Kærligheds-hippie-agtig baghavefest:
- Det er et magisk sted at spille
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For ottende år i træk er der festival på Skarø. Magtens Korridorers forsanger Johan Olsen kalder festivalen for en kærligheds-hippie-agtig baghavefest med en speciel pionérånd.
Omkring 1.500 mennesker samles hvert år på Skarø til øens årlige festival. Øen er ikke mere end to kvadratkilometer stor, og til trods for det er er en lille festival, formår man at tiltrække store navne.
Sidste år var C.V. Jørgensen på programmet, og i år er det navne som Magtens Korridorer og Dizzy Mizz Lizzy, der spiller op på den lille ø.
- Her er der en stemning, der er ret vild faktisk. Der er den der følelse af, at alle ligesom er sammen om den her kærligheds-hippie-agtige baghavefest. Og det er et mirakel, at manden (Arrangør Lasse Bekker red.) har fået det til at ske, siger Johan Olsen, der er forsanger i Magtens Korridorer.
Det er anden gang Johan Olsen spiller på Skarøfestivalen. Han har tidligere optrådt med bandet Pligten Kalder.
Genfødt i 2009
Medejer og arrangør af festivalen, Lasse Bekker, bor selv på Skarø. Der har været festival på øen siden 1994, hvor den er blevet afholdt af flere forskellige arrangører.
Musikere fra 18 lande mødes for at spille fælles koncert på Fyn
Musikere fra lande som Uganda, Iran og Syrien er samlet i Glamsbjerg, hvor de øver sammen forud for fire koncerter i Danmark - tre af koncerterne spilles på Fyn.
I Glamsbjerg bliver der i denne uge spillet musik fra hele verden.
34 folkemusikere fra 18 forskellige lande er samlet for at spille folkemusik. Sammen gør de sig klar til at afholde fire koncerter, og deres første fælles koncert er torsdag i Svendborg.
Men det handler ikke kun om musikken - deltagerne skal nemlig også lære mere om hinandens kulturer, mens de øver sig på deres instrumenter. En af musikerne er Mohamad Karzon fra Syrien.
- Det er vidunderligt. Perfekt. Jeg elsker det, siger han med et stort smil på læben, da TV 2/Fyn kigger forbi under prøverne.
Det er organisationen Ethno Denmark, der står bag projektet, som skal munde ud i tre koncerter på Fyn og én i Aarhus, inden musikerne vender hjemad igen.
- Formålet er at få en masse mennesker samlet, så de lærer hinanden at kende og måske bryde nogle fordomme for hinanden, siger Simon Voigt, der er projektleder hos Ethno Denmark.
Afrika, Iran og Syrien mødes
Ifølge Simon Voigt, der er projektleder hos Ethno Denmark, er det vigtigt, at vi mennesker begynder at lære hinandens kulturer bedre at kende.
- Vi er en globaliseret verden, hvor vi skal tage os af hinanden. Vi er så mange forskellige folk rundt omkring, og vi skal begynde at lære at være sammen i et lille rum og være rummelige for hinanden, siger han.
I Glamsbjerg er musikken blevet en øjenåbner for alt det nye.
- Der er en afrikanske dreng, som spiller percussion. Da han begyndte at spille de her forskellige rytmer for første gang, fik jeg følelsen af, at jeg ikke vidste noget om det, og at jeg var nødt til at lære mere, siger den iranske musiker Yasamin Shahhosseini.
Instrumenter fra hele verden
Yasamin Shahhosseini har også selv taget et særligt instrument med hjemmefra.
- Det her instrument kalder man en oud. Den er oprindeligt fra Iran. Det er et meget gammelt instrument, der er over 5.000 år gammelt, fortæller hun.
Musikerne lærer ikke kun om ny musik på instrumenter, de lærer også om mennesker fra andre lande.
- Det er en ny og stor udfordring, hvor jeg lærer, hvordan andre mennesker er, og hvordan musikken lyder her. Det er helt ny musik for mine ører. Jeg lærer også de andre om musik fra Afrika. Det er en god oplevelse, siger Nkassi Arnold, der er musiker og fra Uganda.
Med sin oud i armene fortæller Yasamin Shahhosseini, hvor meget oplevelsen betyder for hende.
- Det handler ikke kun om musikken. Det handler om alt. Det er sproget. Det er forskellige ting omkring livet og musik. Det giver dig minder for resten af livet, siger hun.
En helt særlig koncert
Musikerne når at øve sig sammen i seks dage, inden de skal ud og spille den første koncert, som ifølge Simon Voigt bliver noget helt særligt.
- Det er på grund af mangfoldigheden. Det er helt fantastisk. Vi har folk fra over 18 forskellige lande, der deler deres musik. Der er en masse eksotiske instrumenter, en oud for eksempel fra Iran og alle mulige vilde ting, som folk måske ikke har set før, siger han.
Når koncerterne er overstået, så går turen hjem igen for musikerne, men med bagagen fuld af ny inspiration.
- Efter denne her tur vil jeg udvikle nye ideer til et mindre band, som jeg spiller med. Og så vil jeg lave folkemusik og moderne musik, for det her har givet mig nye ideer. Vil vil forbedre os og forsøge at få nye ting ind i vores musik, når vi spiller, siger Nkassi Arnold fra Uganda.
Musikerne tager hjem på søndag efter deres sidste koncert, som de afholder i Glamsbjerg.
Lasse Bekker tog initiativet i 2009, efter den tidligere arrangør Michael Nielsen havde meddelt, at festivalen lukkede og slukkede med ham som arrangør. Første år med Lasse Bekker som arrangør mødte 700 gæster op.
Nu er den vokset til 1.500 gæster, og den skal ikke være større, hvis man spørger arrangøren.
- Skarøfestivalen er en lille festival. Det er sådan noget, man ikke skal lave om på. Det er selve DNA'en i festivalen. Så det er nøjagtig sådan her, det skal være, siger han.
Også forsangeren i Magtens Korridorer sætter pris på festivalens størrelse. Bandet måtte skrue sidespejlene af deres lastbil for at kunne bakke op til scenen, men det er en del af charmen.
- Det er et meget, meget magisk sted at spille. Og et publikum, der faktisk er ret unikt.
- Hvis du står over for 10.000 mennesker på en kæmpe festival, så er du lidt en del af en maskine. Det er altid en fornøjelse at spille, men det er også vigtigt, at den der maskine virker, for det nytter ikk noget, hvis der er et eller andet, der går galt, eller hvis man siger et eller andet "bla bla". Her er der en mere loose stemning, så man får lov at nyde festen lidt mere, siger Johan Olsen.
Anderledes fællesskab
Med navne som Dizzy Mizz Lizzy, C.V. Jørgensen, Søs Fenger og Magtens Korridorer har festivalen haft udsolgt flere år i træk. Arrangøren mener, at festivalen ikke tiltrækker én type gæster, men i stedet mange forskellige.
- Det er søde mennesker. Det, tror jeg, er det nærmeste, man kan komme det, for det er svært at lave en fællesnævner for dem, siger han.
Kinesere bliver fascineret af dansk højskoleånd
Nordfyns Højskole har de næste to uger besøg af en gruppe kinesere, som bruger deres sommer på at blive klogere på danske værdier. Dansk højskolehistorie er nemlig meget relevant for kineserne.
Hvad ville du sige til at bruge din sommerferie på at terpe Grundtvig, kongestyrer og demokrati?
Ifølge Zhimin Lin fra Shanghai er dansk højskoleånd faktisk perfekt sommerferie-underholdning. Han har arrangeret, at en gruppe på 36 kinesere de næste to uger besøger Nordfyns Højskole, for at blive klogere på danske værdier.
- Grundtvigs filosofier handler om en uddannelse om livet, og det lærer du slet ikke på samme måde i Kina, fortæller han.
- Man kan mærke livet
Grundtvig gav folk et helt nyt syn på, at man som nation kan vokse nedefra og op, og så kæmpede han i høj grad for folkeoplysningen. Netop det gør ham interessant for kineserne.
- Folkeoplysning er noget er det, som de virkelig har brug for i Kina. Derfor er det spændende for dem at høre om, hvordan Danmark gik fra at være et kongestyre til et demokrati, fortæller indehaver af Nordfyns Højskole, Mogens Godballe.
Xiaohoran Liu fra Shanghai synes, at hun kan mærke på danskerne, at de er vokset op på en anderledes måde.
- Danskere virker meget respektfulde og som om, at man virkelig holder af hinanden. Man kan mærke livet på en speciel måde her, siger hun.
De 36 besøgende fra Kina skal tilbringe i alt to uger på Nordfyns Højskole.
Lasse Bekker mener ikke, det nødvendigvis er musikken, der tiltrækker folk, og det gør, at festivalen tiltrækker mange forskellige mennesker.
- Folk spreder sig meget bredt, fordi fællesskabet ikke er defineret af en alder eller en speciel musikgenre. Jeg tror simpelthen, det er defineret af, at man har lyst til at være på en festival på en ø, siger han.
Se hele indslaget om Skarøfestivalen herunder.