Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Juridisk notat konkluderer, at 20 kommuner, heriblandt Svenborg, Kerteminde og Assens, som føler sig snydt for millioner, bør få prøvet sagen i retten.
Et juridisk notat anbefaler, at 20 kommuner går videre med planen om at sagsøge staten for fejl i udligningssystemet. Svendborg, Assens og Kerteminde er i blandt.
- Vi har aldrig været i tvivl om, at vi selv synes, vi havde en god sag. Men nu har vi et notat, der viser, at der juridisk er noget at komme efter, og at man anbefaler os at gå til domstolene med sagen, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.
Notatet er bestilt af Hjørring Kommune og 19 andre kommuner, der føler sig snydt for flere hundrede millioner af kroner.
Skæv omfordeling mellem kommunerne
Sagen handler om, at der ifølge kommunerne har været en fejl i registreringen af udlændinges uddannelsesniveau. Det har haft betydning for omfordelingen af midler mellem kommunerne.
Kommuner med udlændinge med lav eller ingen uddannelse har fået "for lidt" i tilskud i forhold til kommuner med mange veluddannede udlændinge, lyder argumentet.
Assens-borgmester kæmper mod møller:
- Der er grund til optimisme
Assens-borgmester Søren Steen Andersen var torsdag i København for at forsøge at forhindre, at der placeres en kæmpe havvindmøllepark i Lillebælt.
Den sydvestfynske borgmester Søren Steen Andersen (V), havde torsdag fået foretræde for Folketingets Energiudvalg.
Borgmesteren mener, at havvindmølleprojektet, hvor Sønderborg Forsyning vil placere en stribe kæmpemøller få kilometer fra den fynske sydvestkyst ud for Helnæs, er ødelæggende for udsigten fra en stor del af den syd- og vestfynske kysttrækning.
Det synspunkt fik han torsdag mulighed for at levere til energipolitikerne på Christiansborg.
- Jeg føler i hvert fald, at der blev lyttet, og der blev også stillet nogle gode spørgsmål den anden vej. Jeg synes, vi havde en god dialog omkring det, og der var også relativt bredt repræsenteret i forhold til de partier, der var i udvalget i dag, siger Søren Steen Andersen.
Ændret lovgivning
Borgmesteren fortæller, at politikerne i Energiudvalget blandt andet spurgte ind til de paradokser, der ligger i, at noget af aftalen om havvindmølleparken er lavet under en gammel lovgivning, der nu er ændret.
Enten kommer der 40 møller med en højde på 165 meter, eller også bliver der opsat 20 møller med en højde på 192,5 meter. Møllerne, der kommer tættest på land, står blot fire kilometer fra kysten.
Siden Sønderborg Forsyning begyndte planlægningen af vindmølleparken mellem Als og Fyn er reglerne for opstilling af vindmøller blevet ændret. Det betyder, at nye havvindmølleparker i dag skal stå længere fra kysten.
- Vi havde billedmateriale med, så de kunne se, hvad det her betyder for os, vores borgere og vores kommuneplan, som jo netop dyrker det her element og det rekreative i vores kystbælte, som vender den vej ud i Assens Kommune, siger Søren Steen Andersen.
Håbefuld borgmester
Borgmesteren kunne efterfølgende tage hjem til Fyn med en positiv oplevelse og forhåbning om at have påvirket politikerne i den for ham rigtige retning.
- Det synes jeg, der er grund til. Nu har vi også brugt det greb, og vi bruger rigtig mange greb i det her, for det handler om kommunikation i et folkestyre, hvor man skal gøre dem, der repræsenterer lovgivningen, opmærksom på de uhensigtsmæssigheder, der er i det.
- Også i forhold til den fremdrift, der er inden for vindenergien, hvor billedet i dag er et helt andet, end det var for bare to-fire-seks år siden, siger Søren Steen Andersen.
Allerede i 2014 blev Økonomi- og Indenrigsministeriet gjort opmærksom på fejlen. Men der er først blevet rettet op på de forkerte beregninger med virkning fra 2019.
Det juridiske notat konkluderer, at der kan gøres krav gældende over for staten med tilbagevirkende kraft mindst to år tilbage. Beløbets størrelse og kravet mod staten er endnu ikke gjort op.
Arbejder på stævning mod staten
Arne Boelt har torsdag orienteret borgmestrene i de 20 kommuner om juristernes vurdering. Borgmestrene skal tilbage til deres bagland og beslutte, hvorvidt de ønsker at skrive under på den endelige stævning mod staten
- Det er jo noget, som skal granskes grundigt af økonomiudvalg og byråd. De skal gøre op med sig selv, om de ønsker at gå videre. Næste skridt er, at kommuner så skal melde ind så hurtigt som muligt, gerne i løbet af marts, så vi kan få udtaget stævning mod staten, siger Arne Boelt.
Statens advokat, Kammeradvokaten, har tidligere konkluderet, at man ikke mener, der er noget at komme efter.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har tidligere kaldt truslen om søgsmål for "spild af skatteborgernes penge".
De 20 kommuner, der er involveret i processen, er Hjørring, Guldborgsund, Næstved, Odsherred, Lolland, Svendborg, Rebild, Assens, Mariagerfjord, Randers, Lejre, Stevns, Vordingborg, Frederikshavn, Frederikssund, Jammerbugt, Brønderslev, Thisted, Kerteminde og Bornholm.