Højsæson for rotter: Sådan holder du de ubudne gæster væk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ifølge den tekniske chef fra skadedyrs-firmaet Rentokil har antallet af rotteanmeldelser været voldsomt stigende.
De er ikke til at få øje på, men bitte små fodspor på noget mel afslører, at rotterne har indtaget Øster Hæsinge Forsamlinghus i Faaborg.
- Der har vi dem, de små skiderikker, siger Anders Hansen, mens han peger på fodspor, der ses på melen, som er fordelt forskellige steder i forsamlingshuset.
Anders Hansen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen, føler sig utryg på grund af de ubudne gæster.
- Man ved, at der er rotter her. Så jeg føler, at der sidder en rotte og glor på en, men de kommer ikke frem, så længe vi er her, siger han og fortsætter.
- Det er rigtig trist, og det er også ubehageligt at have de kryb her.
Forsamlingshuset er i samarbejde med et skadedyrsbekæmpelses-firma ved at få skræmt rotterne væk. Der er både sat flere rottefælder op, og mel er smurt på gulvet for at kunne spore, hvor rotterne bevæger sig.
Krigen mod rotter optrappes
Det vrimler med rotter. Nu skal nye og mere lempelige regler gøre bekæmpelsen af rotter mere effektiv.
Over hele landet melder de lokale rottefængere om voldsom stigning i antallet af anmeldelser.
De senere års varme vintre får rotterne til at brede sig. Når vintrene er så varme som nu, kan rotterne formere sig hele året rundt.
Men et sæt nye og mere lempelige regler for rottebekæmpelse, skal nu gøre det lettere af få has på skadedyrene.
De nye regler kommer efter en sag fra Ærø som Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen har rejst over for ministeren.
På Ærø er digerne gennehullede af rotter, men efter de gamle regler måtte rotter ikke bekæmpes med gift, hvis det foregik i det åbne land.
Nye regler i det åbne land
I det åbne land og parker i byerne har det hidtil ikke været tilladt at bruge gift mod rotter.
Disse krav er nu lempet, så der uden dispensation kan anvendes gift, også selv om det er længere end 10 meter fra bygninger.
- Med dette tiltag giver vi mulighed for en hurtig og effektiv indsats mod rotter, inden de for alvor bliver et problem. Før var det kun muligt at forsvare sig mod rotterne, men nu bliver det muligt også at gå til angreb og få standset rotteplagen én gang for alle, siger Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen.
Reglerne betyder også bedre forebyggelse og mulighed for at bruge gas mod rotter.
Læs mere om de nye regler her.
Fakta: Her er de 17 elementer i rottehandlingsplanen
Præcisering af krav ved installation og servicering af rottespærrer
Krav om rotteundersøgelse ved opsætning af rottespærrer
Styrket indsats ved vildtfodringspladser
Mere effektiv rottebekæmpelse
Øget krav om opsætning af rottespærrer ved offentlige institutioner
Kommunens handlingsplan gældende for privat bekæmpelse
Bedre datagrundlag
Primærproducenters bekæmpelse på egen bedrift
Udvidet adgang til fuld rotteautorisation
Udenfor kommunal åbningstid
Administrative lettelser
Tilstedeværelse ved bekæmpelsesbesøg
Mere målrettet tilsyn med landbrug
Administrativ lettelse for sikringsordninger
Bedre anvendelse af bekæmpelsesmidler
Ny strategi for at undgå resistens
Retningslinjer for bedre anvendelse af rottegift
Mulighed for gasning af rotter
Kildebekæmpelse af rotter mere end 10 meter fra en bygning
Adgang til dispensation for brug af rottegift
Kilde: Miljø- og fødevareministeriet
Voldsom stigning i antallet af rotteanmeldelser
Men de er ikke de eneste, der muligvis får besøg fra de ubudne gæster. Ifølge tekniskchef hos skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Rentokil har der været en voldsom stigning i antallet af rotteanmeldelser.
- Det er altid sådan, at når det er sommer, så lever mange af dem ude i det fri, men når kulden kommer, går de ind. Men det er unormalt, at der er så mange, siger Claus Shultz, som er teknisk chef hos skadedyrsbekæmpelses-firmaet Rentokil.
Ifølge den tekniske chef er der flere faktorer, der kan forklare stigningen.
- Har man haft nogle milde vintre i træk, så kan vi se, at der komme flere rotter. Efterhånden er der en lovgivning, som går ud på, at vi ikke længere må bruge gift, og det har måske også gjort, at rottebestanden er på vej op af.
Odenseanerne strømmer til havnebad: Man sidder klemt i saunaen
Flere odenseanere end før vælger at hoppe i det kolde havnebad i løbet af vinteren. Faktisk er det så mange, at vinterbaderne bliver nødt til at sidde tæt i saunaen.
Umiddelbart virker tanken om, at folk frivilligt hopper i det iskolde vand en frostbidende vintermorgen forrykt og for de fleste skræmmende. Alligevel er der flere odenseanere, der benytter sig af havnens kolde gys.
Det nye havnebad i Odense er blevet en magnet for vinterbadere.
Selv om luften kun er syv grader og vandet kun seks grader, væltede det ind med badegæster i Odense Havnebad fredag morgen.
To af vinterbaderne, der hoppede i havnebadet, er Torben Lillesø og Michael Rytter Reus.
- Vi er en del, der mødes hernede hver fredag og hygger. Og det blevet en tradition, siger Torben Lillesø til TV2/ Fyn.
- Det er jo godt for Odense, at der kommer sådan nogle tiltag her, og så er det hyggeligt for os, at vi kan samles om et eller andet, siger Michael Rytter Reus.
Pres på saunaen om morgenen
Vinterbadning på havnen har stille og roligt udviklet sig til en stor succes. Og det kommer også til udtryk, når man ser, hvor mange der benytter sig af det kolde gys. Mellem 130 og 150 odenseanere hopper i hver morgen.
- Der er en fremgang i forhold til sidste år. Det bliver mere og mere populært, siger Kim Wendel, der er teamleder for svømmehallerne i Odense Idrætspark og fortsætter:
- Der er en kæmpestor efterspørgsel, og det kommer selvfølgelig også lidt bag på os, at den er så stor, som den er. Derfor fik vi også tilrettet omklædningsrummene, så vi kunne have flere gæster dernede og flere gæster, der kunne benytte havnebadet til vinterbadning.
I vinterhalvåret har havnebadet åbent for morgenbadning fem dage i løbet af ugen.
Udover et svømmebassin byder havnebadet også på en stor sauna. Men selvom det faktisk er den største sauna i Odense Kommune, er den alligevel ikke helt stor nok.
- Nogle gange kan det godt være lidt klemt derinde, siger Torben Lillesø.
- Den kunne godt udvides lidt. Der er pres på den, tilføjer Michael Rytter Reus.
Og teamleder Kim Wendel giver de to vinterbadere ret.
Herunder kan du læse, hvad du kan gøre for at undgå at få besøg af de ubudne gæster.
Det kan du gøre for at slippe for rotterne.
- Rotterne kan lide meget varme steder, hvor der også er noget at spise. Derfor er det vigtigt, at maden ikke ligger frit fremme.
- Man skal undgå at give for meget mad til fuglene. Når der ligger rester udenfor, lokker det rotterne til huset.
- Det er vigtigt ikke at have mad i udehuset eller i skuret eller sørge for, at det ligger i en form for beholder, hvor rotterne ikke kan kan få adgang til.
- Hvis man er uheldig og får rotterne på visit alligevel, skal kommunen kontaktes, og de vil så sørge for at hjælpe hustanden med at komme af med rotterne.
Chris kæmper mod p-selskab efter afgift på egen p-plads: - Hvor er den sunde fornuft?
kopieret!
Det kan ske for selv den bedste.
Betaling af p-billetten smutter, og i forruden sidder den gule lap med en p-afgift, når du vender tilbage til bilen. Øv.
Men Chris Jensen fra Odense fik forleden en p-afgift for at holde på sin egen p-plads.
Han betaler hver måned for sin egen p-plads, men pludselig sad der en afgift i forruden. Nu kan han ikke få den annulleret, og det frustrerer ham.
Chris Jensens problem er dog, at afgiften sådan set er god nok. Han skal nemlig have et parkeringskort liggende synligt i forruden, når hans bil står på den p-plads, han betaler for. Det har han også til daglig, men denne dag var den gledet ud til siden og altså ikke synligt. Det kostede en afgift på 875 kroner.
- Det er jo som sådan helt i orden. Men jeg skriver så til dem, at jeg har betalt, og jeg har tilladelsen – men det er de ligeglade med, siger Chris Jensen. Han hver måned betaler 450 kroner for sin parkeringsplads.
På Apcoas hjemmeside fremgår det tydeligt, at er ens licens ikke synlig ved kontrol, så koster det en afgift.
Den del medgiver Chris Jensen - han erkender den fejl. Alligevel henvender han sig til Europark, som er ejet af Apcoa, for at få afgiften annulleret.
- Jeg henvender mig til dem og siger noget må være gået galt. Det er min bil, min plads, jeg har kortet, og jeg har betalt for det. Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen sund fornuft, der siger: det kan vi godt se, siger Chris Jensen.
Han mener, at det er alt for rigidt et system, når man ikke kan få rettet noget som her, hvor der tydeligt er tale om en fejl, og at der ikke bliver kigget på, at han hver måned betaler for en p-plads, og at afgiften er udstedt til ham, der betaler for pladsen.
- Når de svarer en tilbage er det helt umenneskeligt og ren jura. Jeg gør en indsigelse, fordi jeg er uenig. Der får jeg så bare et brev tilbage, hvor der står, at hvis ikke jeg betaler, må sagen tages videre.
Kan du ikke bare betale afgiften?
- Jo det kunne jeg nemt. Men på et tidspunkt må man også lige stille sig op og sige, hvornår er nok, nok. Det har jeg så valgt at gøre nu, siger Chris Jensen.
TV 2 Fyn har rakt ud til parkeringsselskabet Apcoa, som administrerer den parkeringsplads Chris Jensen betaler for hver måned.
Apcoa har ikke ønsket at stille op til interview. Apcoa er heller ikke vendt tilbage med svar på TV 2 Fyns spørgsmål, som er sendt via e-mail.
Tre juledage overstået - flere havde indbrud end sidste år
kopieret!
Julen er ovre og de fleste er vendt hjem til egen bolig igen. Det betyder også, at flere har opdaget, at der har været ubudne gæster i hjemmet, mens de har været væk. Ifølge Fyns Politi er der anmeldt lige under 50 indbrud på Fyn fra den 23. december til og med den 26. Det fortælle vagtchef Kenneth Taanquist.
Sidste år var tallet sidst i 20’erne, lyder det.
Alligevel understreger han, at det på trods af en stigning fra sidste år lader til at være godt naboskab og lys i hjemmet, der holder tyvene ude.
- Det er vores indtryk at folk har været gode til at hjælpe hinanden, huske at lade lidt lys være tændt. Og det hjælper altså på det, siger Kenneth Taanquist.
Krudtsælgere frygter kunder kvæler nytårsaften: - Synd for de små
kopieret!
I år er nye regler for fyrværkeri trådt i kraft, som betyder, at det nu kun er lovligt at fyre af i to dage - fra den 31. december til 1. januar.
Men den nye lovgivning får flere fynske fyrværkerisælgere til at se på fremtiden med bekymring. To fyrværkeriforhandlere, som TV 2 Fyn har talt med, tvivler nemlig på, at alle kan overholde reglerne.
Og hvis ikke folk kan holde i raketterne i ro, så frygter forhandlerne, at det kan føre til yderligere stramninger, som i sidste ende vil betyde, at man ikke må sælge eller købe nytårsfyrværkeri.
- Så siger politikerne, at nu er der ikke noget, der hedder nytårskrudt, og det vil være synd for de små, siger Claus Oldenbjerg, der driver Krudttossen.
Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv
kopieret!
Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?
Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.
Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.
Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.
Regler og betingelser:
Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.
Ville anmelde overfald - endte selv med sigtelse og bortvisning
kopieret!
Det gik ikke helt som ventet, da en ung mand ville anmelde et overfald, han mente var begået på beværtningen Butchers i Odense.
Hos Fyns Politi fik man nemlig indhentet overvågningsmaterialet fra stedet for at gennemgå dette, men det faldt ikke ud til anmelders fordel.
Overvågningsbillederne viste nemlig at den unge mand selv begyndte at indlede sig i slagsmål, idet han med knyttet hånd slog en gæst med en knytnæve i hovedet.
Det førte til, at den 22-årige selv blev sigtet for overtrædelse af Restaurationsloven og fik forbud mod at komme som gæst på Butchers. Det skriver Fyns Politi i døgnrapporten.
Brobizz advarer om svindel-mails
kopieret!
Selskabet Brobizz advarer lige nu sine kunder om falske e-mails og sms’er, hvor der er såkaldt phishing i omløb. Det skriver selskabet på sin hjemmeside.
Når hackere forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af dig, kaldes det for phishing. Hackerne vil foregive at være en virksomhed eller lignende, som du er fortrolig ved, og derigennem forsøge at få dig til at give dem fortrolige oplysninger – som de derefter kan misbruge.
Derfor anbefaler Brobizz at man grundigt kontrollerer, hvem der er afsender.
På hjemmeside skriver selskabet, at de udelukkende sender SMS’er til kunder, der har været i kontakt med deres kundeservice. Derudover bruger de kun følgende mailadresser:
noreply@brobizz.com
noreply@info.brobizz.com
postmaster@brobizz.com
kundeservice@brobizz.com
Nu bliver bybusser i Nyborg gratis for særlig aldersgruppe
kopieret!
Kan gratis busdrift få de unge til at køre med? Det vil tiden vise i Nyborg Kommune, hvor unge under 16 år snart kan køre gratis med bussen i Nyborg – og det har de unge selv ønsket og være med til at bestemme. Sådan lyder det i opslag på kommunens Facebook-side.
De gratis bybusser er vedtaget af byrådet som en del af budgetaftalen for 2025. Det er lokalruterne 680, 681, 682, 709, 711, 712, 713, 714, 715 og bybus 1 og 2 der fra 1. januar gøres gratis for børn og unge under 16 år.
De regionale ruter (rute 161-162, 195, 800A, 900A, 920-921) og uddannelsesruterne (809, 819, 830, 831, 833, 865) er ikke omfattet af tilbuddet.
Danskere ventes at bytte gaver for over halv milliard
kopieret!
Butikkerne skal regne med, at danskerne kommer til at flokkes dertil for at bytte julegaver, de ikke er helt tilfredse med. I hvert fald hvis man skal tro en prognose fra Dansk Erhverv, der spår, at julegaver for 600 millioner kroner byttes oven på julen i år.
- Vi forventer, at hver fjerde dansker skal ud og bytte i hvert fald en gave, siger Bo Dalsgaard, der er fagchef for forbrugeraftaler og forbrugerklagesystemer hos Dansk Erhverv.
Prognosen baserer sig på to befolkningsundersøgelser, som analyseinstituttet Norstat har lavet for organisationen.
Sidste år endte det med at være omkring 25 procent af danskerne, som fik julegaver, der byttede mindst en af dem.
Fredagsvejret bliver stille, gråt og mildt
kopieret!
Det bliver en skyet, diset og stedvist tåget dag, hvor der i perioder vil falde lidt regn eller finregn hist og her.
Temperaturen vil befinde sig et sted mellem seks og otte grader, og det vil føles lige så mildt, som det ser ud, at bevæge sig udenfor. Vind vil der nemlig ikke være meget af.
Og det bliver generelt gråt, stille og mildt vejr de kommende dage, indtil vi når søndag. Her forventes en koldfront med regn at bevæge sig ned over landet nordfra.
Er din hund klar til nytår? Få tjeklisten her
kopieret!
Er man en af de hundeejere, hvis firbenede ven reagerer kraftigt på fyrværkeri, så er Dansk Kennel Klub klar med en tjekliste, der kan hjælpe ens hund gennem nytårsdagene.
I et opslag på Facebook opfordrer de til, at man har planlagt, hvor ens hund er nytårsaften, hvis man ikke er hjemme. Kan man ikke tage den med sig, skal man overveje, om den skal passes.
Derudover skal man skynde sig, hvis hunden skal have angstdæmpende medicin, og i tilfælde af at ens hund kan finde på at løbe væk, er det en god idé at sikre sig, at der er et lovpligtigt hundetegn i hundens halsbånd.
Sidst men ikke mindst kan man venligt huske folk på den nye lovgivning, hvis de affyrer fyrværkeri før 31. december.
Ventetiden i Familieretshuset stiger - fynsk politiker vil undgå "tåbeligt dobbeltarbejde"
kopieret!
Foreningen af Faste Værger i Danmark foreslår, at det fremover skal være kommunerne, som skal oprette værgemål for demente og senhjerneskadede borgere.
Blandt andet for at mindske ventetiden og undgå dobbeltadministration ved, at der ikke er to myndigheder, som skal sagsbehandle de samme sager, lyder argumentet. Det skriver DR.
KL er ikke videre begejstret for forslaget, men flere ordførere på Christiansborg synes, at forslaget er spændende, og de er parate til at kigge på, om kommunerne skal overtage opgaver fra Familieretshuset. Blandt andet fynskvalgte Katrine Daugaard, der er socialordfører for Liberal Alliance.
- Hvis der er dobbeltarbejde, er det jo tåbeligt, siger hun.
Vej kortvarigt spærret på grund af politiarbejde
kopieret!
Torsdag eftermiddag var det ikke muligt at passere Lillebæltsbroen.
Af Vejdirektoratets trafikinfo fremgik det, at broen var spærret i begge retninger på grund af politiarbejde.
TV 2 Fyn har været i kontakt med Fyns Politi, der oplyser, at Sydøstjyllands Politi kortvarigt var til stede på broen, men derudover ikke har yderligere at tilføje.
Selv Christian Eriksen har deltaget - Traditionsrigt fodboldstævne sparket i gang
kopieret!
2. juledag blev et af Danmarks største indefodboldstævner sparket i gang i Odense idrætshal.
Stævnet, Fyens Stiftstidendes indefodboldstævne, er en tilbagevendende tradition og har været afholdt næsten hvert år siden 1961.
Over fem dage spilles mere end 1.000 kampe.
Gennem årene har fodboldtalenter som Christian Eriksen og Rasmus Falk slået deres folder til stævnet.
Og hos både stævneleder og forældre glæder man sig til at bruge de kommende dage rundt om det brune trægulv.
Vejret skifter frem mod nytårsaften
kopieret!
Vejret over Danmark styres i øjeblikket af et højtryk over Centraleuropa, der giver os det milde og grå vintervejr. Til gengæld sørger det også for mest tørt vejr.
Det bliver der dog lavet om på i den kommende weekend, hvor et vejrskifte ventes at finde sted.
Året ser således ud til at slutte af med markant mere ustadigt vejr, når der bliver åbnet for, at lavtrykkene kan sende regnvejr ind over landet.
I starten af det nye år viser prognoserne så lidt køligere, som måske kan være med til at give sne til Danmark.