Gigantisk overskud: Barfoeds bedste år nogensinde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fyns største boligejer gentog overskuddet fra 2015. Det bedste driftsoverskud i selskabets historie.
Fyns største boligejer, Barfoed Group, fik et forrygende 2016-regnskab og et overskud på 742 millioner kroner.
Overskuddet på 742 millioner kroner var på niveau med overskuddet i 2015, men endnu mere glædeligt for Barfoed-familien var et driftsoverskud på 300 millioner kroner - det bedste nogensinde.
Tester de tunge drenge: Overskud hos Lorc på Lindø
Trods investeringer på over 380 millioner kroner fik Lindøs testcenter overskud på knap 10 millioner kroner i 2016.
Lindoe Offshore Renewable Center - bedre kendt som Lorc - er fortsat en succes.
Ideen med at lave et testcenter for vindmøller og offshore-installationer blev sat i søen i 2009 af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, da Lindøværftet lukkede.
Ideen holdt vand, og siden har blandt andre producenterne på Lindø og Vækstfonden skudt op imod 380 millioner kroner i avanceret udstyr, der kan belaste og levetidsteste store vindmøllekonstruktioner til det yderste- og udviklet ny avanceret hybridlaser-teknologi.
Trods investeringerne har fonden bag Lorc tjent penge, og der har været rift om at benytte faciliteterne.
Det netop offentliggjorte regnskab viser et overskud på 9,5 millioner kroner - en million kroner under indtjeningen i 2015.
Overskuddet geninvesteres ifølge fondens formål i nye innovative tiltag hos Lorc. Omsætningen var på knap 40 millioner kroner.
Ifølge ledelsesberetningen har årets drift kørt upåklageligt, og projekteringen af et nyt levetids-testcenter af vindmøllehuse - de såkaldte naceller - kører efter planen.
Centret, som bl.a. Vækstfonden, Green Labs DK og EKF Danmarks Eksportkredit har investeret i og stllet garantier for, tages i brug i slutningen af 2007.
Der er allerede indgået kontrakter på brug af centret frem til udgangen af 2019, og efter dette tidspunkt er der også betydelig efterspørgsel, oplyses det i ledelsesberetningen.
Lorc har desuden sammen med FORCE Technology investeret i et såkaldt struktur- og komponent testcenter til klimatiske og mekaniske test af store emner.
Endelig har centret investeret i Lindoe Welding Technology, der har enestående kompetencer i såkaldt laser-hybrid svejsning på offshore-installationer. Aktiviteten er overflyttet til et selvstændigt selskab - Lindoe Component and Structure Testing - i årets løb.
Lorc har en egenkapital på 53 millioner kroner.
Formand for bestyrelsen er tidligere Dong-direktør Anders Eldrup.
Dertil skal dog lægges væsentlige værdireguleringer. Koncernen har kunnet opskrive sine ejendomme med 634 millioner kroner som følge af højere markedspriser.
Nyt underskud: OB’s ejer har smidt næsten 200 millioner kroner på otte år
Odense Sport & Event kalder 2016 for et blandet år trods et underskud på 12 millioner efter skat.
Fyns store sport- og eventkoncern, Odense Sport & Event, der står Sparekassen Fyn Arena, Congress Center og OB, døjer fortsat med at få økonomien til at hænge sammen.
For ottende år i træk offentliggjorde koncernen tirsdag et årsregnskab med underskud.
Denne gang er underskuddet på 12 millioner kroner efter skat – en fordobling i forhold til 2015, da underskuddet var på 6,6 millioner kroner. Koncernen oplyser ikke årets resultat før skat.
Siden 2008 har driften af koncernen kostet Odense Sport & Event i nærheden af 200 millioner kroner før skat.
Omsætningen i 2016 faldt – delvist forventet – fra 210 til 186 millioner kroner.
- Nedgangen kan primært forklares med, at der i 2016 ikke var en koncert af samme størrelse som kæmpekoncerten med Volbeat i 2015. Men samlet set gav året ikke den regnskabsmæssige fremgang for Odense Sport og Event, som vi havde ønsket. Hvis vi ser på, hvad der har præget året, er vi stadig optimistiske, siger administrerende direktør Ole Bang Nielsen i en kommentar til regnskabet.
Egenkapitalen var ved udgangen af året på 60,5 millioner kroner mod 42,6 millioner kroner.
Forbedringen af koncernens formue skyldes en kapitalindsprøjtning på 30 millioner kroner i juni måned sidste år.
Koncernens to største aktionærer er Niels Thorborg og Micro Matic-stifter C.C. Nielsen, der ejer en mindre aktiepost.
Og ifølge Ole Bang Nielsen er de to ejere begge instillet på fortsat at give den nødvendige økonomiske opbakning til koncernen.
- Vi købte sidste år Kaj Thor Catering, og vi bygger Odenses største hotel, Odeon, i bymidten. Vores ejere VIL Odense. Vi har ingen planer om at frasælge for at få penge i kassen, siger Ole Bang Nielsen.
De svigtende sportslige resultater hos Odense Boldklub har godt nok medført lavere indtægter fra tv, men det opvejes næsten af fornuftige indtægter fra transfer og øvrige spillerrelaterede poster.
I en gennemgang af koncernens øvrige forretningsområder oplyses det, at 2016 ikke var noget stort messeår.
- Afhængig af om messer arrangeres hvert år, hvert andet år eller hvert tredje år, vil resultaterne kunne svinge betragteligt. Alligevel gennemførte vi en række aktiviteter med fine resultater, fortæller Ole Bang Nielsen.
Desuden bar omsætningen og indtjeningen inden for områderne konference og og restaurationsdrift præg af hård konkurrence, og JVB Live, der står for musikarrangementer, var presset af et væsentligt større udbud af koncerter med store, internationale navne og af danske musikfestivaler.
Til gengæld gennemførtes Disney on Ice samt enkelte andre arrangementer i Sparekassen Fyn Arena med succes, oplyses det.
Den ballade, der har været om Odense Kommunes tillægskontrakt vedrørende Sparekassen Fyn Arena og kommunens manglende opfyldelse af kontraktens aktivitetsdel har ikke haft nogen indflydelse på økonomien, oplyser Ole Bang Nielsen.
Den sag verører alene en tvist om, hvorvidt aftalen er lovlig.
Det lykkedes at øge lejeindtægterne med 11 millioner kroner - svarende til to procent.
Og udlejningen går strygende. Under to procent af koncernens lejligheder stod tomme sidste år.
Koncernen har haft udgifter til en række vindueudskiftninger, hvilket er medvirkende til vedligeholdelsesudgifterne på 31 millioner kroner.
Barfoed Group har en egenkapital på en milliard kroner, men bemærker, at selskabets rentesikringsinstrumenter påvirker selskabets økonomi negativt. Instrumenterne har en værdi af 1,4 milliarder kroner, men aftalerne udløber løbende de kommende år.
Ifølge ledelsesberetningen har der sjældent været mere gang i ejendomstransaktionerne end sidste år.
Der blev handlet for 50 milliarder kroner alene i København, hvilket er en stigning på 25 procent, oplyser ejendomsmæglerselskabet Sadolin og Albæk.