Fynske borgmestre presser på: Det haster med udligningsreform
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Regeringen har genoptaget forhandlingerne om en udligningsreform. Og de har travlt, siger de fynske borgmestre.
Efter seks ugers pause er der nu igen kommet gang i forhandlingerne om en udligningsreform, som har til formål at udjævne nogle af de store forskelle mellem rige og fattige kommuner i Danmark.
Regeringen genoptog mandag forhandlingerne, og de ventes at fortsætte langt ind i næste uge.
Og det er da også ved at være allersidste udkald, hvis der skal indgåes en aftale, som kan nå at træde i kraft til nytår, siger flere af de fynske borgmestre tirsdag til TV 2/Fyn.
- For en kommune som vores er det helt, helt afgørende. Vi er i en situation, hvor vi hvert år skal spare mellem 20 og 30 millioner, fordi vores demografi udvikler sig skævt i forhold til resten af landet. Og det er jo noget af det, som en udligningsreform meget gerne skulle gøre op med, siger borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S).
(Artiklen fortsætter under videoen)
- Når vi så lægger coronakrisen oveni, med de udgifter vi har der, og den usikkerhed, det giver, så må man bare sige, at hvis ikke der kommer en udligningsreform her inden sommerferien, så er vores økonomi nærmest et sort hul, vi kigger ind i, siger borgmesteren.
Kommentator: - Det haster
Ifølge TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch, er de efterhånden også ved at have en smule travlt på Christiansborg, hvis de skal nå i mål inden sommerferien, som Hans Stavnsager efterspørger.
- Fristen er 10. maj. Sådan en reform skal igennem nogle interne processer i Indenrigsministeriet, og så er der lovgivningsprocessen og en økonomiaftale, der også skal på plads, inden man kan melde det her ud til kommunerne 30. juni. Så det haster, mener Jesper Buch.
Birthe fik besøg af Mette F. - nu krydser hun fingre for ny udligning
I foråret 2019 fik 90-årige Birthe Rasmussen besøg af Mette Frederiksen (S) til en snak om ældreplejen. Ét år efter håber de på ny udligning.
Det var et imponerende syn, der mødte den dengang 90-årige Birthe Rasmussen, da hun og datteren Sussie Elkjær i foråret 2019 tog imod Mette Frederiksen (S), Julie Skovsby (S) og en stor bus fra Socialdemokratiet.
Over kaffe og kringle fik Birthe Rasmussen og hendes datter luftet deres frustrationer over ældreplejen i Assens Kommune.
I dag er Mette Frederiksen statsminister og forhandler lige nu om en udligningsreform, der vil rykke rundt på pengene i landets kommuner. I regeringens udspil er der lagt op til, at Assens skal modtage flere penge end i dag.
- Hun (Mette Frederiksen, red.) sagde, at hun ville gøre, hvad hun kunne.
- Jeg er ikke utilfreds med dem (hjemmehjælpere, red.), der kommer her. Men der er ikke tid til at snakke med dem. Det skal gå alt for stærkt, forklarer Birthe Rasmussen.
Birthe Rasmussen bliver bakket op af sin datter.
- Vi håber på, at det bliver bedre. Regeringen skal have lov til at få udligningsreformen vedtaget, siger Sussie Elkjær.
S-politiker: Assens får millioner med vores udspil
Fredag fik Sussie Elkjær en mail fra den fynskvalgte folketingspolitiker Julie Skovsby, der også deltog i kaffebesøget forud for sidste års valg.
Julie Skovsby skriver, at Assens Kommune kan se frem til 13 millioner kroner ekstra om året, hvis regeringens udspil til ny udligning bliver til virkelighed.
- Det er mit håb og min forventning, at mange af de penge bliver brugt på velfærd, sådan at din mor foreksempel bliver passet bedre på, skriver politikeren.
Bliver det bedre at være ældre i Assens Kommune?
- Jeg håber. Så længe, at Venstre sidder med magten i Assens, så tror jeg ikke på det. Men jeg kæmper min kamp og håber på, at de hører, hvad jeg siger, fortæller Sussie Elkjær.
Birthe Rasmussen håber, at de potentielle udligningsmillioner kan give hende mere tid med kommunens plejehjælper.
- Jeg håber, at de (hjemmehjælperne, red.) får tid til at snakke mere med os. Det kunne jeg godt tænke mig, siger hun.
Selvom der foregår en hel del andre ting på Christiansborg lige nu, så mener Jesper Buch ikke, at det er realistisk at udskyde udligningsreformen til efter sommerferien.
- Ifølge kommunerne er det fuldstændig umuligt. Sidste år ventede man på grund af folketingsvalget med økonomiaftalen med kommunerne, der blev den forhandlet på plads, og det gav en masse bøvl rundt omkring. Vi kommer simpelthen for tæt på budgetlægningen og budgetforligene for næste år. Så det er nu, siger borgmestrene, og det er også derfor, de presser så hårdt på, siger Jesper Buch.
Hvis man spørger de fynske borgmestre, så er de ifølge den politiske kommentator ret sikre på, at der kommer en udligningsreform omkring den 10. maj, fordi det er sidste frist.
- Og så er der også mange, der vurderer, at regeringen kan have en interesse i at komme med det på det tidspunkt, hvor man er i gang med genåbningen af Danmark fase to. Så vil alt bøvlet med de borgmestre, der skal aflevere penge, drukne en del i den presseomtale, der vil være i forbindelse med genåbningen, vurderer Jesper Buch.