- Vi mangler nogle kolleger.
Sådan siger sosu-hjælper Jane Mouritsen, og det bliver sandsynligvis ikke sidste gang, hun og kollegerne siger de ord.
Kampen om, at få antallet af social- og sundhedsmedarbejdere til at matche det stigende antal ældre har været varslet gang på gang de senere år, og nu er kampen for alvor gået i gang.
I sidste uge kom Kommunernes Landsforening således med en prognose, der viser, at man regner med at få brug for 15.-20.000 flere social- og sundhedsmedarbejdere i 2030.
Årsagen er netop et stigende antal ældre borgere. Men dertil skal lægges, at der forventes et lignende behov på grund af afgang fra faget. Her har fagforeningen FOA regnet og fremskrevet og vurderer, at der er brug for at ansætte i alt 42.000 social- og sundhedsmedarbejdere frem mod 2030.
Alene på Fyn skal der ansættes godt 3.700 social- og sundhedsmedarbejdere frem mod 2030 for at kunne løfte opgaven, men allerede nu er der mangel på kolleger rundt om på plejecentrene. Og travlheden er åbenlys, kan 86-årige Tage Finsen bekræfte.
Han bor på Trollehøj Plejecenter i det østlige Svendborg. Han fortæller, at han oplever, at tiden løber fra personalet.
- De kommer ind og siger godmorgen og går igen og siger "vi kommer om lidt", men de kommer, når klokken er ni, halv ti, og så kommer vi ud og får morgenmad klokken ti. Og vi spiser (frokost, red.) klokken 12. Det er der ikke noget ved.
- Jeg kan godt mærke, at de har travlt, men ellers er de søde nok, siger Tage Finsen og tilføjer, at der er for lidt tid til at hjælpe beboerne.
Og mens Tage Finsen kan mærke travlheden, så fortæller Jane Mouritsen, som udover at være sosu-hjælper også er tillidsmand, at det er en udfordring at rekruttere nye kolleger.
- Det er et dagligt pres på os, at vi mangler nogle kolleger. Der bliver trukket lidt mere på os andre, især de faglærte. Vi har nogle rigtig gode hjælpere, som vi hjælper godt på vej, og vi ønsker virkelig at få nogle flere, siger Jane Mouritsen og uddyber:
- Presset ligger i, at vi render rigtig stærkt. Det er virkelig indimellem ikke nemt, at nå de opgaver man har i dagligdagen over for de ældre borgere.
Samtidig kan sosu'erne risikere at blive indkaldt på fridage, og det kan ramme familielivet hårdt, når de er vagtsat hver anden weekend i forvejen.
Underbemandet
De ledige stillinger er svære at få besat, så i øjeblikket mangler der seks ansatte - eller lidt over ti procent af bemandingen - alene på Trollehøj Plejecenter.
Derfor skal der hekses og trylles på en arbejdsdag for at løse opgaverne.
- Vi brænder jo for vores fag. Vi brænder jo for at hjælpe de ældre, og i stor udstrækning kan vi også gøre det - så rokerer vi lidt rundt, siger Jane Mouritsen.
Men nemt er det ikke, siger hun:
- Vi prøver ikke at have dårlig samvittighed, for vi skal også kunne være i det, og vi yder jo alt, hvad vi kan i dagligdagen.
For Jane Mouritsen er det alligevel ikke svært at finde motivationen til arbejdet:
- Det er fantastisk, at kunne hjælpe nogen, der virkelig har brug for det. Og de er jo dybt, dybt taknemmelige. Du går de fleste dage hjem med en rigtig god følelse i maven over, at du har gjort noget rigtig godt for andre.
- Jeg kan da varmt anbefale det, fordi det er sindssygt givende, siger Jane Mouritsen.
Fakta
Ufaglærte fastansættes
Jane Mouritsen har sin leders opbakning i opfattelsen af situationen.
- Personalet løber stærkt for at give beboerne et værdigt liv, siger Ea Stage Pedersen, som er sektionsleder på Trollehøj Plejecenter.
Hun fortæller, at man i forhold til tidligere nu har fastansatte, der ikke er faglærte. Før var de ufaglærte på timeløn.
- Når jeg mangler faglært personale, så skal jeg finde løsninger på en anden måned. Så nu er der ufaglærte, der er ansat på månedsløn, så vi er sikre på, vi har hænderne, forklarer Ea Stage Pedersen og fortæller, at cirka ti procent af de fastansatte er ufaglærte.
- Det kræver jo nogle, som vil det her og vil borgerne. Jeg har nogle medarbejdere, som er faglærte, og som gør et kæmpe stykke arbejde for at lære dem op til at kunne hjælpe med opgaverne.
Det er dog ikke alle opgaver, de ufaglærte må udføre, fordi de ikke er uddannet til det.
Frem mod 2030 mener Ea Stage Pedersen, at politikerne på Christiansborg må på banen.
- I mine øjne er det så stort et problem, at man er nødt til at sætte ind fra flere sider. Og så er det en stor opgave i at tale det her fag op, fordi det kan rigtig, rigtig meget, og det har, desværre, fået meget negativ omtale, som også er en stor del af den pris, vi betaler nu, siger Ea Stage Pedersen.