Ukrainer i Odense: - Min datter i Kiev er forskrækket over Putin
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sovjetfødte Iryna Andersen, der bor og arbejder i Odense, synes, det er ubehageligt, at Rusland har anerkendt to udbryderregioner. Hun frygter for sin familie i Kiev.
- Det er forfærdeligt det, der foregår i Ukraine.
Det fortæller sovjetfødte Iryna Andersen, der har boet i Danmark i syv år og er gift med en odenseaner.
Bare rolig, det er ikke russerne: Natflyvning over Odense er en øvelse
En fynbo har henvendt sig til TV 2 Fyn og bekymret spurgt til larmen fra jagerfly sent om aftenen. Der er tale om en øvelse, lyder det fra Fighter Wing Skrydstrup.
Når mørket er faldet på og sengetiden nærmer sig, kan det godt virke foruroligende, hvis larmende jagerfly brager henover hovedet på en.
Og når verdens politikere og diplomater alle taler om den højspændte situation i Ukraine, kan det godt lægge lidt ekstra oven på utrygheden.
TV 2 Fyn fik onsdag aften en henvendelse med spørgsmålet:
Ved I hvorfor der både i går og i dag flyver jagerfly over Odense om aftenen? Synes det er lidt foruroligende, når man ikke ved hvad der er grunden - set i lyset af hvad der sker i Ukraine.
Der er imidlertid tale om noget mere harmløst end aggression fra Rusland, der gør, at jagerfly flænser aftenfreden med deres motorer.
Det forklarer Louise Witus Schierup, der er presseofficer ved Fighter Wing Skrydstrup, som fra basen i det sydlige Jylland er hjemsted og udgangspunkt for den danske styrke af F-16 kampfly og de mange mennesker, der dagligt arbejder med flyene.
- Vi kører noget øvelse med hæren. Hvis de for eksempel kommer i problemer på landjorden, kan de rekvirere støtte fra flyvevåbnet, og så kommer vi og yder støtte, fortæller presseofficeren.
Joint Terminal Attack Controller
En del af Fighter Wings mørkeflyvninger er netop denne øvelser, der militært går under navnet JTAC, der står for Joint Terminal Attack Controller.
En JTAC kan beskrives som pilotens øjne på landjorden. Soldaten, som på forsvarssprog hedder en operatør, sikrer, at kampflyet er effektivt på landjorden, og en del af øvelsen er, at JTAC-operatøren lyser på et mål med infrarødt lys, så kampflyet efterfølgende kan se og angribe målet.
Denne øvelse kræver, at der er jordsigte, som der var over Odense onsdag aften, og derfor har det betydning for, hvor og hvornår man kan træne JTAC-operationer.
Derfor foregår flyvningerne også over land og ikke ude over havet.
- Det er hæren, der som udgangspunkt rekvirerer os til de her flyvninger, så de bestemmer hvor vi flyver. Men det er klart, at vi prøver at sprede øvelserne ud over hele landet, så vi ikke er til gene for det samme område i længere tid, siger Louise Witus Schierup.
Natflyvninger på pause i vinterferien
Fighter Wing har været på vingerne med de såkaldte mørkeflyvninger siden uge tre, og de fortsætter til og med udgangen af denne uge.
- Vi holder pause i uge syv, men vi har også mulighed for mørkeflyvninger i uge otte og ni som backup, fortæller Louise Witus Schierup.
Forsvaret søger lige nu folk, der ønsker at uddanne sig til joint terminal attack controller.
Det kan du læse mere om her.
- Jeg har min datter og mit barnebarn i Kiev. De er forskrækkede efter det, der skete i aftes. De har det godt. Der er ingen bomber, men jeg er bange for at tænke på, hvad der sker i mit land, fortæller hun.
Putin anerkender udbryderregioner
47-årige Iryna Andersen bor i Odense, hvor hun arbejder som frisør. Hun har - ligesom resten af verden - holdt nøje øje med, hvad Ruslands præsident, Vladimir Putin, har af planer i nabolandet Ukraine.
Mandag aften valgte Rusland at anerkende udbryderregionerne Donetsk og Luhansk i Østukraine som uafhængige.
Det har ført til kraftige reaktioner fra USA, Storbritannien og EU, heriblandt statsminister Mette Frederiksen.
Angriber Rusland?
Ifølge Vesten er det “ulovligt” og “uacceptabelt”, hvis Rusland sender soldater til de to regioner, der samlet betegnes Donbas.
- Det er ubehageligt, hvad der sker i Donbas, men jeg tror ikke, Putin kommer (til Kiev, red.). Vi håber bare, at der ikke sker noget, siger Iryna Andersen.
Hun er født i Kiev, som dengang i 1970’erne var en del af Sovjetunionen, hvor både Rusland og Ukraine fungerede som selvstyrende republikker styret fra Moskva.
Opvokset med russisk kultur og fjernsyn
I hendes verden er russere og ukrainere broderfolk. Iryna Andersen er vokset op med russisk kultur og taler både ukrainsk og russisk. Hun ser stadig russisk fjernsyn.
- Når jeg taler med min familie og mine venner i Ukraine, kan de ikke tro, at der kommer til at ske noget. Vi er i familie os fra Ukraine og Rusland. De tror ikke på, at der sker noget alvorligt, siger Iryna Andersen.
Vesten er dog i gang med at fremlægge en række forslag til sanktioner mod Rusland i forlængelse af det, der skete mandag aften.
Rejser på ferie i Ukraine om nogle uger
Til trods herfor forventes det stadig i Ukraine, at Rusland ingen planer har om at invadere hele Ukraine.
- Jeg vil gerne på ferie i marts. Hvis jeg kan flyve derover til den tid, og tingene er som nu, tager jeg afsted, siger Iryna Andersen.
Hun og hendes mand havde besøg af hendes 27-årige datter og barnebarnet i Odense til jul. Også hendes mor var på besøg, og hun er stadig i Danmark, men har planer om at rejse hjem til Ukraine senere på ugen.
- Vi tænker ikke, der kommer krig, siger Iryna Andersen.
Da Sovjetunionen blev opløst i 1991, blev både Ukraine og Rusland selvstændige lande.
Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø i 2014, hvilket også medførte sanktioner mod verdens største land. Det er endnu uvist, hvilke planer Vladimir Putin har i Donbas, og om de to udbryderregioner skal annekteres af Rusland.