Fyn opruster mod klimaet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Beredskab Fyn tager konsekvensen af de seneste tilfælde af voldsomt vejr og opruster sin kapacitet.
Voldsomme storme og oversvømmelser sidste vinter får nu Beredskab Fyn til at indkøbe mere materiel til at bekæmpe skaderne ved stormfloder på Fyn.
- I forhold til det, der er på vores trailere, fordobler vi det udstyr, vi har. Det vil sige, at vi kan flytte rigtigt meget vand, siger operativ leder ved Beredskab Fyn, Mikkel Mygenfordt.
Stormflod: Oprydning afsluttet
Beredskab Fyn blev torsdag aften færdig med at rydde op efter stormfloden, der ramte flere steder på Fyn natten før.
Beredskab Fyn blev torsdag klokken 23.15 færdig med den sidste oprydning efter stormfloden, der ramte flere steder på Fyn natten til torsdag,
De sidste opgaver bestod i at pumpe havvand væk på Svanedamsgade i Nyborg, på Kildegårdsvej i Faaborg og i et sommerhusområde i Assens, oplyser chefvagt ved Beredskab Fyn, Knud Otto Vestergaard.
Han tilføjer, at skaderne efter stormfloden ikke blev så voldsomme, som man havde frygtet.
- Vandet steg ikke så meget, som vi på forhånd havde frygtet. Desuden blev risikoen varslet så tidligt, at borgere og virksomheder havde mulighed for at tage deres forholdsregler, siger Knud Otto Vestergaard.
Blandt andet blev der udlagt adskillige tusinde sandsække til beskyttelse af ejendomme rundt omkring. Alene i Svendborg blev der udlagt op mod 8000 sandsække.
Det er Odense Kommune, der har bedt beredskabskommissionen vurdere, om det eksisterende klimamateriel er tilstrækkeligt.
Odense Kommune havde inden Beredskab Fyns tilblivelse brugt 1,3 millioner kroner på klimamateriel til Odense Brandvæsen - udstyr der nu indgår i Beredskab Fyns samlede materiel.
Men beredskabskommissionen mener, at der er behov for at investere yderligere to millioner kroner i nyt materiel.
- Vi kan konstatere, at fremtiden giver nogle flere hændelser - både øget regnmængde, men også i forhold til, hvad der kan ske ved vores kyster. Derfor har vi vurderet, at der er behov for, at vi anskaffer mere klimamateriel, siger formanden for beredskabskommissionen, Kenneth Muhs, som også er borgmester i Nyborg.
Se billederne: Sådan ramte stormfloden
Lodsvej i Stige i Odense blev oversvømmet natten til tirsdag.
DMI måler ikke vandstigningerne på Ærø, men Rikke Petersen kan vise, at vandet også er drevet ind over Marstal.
Kerteminde Havn.
Oversvømmelser ved Det Gule Pakhus i Svendborg.
Svendborg Havn ved 20-tiden onsdag aften.
En garage ved en privat bolig ved Helnæs nær Assens i brand.
Kerteminde Havn.
Kerteminde Havn.
Kerteminde Havn.
En garage ved en privat bolig ved Helnæs nær Assens i brand.
Kerteminde Havn.
Svendborg Havn
Kerteminde Havn.
Hjemmeværnet sikrer Faaborg mod vand onsdag aften og nat.
En garage ved en privat bolig ved Helnæs nær Assens i brand.
Stormflod i Assens.
DMI måler ikke vandstigningerne på Ærø, men Rikke Petersen kan vise, at vandet også er drevet ind over Marstal.
Fyn blev onsdag aften og nat ramt af stormflod. Vi har samlet video og billeder fra nattens uvejr.
Massive mængder vand skyllede onsdag aften og nat ind over Fyn og oversvømmede flere havne. I Bagenkop på Langeland blev vandstanden målt til at være 1.77 meter over normalen lige før midnat, mens der i Faaborg blev målt vandstigninger på 1.65 meter.
Langt de fleste steder er vandet ved at trække sig tilbage, men uvejret volder fortsat problemer langt op ad formiddagen torsdag.
Øverst i artiklen kan du se billederne, vi har samlet fra øen, og nedenfor kan du se timelapse-video fra TV 2/FYNs Thomas Greve fra havnen i Faaborg onsdag aften.
Han tilføjer, at Beredskab Fyn ikke står alene i tilfælde af katastrofer, men at man kan tilkalde assistance fra Beredskabsstyrelsen.
- Det er en todelt ting, hvor vi typisk løfter førsteindsatsen og der, hvor vi er først fremme, og derefter kommer hjælpen fra vores beredskabscentre, siger Kenneth Muhs.
Det er planen, at det ekstra udstyr er klar til at blive taget i brug til den kommende vinter.