommet til Alex Ahrendtsen (DF), Michelle West (KD), Martin Kjærulff (Å), Bjørn Brandenborg (S) og Nikolaj Leed Henriksen (V).
De diskuterede først deres holdninger til bandekonflikten i Odense. Derpå kastede de sig over nærpolitiet, som blev etableret i to fynske kommuner i 2021.
Sidst men ikke mindst fik de til opgave at arbejde sammen om en løsning, der kan gøre Fyn til et tryggere sted.
Selvom de normalt kan være uenige om det meste, fandt de på bare tyve minutter frem til en række initiativer:
Her er politikernes fire punkter
To-tre nye nærpolitistationer
To-tre nye nærpolitistationer skal oprettes på Fyn.
For at udvælge det rigtige sted, skal initiativet akkompagneres af en tre-årig testperiode. Testen skal afdække præcis hvor, behovet for de nye nærpolitistationer er størst.
Tryghedsvagter
De fem politikere kredsede om flere forebyggende indsatser, hvor 'tryghedsvagter' var en af dem.
Det er nogen, der kan samarbejde med politiet i lokalområderne og assistere dem - for eksempel ved at holde politiet underrettet om, hvad der sker.
På billedet ses tre frivillige medlemmer af et lignende initiativ: natteravnene, som patruljerer gaderne i for eksempel Odense i de sene aftentimer.
Mere overvågning
Selvom især Martin Kjærulff fra Alternativet var lidt lunken ved tanken, endte punktet stadig på politikernes liste.
Den udvidede overvågning skulle ifølge dem hjælpe politiet med at forebygge kriminalitet og opklare sager. Et omfattende metastudie af 40 års forskning i kriminalpræventive effekter viser, at overvågning kan være et godt redskab til netop det - dog især hvad hærværk mod ejendomme og biler angår.
Flere betjente
Én ting er nærpolitistationer. En anden ting er de betjente, som skal bemande dem. Det var også et punkt på politikernes liste.
Hvor skal pengene komme fra?
Bjørn Brandenborg var fortrøstningsfuld, da samarbejdsøvelsen og de tyve minutter var gået.
- Jeg kunne helt sikkert tage de her punkter med ind i Folketinget i den kommende periode. Vi rammer især hovedet på sømmet i forhold til, at politiets tilstedeværelse blandt befolkningen er noget af det vigtigste.
Michelle West (KD) var lidt mere forbeholden.
- Vi var ret presset på tid. Jeg kunne godt have ønsket mig, at vi gik mere i dybden med, hvor vi skal tage pengene fra. Det savnede jeg, at vi havde tid til, men det har vi heldigvis i virkeligheden, sagde hun.
Også Alex Ahrendtsen bemærkede, at de fem politikere ikke rigtig havde formået at få klarlagt finansieringen af de fire punkter. Alligevel var også han tilfreds med resultatet.
- Det her var en politisk forhandling på speed. Vi mangler selvfølgelig nogle embedsfolk, der kan levere finansielle beregninger, men det her har været en fornøjelse. Vi har alle strakt os mod hinanden, og det er også sådan, det foregår på Christiansborg, sagde han.
I videoen herunder kan du se, hvordan de fem kandidater nåede frem til resultatet:
Du kan stadig nå at komme med til de to sidste valgarrangementer, hvor TV 2 Fyn beder politikere om både at diskutere - og forhandle. Du finder billetterne her.
Hvis dét ikke gør dig klogere på, hvor dit kryds skal sættes ved folketingsvalget 1. november, kan kandidattesten måske hjælpe dig på vej.
Hvor skal krydset sættes?
Tag kandidattesten og find ud af, hvilken politiker du er mest enig med.