I alt 11 personer på Fyn har fået fyrværkeriskader i forbindelse med nytåret. En enkelt kom til skade 30. december, mens de resterende ti personer kom til skade 31. december eller 1. januar.
Det viser en ny opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen.
Ti personer fik mindre skader, mens en enkelt kom alvorligt til skade.
- Generelt kan man sige, at det er glædeligt, at det lave niveau fra sidste år fortsætter, men i mine øjne er vi ikke i mål endnu. Det er vi først, når der ikke er nogen alvorlige skader, siger overlæge og professor på OUH Jens Lauritsen, der har været med til at udarbejde opgørelsen.
Fem øjenskader
En alvorlig skade er defineret ved, at den tilskadekomne indlægges direkte, overføres til et andet sygehus eller kræver akut vurdering hos en øjenlæge.
Af de 11 skader var der fem øjenskader og seks håndskader. Opgørelsen viser også, at kun fire af de tilskadekomne brugte sikkerhedsbriller under ulykken.
- Hvis ingen skal komme alvorligt til skade forudsætter det, at fyrværkeriet antænder på den måde, det skal, at man ikke anvender ulovligt fyrværkeri, eller det som er importeret fra mærkelige hjemmesider. Hvis det alligevel går galt, skal man være beskyttet. Og der er det jo nemt at tage briller på, siger Jens Lauritsen.
- Hvis alle dem med mindre skader havde haft sikkerhedsbriller på, så var det ikke sikkert, de havde behøvet på skadestuen.
Af de tilskadekomne var der otte, som kom til skade, mens de antændte fyrværkeri, og tre, der kom til skade, mens de så på fyrværkeri. Ni af de tilskadekomne var mænd, og to var kvinder.
- Det er glædeligt, at det kun er 11, men for de 11, er det jo en rigtig ærgerlig måde at bruge nytåret på. Og selv mindre skader, kan jo give varige mén, siger Jens Lauritsen.
På landsplan kom 174 personer til skade med fyrværkeri nytårsaften. 24 af skaderne var af alvorlig karakter. Raketter var årsag til flere skader end nogen andre former for fyrværkeri.
Det højeste antal tilskadekomne, i den periode opgørelsen er lavet, var nytåret 1997/1998, hvor der var 546 skader.