Gør som Marius: Drop alkohol i januar
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For tredje år i træk kører Sundhedsstyrelsen kampagnen "Hvid januar". Kampagnen går ud på, at man ikke drikker i hele januar, og i år er fem fynske kommuner blandt samarbejdspartnerne.
For 17-årige Marius Grønning Sangild plejer weekendens fester at indeholde alkohol. Og rigeligt af det. Men i denne måned har han besluttet sig for at følge Sundhedsstyrelsens kampagne "Hvid januar".
- Jeg gør det for at vise, at det ikke er et problem for unge at lade være med at drikke i en måned, siger Marius Grønning Sangild.
Forsker: Teenagere overvurderer venners druk og drikker mere
Hver anden teenager har overdrevne forestillinger om, hvor meget deres klassekammerater drikker, og det påvirker deres eget forhold til alkohol.
Teenagere gætter forkert, når de skal anslå kammeraternes alkoholforbrug, og det påvirker deres eget forbrug.
Hver anden teenager har en forestilling om, at deres venner drikker mere, og det påvirker deres eget forhold til alkohol.
Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet, som Lotte Vallentin-Holbech har lavet.
Lotte Vallentin-Holbech har skrevet sin ph.d.-afhandling i sundhedsfremme, og hun har blandt andet kigget på, om overvurderingerne har haft indflydelse på teenagernes eget alkoholforbrug.
- Vi kan se, at teenagerne påvirkes meget. De har markant øget risiko for at drikke, hvad godt er, fordi de tror deres venner drikker mere. Der er en kraftig sammenhæng mellem at tro andre drikker mere og at gøre det selv.
Og ifølge forskeren handler det om en særlig form for misforståelser.
- Flertal-misforståelser. Især i teenageårene. Teenagere spejler sig meget i deres omgivelser som venner og omgangskreds. Hvis de unge har en forestilling om, at de andre har et bestemt antal øl eller shots med, tager de selv et tilsvarende antal med.
Forskningen har blandt andet målt på, hvor stor en sammenhæng der er mellem flertal-misforståelsen.
- Hvis en teenager eksempelvis har en misforstået opfattelse af sine klassekammerater alkoholindtag, har teenageren tre til fire gange så stor risiko for selv at drikke mere.
Positiv udvikling
Elever mellem 13 og 17 år har aktivt deltaget i indsatsen Det GODE Liv.
Indsatsen viser, at de unges debut med alkohol har flyttet sig.
- Tidligere var de typisk 13 år, men nu er debut-alderen nærmere 15 år. Den ændring skal vi tage højde for, når vi fortæller de unge om alkohol, for det gælder om at ramme, når emnet optager dem, påpeger forskeren.
Men der er lang vej endnu.
- Det er en god udvikling, men der er lang vej op til de 16 år, som er den lovgivende aldersgrænse for at drikke, siger Lotte Vallentin-Holbech.
Derfor foreslår forskeren, at man i højere grad udsætter undervisning om alkohol og rusmidler til udskolingen.
- Det er værd at overveje, om undervisningen først skal sættes ind i 8. klasse i stedet for i 6. eller 7. klasse, som det mange steder er tilfældet nu, afslutter Lotte Vallentin-Holbech.
Du kan læse hele ph.d.-afhandling her
Ifølge Sundhedsstyrelsen skal kampagnen gøre os opmærksom på, hvor meget vi egentlig drikker i løbet af en måned.
- Kampagnen er vigtig, fordi når man tager en længere pause fra alkohol, bliver man mere bevidst om sine alkoholvaner og mere bevidst om, hvor mange ligegyldige genstande, der ryger ned i løbet af sådan en måned, siger Stine Flod Storgaard, som er specialkonsulent ved Sundhedsstyrelsen.
- Derudover håber vi, at kampagnen kan gøre det lettere at sige "nej tak" til alkohol.
Det sidste er dog ikke et problem, Marius Grønning Sangild oplever.
- Det er ikke, fordi du bliver set ned på, hvis du ikke drikker. Men der er bare ikke ret mange, som ikke drikker.
Fynske kommuner bakker op
Blandt samarbejdspartnerne til "Hvid januar" er fem fynske kommuner: Odense, Ærø, Nyborg, Assens og Langeland. De har til opgave at hjælpe med at udbrede kampagnen, som endnu ikke er kendt af ret mange.
- Vi arbejder hele tiden på at udbrede kendskabet til den her kampagne, og det er utrolig positivt, at der er så stor opbakning til den på Fyn, siger Stine Flod Storgaard.
OUH er også at finde på listen over samarbejdspartnere. Her kan man den 12. januar få et gratis levertjek og få en status på, hvordan den ser ud efter decembermåneds julefrokoster.
For Marius Grønning Sangild er der ingen tvivl om, hvad han tror, bliver det sværeste ved at gennemføre "Hvid januar".
- Det sværeste bliver, når ens venner slår sig løs, mens man selv tænker mere over, hvad man gør. For det er jo det, alkohol gør. Man tænker ikke lige så meget over tingene, og man får det derfor lidt sjovere.