Sommeren startede skidt ud. Det var vådt og koldt, og afbudsrejser til udlandet gik som varmt brød. Men det var ikke nok til at slå den fynske turismesommer ud af kurs, viser nye tal fra Destination Fyn.
- Samlet set har den fynske turistsommer været rigtig fin. Vi ligger stabilt på samme høje niveau som forrige og sidste år, hvor vi havde cirka fire millioner overnatninger, siger Tue Kempf, direktør for Destination Fyn.
Særligt Airbnb, der er en privat boligudlejningsportal, oplevede stor fremgang.
- Vi må sige, at Airbnb-konceptet brager afsted. Vi kigger ind i en stigning på cirka 20 procent samlet set, så det er et sted, hvor vi ser en rigtig pæn vækst, siger Tue Kempf.
Nordfyns Kommune tog det højeste spring med en vækst på knap 32 procent.
Det vækker bekymring hos Jan Grimstrup Larsen, der er direktør på Hotel Nyborg Strand. Han ser ikke noget problem i privatudlejning, men har mistanke om, at Airbnb også bliver udnyttet til erhverv - og da vil det ikke være fair konkurrence, mener han.
- Jeg håber, at man får stoppet erhvervsudlejning gennem Airbnb. Det kan man kun gøre ved at lave et regelværk på lige linje med os.
Airbnb-udlejere er som udgangspunkt ikke underlagt moms og sikkerhedskontrol som hotellerne. De skal dog betale moms, hvis lejeindtægten overstiger 50.000 kroner på et år. De må udleje i 70 dage om året.
- Det er der ingen, der måler på. Og egentlig så vil vi gerne have skruet dem ned til 35 dage, som de er på andre platforme, siger Jan Grimstrup Larsen, der er bekymret for, at privatudlejere overstiger grænsen for, hvor mange dage de må udleje i.
Ifølge direktør for Destination Fyn er der ikke noget, der tyder på, at Airbnb tager overnatninger fra hoteller eller andre traditionelle overnatningssteder.
- Tværtimod tyder det på, at vores samlede kage på Fyn og øerne bliver større. Det ser ud til, at vi kan lægge mellem 700.000 til en million overnatninger oven i de traditionelle overnatningstal, når vi medregner Airbnb-tallene, siger Tue Kempf.
Tal for Horesta viser også, at der var flere hotelovernatninger på Fyn i år sammenlignet med sidste år. I alt 28.154 flere overnatninger for perioden januar til august, svarende til en stigning på 3,4 procent.
Vil gøre den samlede kage større
Destination Fyn ser positivt på udviklingen, men har et ønske om, at Airbnb-udlejerne bliver dygtigere til at indrapportere data.
- Det ville give os bedre data at arbejde med i forhold til at fremme turismen på Fyn og øerne. Det ville også betyde, at man ville være helt sikker på, at der blev svaret de rigtige skatter og afgifter, så den del af turismeøkonomien også bidrager til fællesskabet, siger Tue Kempf.
Philip Fiil Eldridge er bæredygtighedskonsulent og udlejer gennem Airbnb i de større ferier. Han oplever, at det er meget lige til at indrapportere data, men fortæller også, at det ikke er noget, der bliver ført streng kontrol med.
- Vi har haft Airbnb i godt og vel ti år, og vi har aldrig været i nærheden af at få et prik på skulderen, om vi nu havde styr på det, siger han.
Han er fortaler for, at man regulerer mere i forhold til, at folk ikke skal profitere mere på det, end hvad der oprindeligt var tanken med Airbnb, men han mener ikke, at private udlejere, der ikke tjener mere end beløbsgrænsen på 50.000 kroner, bør beskattes hårdere.
- Jeg synes, det ligger på et rimeligt niveau, som det er nu. Jeg kan godt se, at der burde reguleres mere, så vi sikrer, at lejligheder og ejendomme i bymidter ikke bliver centreret omkring at være Airbnb-lejemål. Men jeg tror ikke på, at det er sådan nogle som os, der omsætter for et sted mellem 30.000 og 40.000 om året, der skal rammes af det, siger han.
Når dataen er på plads, har Destination Fyn ikke en finger at sætte på Airbnb-udviklingen.
- Jeg er som destinationsmand meget glad for, at vi på Fyn og øerne har et meget bredt udbud. Vi arbejder på at gøre den samlede kage større og tilbyde det fynske turismeprodukt bredt internationalt.