Fynsk formand forlader sin post i protest over Putins angreb
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter Putins angreb på Ukraine kan formanden for Dansk-Russisk Forening Fyn ikke længere stå inden for arbejdet med at skabe bedre relationer mellem fynboer og russere.
Rusland har natten til torsdag angrebet Ukraine efter længere tids spændinger, og det har torsdag morgen fået formanden for Dansk-Russisk Forening Fyn til at forlade sin post i protest.
Ukrainer i Odense: - Min datter i Kiev er forskrækket over Putin
Sovjetfødte Iryna Andersen, der bor og arbejder i Odense, synes, det er ubehageligt, at Rusland har anerkendt to udbryderregioner. Hun frygter for sin familie i Kiev.
- Det er forfærdeligt det, der foregår i Ukraine.
Det fortæller sovjetfødte Iryna Andersen, der har boet i Danmark i syv år og er gift med en odenseaner.
- Jeg har min datter og mit barnebarn i Kiev. De er forskrækkede efter det, der skete i aftes. De har det godt. Der er ingen bomber, men jeg er bange for at tænke på, hvad der sker i mit land, fortæller hun.
Putin anerkender udbryderregioner
47-årige Iryna Andersen bor i Odense, hvor hun arbejder som frisør. Hun har - ligesom resten af verden - holdt nøje øje med, hvad Ruslands præsident, Vladimir Putin, har af planer i nabolandet Ukraine.
Mandag aften valgte Rusland at anerkende udbryderregionerne Donetsk og Luhansk i Østukraine som uafhængige.
Det har ført til kraftige reaktioner fra USA, Storbritannien og EU, heriblandt statsminister Mette Frederiksen.
Angriber Rusland?
Ifølge Vesten er det “ulovligt” og “uacceptabelt”, hvis Rusland sender soldater til de to regioner, der samlet betegnes Donbas.
- Det er ubehageligt, hvad der sker i Donbas, men jeg tror ikke, Putin kommer (til Kiev, red.). Vi håber bare, at der ikke sker noget, siger Iryna Andersen.
Hun er født i Kiev, som dengang i 1970’erne var en del af Sovjetunionen, hvor både Rusland og Ukraine fungerede som selvstyrende republikker styret fra Moskva.
Opvokset med russisk kultur og fjernsyn
I hendes verden er russere og ukrainere broderfolk. Iryna Andersen er vokset op med russisk kultur og taler både ukrainsk og russisk. Hun ser stadig russisk fjernsyn.
- Når jeg taler med min familie og mine venner i Ukraine, kan de ikke tro, at der kommer til at ske noget. Vi er i familie os fra Ukraine og Rusland. De tror ikke på, at der sker noget alvorligt, siger Iryna Andersen.
Vesten er dog i gang med at fremlægge en række forslag til sanktioner mod Rusland i forlængelse af det, der skete mandag aften.
Rejser på ferie i Ukraine om nogle uger
Til trods herfor forventes det stadig i Ukraine, at Rusland ingen planer har om at invadere hele Ukraine.
- Jeg vil gerne på ferie i marts. Hvis jeg kan flyve derover til den tid, og tingene er som nu, tager jeg afsted, siger Iryna Andersen.
Hun og hendes mand havde besøg af hendes 27-årige datter og barnebarnet i Odense til jul. Også hendes mor var på besøg, og hun er stadig i Danmark, men har planer om at rejse hjem til Ukraine senere på ugen.
- Vi tænker ikke, der kommer krig, siger Iryna Andersen.
Da Sovjetunionen blev opløst i 1991, blev både Ukraine og Rusland selvstændige lande.
Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø i 2014, hvilket også medførte sanktioner mod verdens største land. Det er endnu uvist, hvilke planer Vladimir Putin har i Donbas, og om de to udbryderregioner skal annekteres af Rusland.
Kim Frederichsen har meldt sig ud af foreningen, der arbejder for et kulturelt, humanitært og mellemfolkeligt samarbejde med Rusland.
- Det skyldes udelukkende, at Rusland har angrebet, siger Kim Frederichsen til TV 2 Fyn.
Vil genskabe Zar-Rusland
I 20 år har han arbejdet for at forbedre forholdene mellem danskere og russere, men det giver ikke længere mening, når den russiske præsident, Vladimir Putin, giver tilladelse til at angribe et europæisk naboland.
- Ved at angribe Ukraine fjerner Putin hele grundlaget for det. Det kan jeg ikke stå inde for, siger Kim Frederichsen.
Den nu tidligere formand for den fynske lokalafdeling frygter, at Vladimir Putin er i gang med at genskabe Zar-Rusland. Han frygter, at den tidligere sovjetrepublik Moldova, der ligesom Ukraine heller ikke er medlem af Nato, bliver det næste.
- Jeg har dyb afsky for den russiske regering, når den siger, at Ukraine ikke har ret til at eksistere som land. Det er en fuldskala-invasion af Ukraine, han har gang i, siger Kim Frederichsen.
Næstformand: Svært ved at se meningen
Næstformand Frauke Søholm, der også bor i Odense, vil også overveje sin fremtid i den upolitiske forening, der har til formål at udveksle kultur mellem landene.
- Jeg er simpelthen så rystet over, hvad Putin har fundet på, siger Frauke Søholm.
- Jeg har svært ved at se meningen med mit virke i foreningen. Jeg synes, det er så forfærdeligt, og jeg overvejer, hvordan jeg bedst kan vise min afsky, fortsætter hun.
Hun vil ikke udelukke, at det i sidste ende kan ende med, at foreningen nedlægges, men den tilbageværende bestyrelse vil drøfte foreningens fremtid på et møde.
Eksplosioner i store dele af Ukraine
Fra tidlig torsdag morgen blev der meldt om brag og eksplosioner ved en lang række byer. Det gælder blandt andet Kiev, Kharkiv, Kramatorsk, Odessa, Berdyansk og Mariupol.
Da Sovjetunionen blev opløst i 1991, blev både Ukraine og Rusland selvstændige lande.
Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø i 2014, hvilket også medførte sanktioner mod verdens største land. Vesten har allerede tidligere på ugen udmeldt yderligere og mere vidtgående sanktioner.