Kamplysten viking: Lyngvild åbner kontroversiel udstilling på Nationalmuseet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Efter flere ugers heftig debat slår Nationalmuseet i København mandag dørene op for Jim Lyngvilds udstilling "Mød vikingerne". Den fynske modedesigner har kun hån til overs over for de seneste ugers mange hårde ord.
- De har lagt sig ud med den forkerte viking, lyder det fra Jim Lyngvild, der mandag drager til København for at deltage i indvielsen af og debat om hans nye udstilling på Nationalmuseet.
Siden Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, afslørede, at det bliver den fynske modedesigner, der skal stå bag et scenografisk løft til Nationalmuseets vikingeudstilling, har en lang række historikere og museumsfolk raset mod Nationalmuseet og Jim Lyngvild.
Blandt kritikerne er museumsinspektør Jacob Seerup, der i netmediet POV International skrev:
- For Lyngvild er der nemlig kun et projekt, der tæller, og det er projektet Jim Lyngvild. Han er et sandt barn af Donald Trumps tidsalder. Fakta og kendsgerninger er ikke væsentlige, så længe han tjener penge på sit ”brand”, skrev Jacob Seerup.
Jim Lyngvild forventer 10.000 gæster på sin vikingeborg
Hvis du vil kaste med spyd, lave mad over bål og møde en “rigtig” viking, har Ravnsborg i Korinth åbnet dørene for gæster.
Vikingeentusiaster valfarter til Jim Lyngvilds vikingeborg, Ravnsborg, der i disse dage danner ramme om et af Fyns største vikingemarkeder.
Det er fjerde år i streg, at gæster fra hele landet kan kaste med spyd, lave mad over bål eller møde en viking på den sydfynske vikingeborg i Korinth.
- Den bedste måde, man kan fortælle folk noget på, er ved at vise dem det. Derfor skal jeg ikke stå og fortælle dem vikinge- og røverhistorier, siger initiativtager Jim Lyngvild.
Det kan gæsterne opleve
Jim Lyngvild forventer, at omkring 10.000 gæster lægger vejen forbi til læring om vikingetiden, der cirka varede fra år 800 til 1050.
- De kan bare gå rundt og kigge i boderne her. Der er masser af plantefarvning og håndværk, man på alle mulige måder kan se, hvordan bliver til. Det er den bedste måde, man kan lære på, forsikrer han.
Vikingeborgen Ravnsborg blev bygget i 2011 og er tegnet af Jim Lyngvild, der også har været bygherre på projektet. Det første marked blev afholdt i 2015. Dørene er åbne indtil grundlovsdag, og det koster 50 kroner at komme ind.
Kommentator og foredragsholder Torben Steno fulgte trop i forargelsen:
- Jeg synes, det er fuldstændig idiotisk, at man brander Nationalmuseet ved at lave det om en infantil tivolipark, hvor man er med til at desavouere ethvert akademisk niveau, udtalte Torben Steno til Ekstra Bladet.
Men den barske kritik kan ikke tage glæden og stoltheden fra Jim Lyngvild over, at han mandag for første gang får lov at udstille på landets fineste museum.
- Man får jo det indtryk, at jeg er ondskaben selv og spiser børn til morgenmad. Men kritikken er så skinger og kommer fra folk, der ikke en gang har set udstillingen, så det påvirker mig overhovedet ikke, siger Jim Lyngvild.
Fynboen skal mandag klokken 16 debattere og åbne udstillingen, der viser, hvordan vikinger så ud fra år 750 frem til 1050. Jim Lyngvild har brugt skuespillere og rollespillere i sin udstilling. Han har sminket dem, sat deres hår og iklædt dem tøj fra vikingetiden, og herefter er de alle blevet fotograferet.
- Det er en meget, meget stor dag. Alverdens eksperter har jo gjort alt muligt for at ødelægge denne festdag, men det er heldigvis ikke lykkedes. Kritikken er komplet inkompetent og fejet væk som dug fra solen, siger den vikingeglade fynbo.
Lørdag gav Berlingske udstilingen fire stjerner, og mandag bliver udstillingen anmeldt i Politiken, og her får Jim Lyngvild også ros og fire ud af seks stjerner for sin underholdende fremstilling af vikingetiden.
Jim Lyngvild tager Folkemøde-moden under kærlig behandling
Ingen undslap Jim Lyngvilds skarpe øje, da han gæstede TV 2-Regionernes scene for at fortælle om moden på Folkemødet 2018. Stilen er blevet mere afslappet, men nogle skiller sig stadig ud, fortalte han.
Jim Lyngvild er kendt i hele Danmark for sine skarpe holdninger - blandt andet inden for design og mode. Derfor var den fynske vikingeborg-ejer inviteret op på TV 2-regionernes scene for at fortælle om moden på Folkemødet.
- Jeg har næsten været på Folkemødet alle år og jeg synes, stilen er blevet mere afslappet, indledte designeren.
- Man er ikke så politisk grupperet længere. Tidligere skulle man kræftpetervæltemig vise, at man var Venligboer med så meget rav og uld, det var muligt. Nu er der mere en afslappet stemning om, at vi alle sammen er lige.
Jim Lyngvild havde fået til opgave at tage billeder af mode, der sprang ham i øjnene. Det bød blandt andet på eksempler på moden blandt den gængse Folkemøde-deltager, men især DJØF'ere og politikere fik en kærlig omgang.
Landets kommende statsminister
Især DJØF-folkene med tasker over skulderen har fanget Jim Lyngvilds blik.
- Det er en helt speciel type. De er kendetegnet ved at være meget pænt klædt. Pæn buks, pæn skjorte og en lille taske over skulderen med meget vigtige papirer, for de er så vigtige, så vigtige. De bærer chefernes taler og regneark og madpakker og hvad der ellers er, forklarer Jim Lyngvild.
Men selvom man kan more sig over moden blandt DJØF'erne, skal man ikke tage munden for fuld, mente Lyngvild.
- Det er helt klart, at der blandt den der horde af helt, helt unge DJØF-typer, der er vores kommende statsminister. Der skal nok være en af dem fra Venstres Ungdom eller Konservativ Ungdom, der ender med at blive landets statsminister en gang, så man skal ikke skue hunden på hårerne.
Jim Lyngvild har selv været blandt oplægsholderne på Folkemødet, deltaget i flere debatter og tilbragt tid med flere politikere mens mødet har stået på.
Politikere på løbeture
Også politikerne fik en omgang af Lyngvild, der mente, at især sko-stilen ofte er helt ved siden af.
- De kan sagtens være farvekoordinerede fra toppen og ned, men skoene er sgu aldrig særligt kønne. De skal nemlig rende fra det ene arrangement til det andet, og så handler det om at have godt fodtøj på, forklarede Lyngvild.
Han havde især moret sig over, at de fleste politikere virkede til at være enige om at starte dagen på Bornholm med en løbetur.
- Det er noget af det mest grinagtige. Horden af mennesker, der synes, de skal ud og løbe. I guder, hvor er der mange semikendte politikere og djøf-typer, der skal ned og løbe gennem Algade, og man kan bare se, at de ikke er vant til det. De står helt bevidst og strækker ud op ad det ene og det andet, så man virkelig kan se, hvor energiske de er, uddybede designeren akkompagneret af latter fra publikum.