Kan du se, hvad der mangler på billedet?
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ni fynske borgmestre på rad og række. Men der mangler noget.
Der var én, der var to, der var tre - der var rigtig mange fynske borgmestermænd.
Efter coronaviruspandemien har gjort fysiske møder umulige i lang tid, var ni af de ti fynske borgmestre tirsdag samlet igen fysisk for at drøfte fynske dagsordener.
Flere af de fynske borgmestre delte efterfølgende et foto af forsamlingen på de sociale medier. På billedet er der ni ganske ens fynske mænd, der har det til fælles, at de alle sidder i en borgmesterstol.
Se de vilde billeder: Lastbil satte sig på enden
Under aflæsningen af nogle altaner ud for en etageejendom på Rødegårdsvej i Odense tippede en lastbil tirsdag formiddag bagover.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger mistede lastbilens kran trykket og satte sig derefter på enden.
Ifølge vognsmandsfirmaet Erik Jørgensens Eftf. A/S foregik det hele udramatisk, mens en fik lastbilen på ret køl igen.
Vejen foran Rødegårdsvej 301-303 blev afspærret.
"Har I sendt kvinderne ud at vaske op?"
"Megapinligt!"
"Sørgeligt."
Ovenstående er nogle af reaktionerne på billedet af de fynske borgmestre. Borgmester Morten Andersen (V) fra Nordfyns Kommune mener ikke, billedet sender et forkert signal.
- Der er en række af borgmestre, der var nyvalgte sidste gang. Der er nogle, der har siddet i én periode, der er nogle, der har siddet i flere. Og så er der en enkelt, der som jeg selv har siddet siden 2010. Så jeg synes egentlig, det signalerer en alsidighed.
- Og så er det jo rigtigt; der er ikke nogen kvinder med her. Nej, men der har jo været et valg i de respektive kommuner, og dem skal jeg jo ikke forholde mig til, at andet end at det har resulteret i det resultat, det nu har, siger den nordfynske borgmester.
TV 2 Fyn spurgte en række kvindelige odenseanere, om de så på billedet på samme måde som Morten Andersen.
- Der er ikke nogen damer jo, og det er lidt underligt. Det er herreklubben, siger Gitte Hedelund.
- Når de to forskellige køn går sammen om de beslutninger, der skal tages, så vil det da skabe en rigtig god dynamik i beslutningsprocessen, siger Katja Jørgensen.
Kommer ikke af sig selv
At der kun er mandlige borgmestre på Fyn, er ikke borgmestrenes fejl. Det er partierne bag, der skal sørge for, at kvinder bliver bedre repræsenteret også i de ledende poster, siger Drude Dahlerup, der har forsket i kvinder og politik gennem mange år.
- Det er jo partierne, der skal have en ambition. Man kan anvende kønskvoter, som man for eksempel gør i de andre nordiske lande, eller man kan stille det op som en målsætning, at ville have mange flere kvinder med i toppen af partiet. Det skal være en bevidst politik, at man vil gøre noget for det. Ligestilling kommer ikke af sig selv, siger Drude Dahlerup.
Slip for naboer: Fynsk ø sat til salg for millioner
Nu er det muligt at købe Langø ved Langeland og blive helt fri for naboer.
Langø i Lindelse Nor ved Langeland er sat til salg for runde ti millioner kroner.
Til den pris får man både bolig, en staldbygning og en lade - og så selvfølge kyst til kyst jord på i alt omkring 15 tønder land.
Langø er landfast med området Kædeby Haver via en dæmning, og ifølge salgsopstillingen er ejendommen en landbrugsejendom med et stuehus på 156 kvadratmeter.
Stuehuset et opført i 1894 og om- og tilbygget i 1930. Stald og lade giver plads til hobbyformål, værksted, dyrehold, opbevaring m.v.
Måske vigtigst af alt er øen kuperet, hvilket giver mulighed for udsigt ud i alle fire verdenshjørner. Samtidig er der garanti for, at man bliver fri naboer, hvis det er det man ønsker.
Siø er den dyreste
Selvom der er over 400 danske øer hører det til sjældenhederne, at en ø bliver sat til salg.
Ud over Langø er det ifølge boligsitet Boliga kun Masnedø Kalv i Storstrømmen mellem Sydsjælland og Lolland-Falster, som i øjeblikket også er salg.
Masnedø Kalv begyndte som Langø med en udbudspris på ti millioner kroner, men er siden sat 1,7 millioner kroner ned. Masnedø Kalv er under en tredje del så stor som Langø.
Den dyreste øhandel, som Boliga har kendskab til, er salget af Siø mellem Langeland og Tåsinge.
Siø blev i 2018 solgt for 32,5 millioner kroner til den fynske erhvervsmand og landmand Kurt Poulsen.
Ifølge Anja Radeka, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund, er problemet, at lige nu består borgmesterkandidaterne af en meget homogen gruppe mænd.
- Vi lever i et repræsentativt demokrati, og vi lever i et samfund, som vi betragter som ligestillede, og som vi ønsker skal være ligestillet. Så er det et problem, at halvdelen af befolkningen, hvilket kvinder er, slet ikke er repræsenteret på det kommunalpolitiske spidsposter, siger Anja Radeka.
Kun få kvindelige borgmestre
Også historisk set mangler der kvinder på de øverste poster i fynsk politik. Siden 1970 har der blot været fire kvindelige borgmestre på Fyn; Else Møller, Lene Due, Britta Duelund og Sonja Rasmussen.
Til efterårets kommunalvalg er der også kun fire kvinder, som er deciderede borgmesterkandidater. De fire er:
Regitze Tilma (V) i Middelfart
Mette Kristensen (V) i Svendborg
Sonja Marie Jensen (S) i Nyborg og
Helle Waagner (S) i Nordfyns Kommune.