Irriteret patientformand:
- Man ønsker at tage patienterne som gidsler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
5.000 danske sygeplejersker skal fra på lørdag strejke, efter de har stemt nej til en ny overenskomst. Patientforening frygter, det kommer til at gå ud over patienterne.
Den varslede strejke for 500 fynske sygeplejersker fra natten til lørdag kommer til at ramme de mest sårbare patienter, som står over for en operation, som i mange tilfælde allerede i forvejen er udskudt efter 16 måneders coronaviruspandemi.
Det mener Niels Jørgen Langkilde, der er formand for Patientforeningen.
- Vi er meget irriterede over det. Patienter, der har ventet og har fået udskudt operationer på grund af corona – og mange er udskudt rigtig meget – og nu får man så endnu en udskydelse. Det er uacceptabelt for patienterne, siger formanden.
Han bliver lidt ophidset over, at der angiveligt ikke engang er kontakt mellem parterne, og han frygter at konflikten hurtigt kan gribe om sig og involvere mange flere sygeplejersker, end der indtil videre er udvalgt til at skulle strejke fra lørdag.
- Man ønsker virkelig at tage patienterne som gidsler, og det har vi ikke lyst til at være med til, fastslår han.
Skal løses hurtigt
Patientformanden understreger, at mange af patienterne ikke har mulighed for at gå andre steder hen med deres problemer, fordi den private sektor fortsat er ganske lille i Danmark.
- Så hvis man vil opretholde vores kollektive sundhedssystem, er man nødt til at få det her løst hurtigt. Meget hurtigt, siger Niels Jørgen Langkilde.
En anholdt stak af: 22 sigtede efter stor politiaktion på Nyt OUH
22 personer blev sigtet og en stak af, da Fyns Politi tirsdag morgen klokken 06.15 foretog en razzia på byggepladsen ved Nyt OUH i Odense.
Tirsdag morgen klokken kvart over seks slog Fyns Politi, Tungvognscenter Syd, Motorstyrelsen, Arbejdstilsynet og Nyt OUH’s arbejdsmiljøgruppe til og lavede en aktion mod køretøjer på byggepladsen ved Nyt OUH.
I løbet af tre timer blev omkring 150 køretøjer - blandt andet 25 lastbiler - og 460 personer kontrolleret.
Ifølge en pressemeddelelse forløb aktionen som planlagt, indtil en spirituspåvirket fører af en personbil stak af i sin bil.
Manden stak af, efter han netop var blevet anholdt.
- Det viser sig, at han har en promille over den tilladte, hvorefter han bliver anholdt – helt som det er sædvane. Derefter vælger han at gasse bilen voldsomt op og stikke af. Knap 100 meter fra kontrolpunktet kører han så bilen direkte i grøften og stikker af til fods, oplyser politikommissær Anders Brahe fra Fyns Politi.
Det er først på eftermiddagen ikke lykkedes, at finde manden, men politiet ved, hvem han er. Når han bliver fundet, vil han blive sigtet for spirituskørsel og sigtet for at stikke af. Dertil kommer en stribe sigtelser for færdselsovertrædelser.
I løbet af aktionen fik politiet oprettet følgende sager:
2 spirituskørsel 1 narkokørsel
1 kørsel i frakendelsestiden
3 manglende firmanavn på varebil/cvr nummer
2 ikke at medbringe lovpligtig attest
10 manglende brug af sikkerhedssele
1 fejl og mangler på køretøjet
1 overtrædelse af udlejningsbekendtgørelsen (vedr. kørsel i lejet bil)
1 ikke at medbringe kørekort
God aktion
Ifølge politiet forløb aktionen tilfredsstillende.
- Vi har haft en rigtig god aktion, hvor vi i de forskellige myndigheder har bistået OUH’s ønske om at drive en tryg og sikker arbejdsplads for de mange hundrede medarbejdere, der hver eneste dag møder ind på pladsen. Vi har jo desværre skrevet en del sager, men vi håber, at vores fælles indsats og kontrol vil have en forbyggende virkning. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at rose for det rigtig gode samarbejde myndighederne imellem i den omfattende aktion, siger Anders Brahe.
Fyns Politi deltog med medarbejdere fra Operativ Færdsel samt Udlændingeafdelingen, der kontrollerede omkring 75 personers opholds- og arbejdstilladelser.
Ledelsen af byggeriet er ligeledes tilfredse med politiets aktion.
- For mig at se handler det mest om trafikforseelser, og så er der noget med alkohol, som vi siden efteråret har haft stor fokus på. Vi tager stikprøver 1-2 gange om måneden, og vi har nultolerance over for alkohol, og noget tyder på, at vi skal fortsætte vores indsats, siger direktør for Nyt OUH, Torben Hedegaard Jensen.
Kontrol af arbejdstilladelser
Fyns Politi deltog med medarbejdere fra Operativ Færdsel samt Udlændingeafdelingen, der kontrollerede omkring 75 personers opholds- og arbejdstilladelser.
- Vi har fokus på opholds- og arbejdstilladelse, hvor vi har et firma ansat til at tage stikprøver på om medarbejderne overholder reglerne, og derfor er jeg tilfreds med, at myndighederne ikke fandt nogle overtrædelser i dag, siger direktøren.
Omkring 450 medarbejdere er i øjeblikket beskæftiget på byggepladsen
Hvis ikke det sker, skal der i stedet bruges yderligere ressourcer på at igen at rykke de patienter, som så alligevel ikke kan blive opereret.
- De her folk skal bruge deres tid på at gøre folk raske og ikke på at flytte rundt på tider.
Hans store håb er derfor, at parterne sætter sig sammen, erkender at kursen mod konflikt ikke går og derfor snarest kan finde en løsning.
- Der er brug for folk, der kan finde løsninger. Ikke folk, der laver konflikter.
- Vi har jo en tradition for, at arbejdsmarkedets parter selv løser problemerne. Men det her er bare for store omkostninger, siger patientformanden.
Oversygeplejerske: Et greb man har lov at tage
Et af de steder, hvor strejken kan få indflydelse, er på ortopædkirurgisk afdeling på OUH. Her kan patienter, der for eksempel skal have ny hofte, sandsynligvis forvente at få udskudt deres operation.
På afdelingen er man nu i gang med at vurdere, hvilke patienter der kan vente med operationer, og hvilke patienter der ikke kan.
Marianne Lundegaard, der er oversygeplejerske på afdelingen, mener ikke, patienterne bliver taget som gidsler, som patientformanden mener.
- Det er jo en lovligt varslet konflikt, og det har vi stor respekt for. Det er et greb, som man har lov til at tage som fagforening, og det skal vi respektere. Men selvfølgelig er der patienter, som kommer til at vente, siger hun.