Fynsk reaktion på trussel om gasmangel: - Vi skal væk fra Putins fossile gas

Hos Petersminde Teglværk ved Stenstrup kan man lige nu glæde sig over, at man er i fuld sving med et skifte fra naturgas til biogas.

Det kan meget vel være, at blodet løb fra hovedet på nogen rundt omkring i det ganske land, da statsminister Mette Frederiksen (S) søndag sagde, at Danmark skal være uafhængig af russisk gas "så hurtigt som overhovedet muligt".

Sådan var det dog ikke for direktøren for en af Europas største producenter af mursten. Henrik Dietrichsen kan nemlig nu notere sig, at rettidig omhu også har en heldig side.

For i efteråret tog teglværket Petersminde i Stenstrup sammen med fynske Nature Energy fat på at omstille fra naturgas til fossilfri biogas.

Det var ikke, fordi direktøren havde set i glaskuglen, at der ville ske en russisk invasion af Ukraine, som ville få Danmark og resten af Europa til vende ryggen til den russiske naturgas.

Egernsund Wienerberger, som ejer blandt andet teglværket Petersminde Teglværk på Assensvej i Stenstrup, havde set, at det ville være rettidig omhu at gå i gang med omstillingen for at gøre noget ved klimatruslen.

- Vi kunne se, det var en afgørende parameter, at vi kunne gå ud med klimavenlige mursten, hvor vi reducerede CO2'en kraftigt, forklarer Henrik Dietrichsen, administrerende direktør for Egernsund Wienerbergers aktiviteter i Norden og de baltiske lande. 

I dag brændes teglen på Petersminde Teglværk med 65 procent biogas - resten er naturgas.

Henrik Dietrichsen, administrerende direktør for Egernsund Wienerberger og dermed Petersminde Teglværk i Stenstrup.
Henrik Dietrichsen, administrerende direktør for Egernsund Wienerberger og dermed Petersminde Teglværk i Stenstrup.
Foto: Ken Petersen

15-dobling af gaspriserne

Med de seneste ugers udvikling i Ukraine er der sket en 15-dobling af gaspriserne - og dertil altså en risiko for helt lukkede gashaner.

Således er skiftet til biogas pludselig også blevet et spørgsmål om forsyningssikkerhed.

- Det eneste rigtige er, at hoppe over og gå væk fra fossilt gas og endnu mere væk fra Putins fossile gas, siger Henrik Dietrichsen.

Han forklarer, at biogassen hentes via det eksisterende gasnet.

- Det vil sige, at det er relativt nemt at få adgang til biogassen, og det kræver ikke den store investering.

- Men det er væsentligt dyrere end almindelig gas, forklarer Henrik Dietrichsen.

Egernsund Wienerbergers mål er at nå en fuldstændig CO2-fri produktion i 2050.

Henrik Dietrichsen: - Det er relativt nemt, at få adgang til biogassen. Og det kræver ikke den store investering.
Henrik Dietrichsen: - Det er relativt nemt, at få adgang til biogassen. Og det kræver ikke den store investering.
Foto: Ken Petersen

Seks fynske virksomheder på liste

Petersminde Teglværk er en af seks fynske virksomheder, som risikerer at få lukket for gassen. I alt står 50 virksomheder på listen, som Energistyrelsen har udarbejdet. Lukkes der for den russiske gas, skal den tilbageværende gas nemlig prioriteres til private husstande.

Ifølge prisanalytiker hos Dansk Energi Kristian Rune Poulsen er der dog stadig et stykke vej til, at gassen slipper op.

- Min vurdering er, at vi ikke står lige overfor at komme til at mangle gas nu, men den gas vi til gengæld bruger er ekstremt dyr, siger Kristian Rune Poulsen og tilføjer:

- Problemerne med gasmangel kan for alvor komme til næste vinter.

Løsningen findes

Bag biogassen til teglværket i Stenstrup står Odense-selskabet Nature Energy, der med 35 milliarder kroner vil skabe mellem 10 og 15 nye grønne anlæg frem mod 2035. 

Og her håber man da også, at flere virksomheder vil koble sig på den CO2-neutrale løsning, siger Ole Hvelplund, der er administrerende direktør i Nature Energy:

- Det kræver, at der bliver bygget rigtig mange biogasanlæg, og det betyder, at i Tyskland og i Frankrig og i resten af Europa skal man tage den model, vi har brugt i Danmark, til at skifte den sorte gas ud med grøn gas.

- Og vi er parate til at bygge de anlæg og lave det lokale samarbejde, der skal til, for at gøre det, siger Ole Hvelplund.

Ifølge Ole Hvelplund vil det, hvis de økonomiske rammer er i orden, tage mellem 10 og 15 år før, at al produktion baseret på gas kan være gået over til biogas.

Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.
Ole Hvelplund, administrerende direktør i Nature Energy.
Foto: Ken Petersen

Hvad er biogas?

Oversigt

    Oversigt