Fynbo finder lille krigerkvinde af sølv fra vikingetiden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En unik valkyrie af sølv er dukket frem af jorden ved Hårby på Sydvestfyn.
- Jeg har aldrig set hendes lige. Det er et super fund.
Det siger museumsinspektør ved Odense Bys Museer Mogens Bo Henriksen om en lille, unik kvindefigur af sølv, der er dukket frem af den fynske muld ved Hårby på Sydvestfyn.
Den lille kvindefigur - blot 3,5 cm - er en valkyrie, der i den nordiske mytologi skulle bringe de faldne krigere til Odin i Valhal. Hun er af massivt sølv og bevæbnet med sværd og skjold.
- Valkyrien kender vi fra en lille serie eksklusive kvindesmykker fra 800-tallet, og flere af detaljerne på Hårby-figuren genkendes fra disse. Så den må også være fra denne tid, siger Mogens Bo Henriksen.
- De smykker er alle todimensionelle, men valkyrien fra Hårby er helt usædvanligt tredimensionel, og det giver os et meget sjældent og detaljeret indblik i vikingetidens dragt- og hårmode.
Det er den fynske detektorfører Morten Skovsby, som fik sig lidt af en danefædebut, da han kort før nytår opdagede den lille figur.
Valkyrien stak hovedet op af en halvfrossen jordklump, som Morten Skovsby havde samlet op på en mark ved Hårby.
På Nationalmuseet er heller ingen i tvivl om, at valkyrien er et helt enestående fund.
- Hun viser, at valkyrier ikke er fri fantasi, men noget vikingerne vitterlig troede på, siger museumsinspektør Peter Vang Petersen, Nationalmuseet, om valkyrien, der især blev tilbedt af vikingekvinder.
Valkyrierne var en slags halvguder, som spåede slagets udfald, og valgte hvilke krigere der skulle falde i kamp. På deres heste førte valkyrierne efter slaget de døde krigere til Valhal, hvor de beværtede dem i Odins hal.
- Valkyrierne var nogle skrappe kvinder med stramt hår og hævet sværd. De var smukke og utilnærmelige, og vikingernes sagn fortæller, at valkyrier en gang imellem forelskede sig i stærke krigere og andre helte, men det gik sjældent godt, siger han.
På findestedet i Hårby har amatørarkæologer gjort mange fund fra vikingetiden med deres metaldetektorer. Odense Bys Museer har gravet på området og fundet nedgravede hytter, hvoraf nogle fungerede som sølvsmedeværksteder.
Antagelig har valkyriefiguren været på vej i sølvsmedens smeltedigel, men den endte i stedet på møddingen.
Valkyrien fra Hårby er nu erklæret for danefæ, og der venter finderen en dusør for den lille krigeriske kvinde, som kan ses i Nationalmuseets løbende særudstilling om danefæ fra den 1. marts.
Hun vil senere indgå i Nationalmuseets store særudstilling om vikinger.