Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Cannabisproducenter efterspørger en forlængelse af den forsøgsperiode på fire år, de har fået til at dyrke og udvikle medicinsk cannabis. Intet er endnu på markedet.
Seks fynske producenter fik i 2018, som en del af en fireårig forsøgsordning, tilladelse til at dyrke og udvikle medicinsk cannabis.
Men med under to år tilbage af ordningen efterlyser brancheforeningen nu svar fra ministeren på, om de er købt eller solgt.
- Det er klart, at der er behov for, at vi får gjort det klar at ordningen ikke udløber om et år, for det holder alle investeringer væk, siger Morten Snede, formand for brancheforeningen Medicinske Cannabisproducenter.
Medicinsk cannabis er bedst på Fyn
Fyn har Europas bedste forudsætninger for produktion af medicinsk cannabis. Succes med gartnerier, farmaci og avl er nogle af årsagerne.
Fyn står klar med Europas største cannabisproduktion, der har kostet flere hundred millioner kroner at etablere.
Selvom Fyn er fin, er der en helt særlig grund til, at to kæmpeproducenter af cannabis med canadisk bagland af alle steder i verden har valgt lige netop at etablere sig på Fyn.
- Vi har en god og lang gartneritradition i Danmark, hvor størstedelen ligger på Fyn, siger Jøren Andersen, der er formand for Dansk Gartneri på Fyn.
Dansk Gartneri vurderer, at 60 procent af det samlede danske væksthusareal findes på Fyn, og at 41 procent ligger i og omkring Odense.
Kigger man på de fynske væksthusgartnerier, var resultatet i 2017 det bedste i 33 år.
Ifølge lovgivningen er der heller ingen begrænsning på mængden af cannabis, man må producere i Danmark sammenholdt med andre europæiske lande.
Og det er noget, der har trukket de to producenter af medicinsk cannabis til Fyn.
- Mange andre lande i Europa har også fået lov til at dyrke, men kun i begrænsede mængder. Derfor er Danmark et godt land at starte op i, siger Mads Pedersen, der er direktør i Aurora Nordic.
- Danmark har et stærkt brand inden for farmaci, og et stærkt brand inden for gartneri og landbrug. Og i sådan en ny branche som vores, har vi brug for det udgangspunkt, siger Lars Thomassen, der er direktør for den anden store cannabisvirksomhed Spectrum Cannabis.
Samarbejde med OUH og SDU
Samarbejdet med forskellige faggrupper blandt andet på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet er det, der skal skabe fundamentet for Europas største cannabisproduktion.
- Lige nu handler det bare om, hvor gode vi er til at få det mikset sammen, så det både kan skabe vækst og arbejdspladser og skabe nogle naturlige produkter, som kan være med til at hjælpe mennesker i fremtiden, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).
Og udsigterne til et tæt samarbejde institutionerne imellem er på tegnebrættet.
- Jeg har allerede haft indledende møder med gartnerierne og dem, der har investeret i gartnerierne og med brancheorganisationerne. Vi har aftalt, at vi skal fortsætte møderne, så vi kan samarbejde godt og kan udvikle den branche og realisere det potentiale, som der er, og så vi kan få skabt de arbejdspladser til Odense, der er muligt.
Cannabis som spire
Selvom Fyn er i vækst og blandt andet udmærker sig med robotteknologi, H.C. Andersen og adskillige byggeprojekter, mener Odenses borgmester ikke, at man skal lade sig begrænse.
- Der er ingen tvivl om at robotterne er vores primære klynge på Fyn. Her har vi noget, hvor vi ved, vi er blandt de bedste til i verden. Medicinsk cannabis er noget andet. Det skal bare have love til at udvikle sig, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
- Jeg er overbevist om, at der er en stor udvikling i medicinsk cannabis.
Mangel på godkendelse
Den 1. januar 2018 trådte en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis i kraft. Ordningen giver læger mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark.
Begge virksomheder forventer at eksportere mellem 80 og 90 procent af deres produktion til Tyskland, Polen og Italien.
Men lige nu oplyser Lægemiddelstyrelsen at det eneste, der er tilladt at eksportere i forhold til cannabis, er de såkaldte cannabisproduktioner baseret på dansk dyrket cannabis. Men der er ingen, der endnu har tilladelse til at eksportere det.
- Jeg er ikke bekymret, slet ikke. I Canada, hvor medicinsk cannabis blev lovligt for otte år siden er antallet af lægerne, der har udskrevet medicinsk cannabis gået fra 60 til 5.000. Læger og kritikere skal først have tillid til det, men det kommer stille og roligt, siger Mads Pedersen.
Spørgsmålet viderebragte Venstre tirsdag i et samråd på Christiansborg, som involverede Sundhedsministeren - og Erhvervsministeren, Simon Kollerup (S).
Medicinsk produkt tager tid
Den medicinsk cannabis var tiltænkt som et smertedæmpende middel for eksempel hos kræftpatienter. Men Aurora Nordic i Odense mangler, som flere andre cannabisproducenter, stadig at få de godkendelser, der er nødvendige for at kunne sende produkter på markedet.
Derfor er det nødvendigt at forlænge ordningen, mener Marianne Hundetofte Nielsen, der er medicinsk og kommerciel direktør hos Aurora Nordic i Odense.
- Vi synes, at man bør forlænge forsøgsordningen, i og med at den ikke har nået at leve op til formålet, som er at sikre danske patienter lovlig adgang til medicinsk cannabis, siger hun.
Ministeren er ikke afvisende
Der er endnu ingen produkter i handlen herhjemme - og uden produkter, ikke flere penge fra investorer - alt imens udenlandske konkurrenter også arbejder for fuldt blus med at udvikle og markedsføre cannabisprodukter.
Branchen håber derfor på et mere permanent lovgrundlag, så arbejdsvilkårene bliver mere fremtidssikrede.
Erhvervsminister Simon Kollerup var efter samrådet heller ikke afvisende overfor at forlænge forsøgsperioden, men vil afvente en evalueringsrapport.
- Den tager både de erhvervsmæssige ting ind i evalueringen, men tager også højde for, hvordan vi passer på, at patienterne kan være helt trygge og sikre ved de produkter, der kommer på markedet, siger han.
- Derefter komme de politiske drøftelser i efteråret, hvor denne evaluering lander.
Vi skal nå til enighed
Imens venter de fortsat på Fyn. Lige nu er der 50 medarbejdere ansat her hos Aurora Nordic, men produktionen er skruet ned til omkring en fjerdedel i forhold til fuld kapacitet. Det skyldes usikkerheden om fremtiden, men troen er der stadig.
- Selvfølgelig tror vi på det, og selvfølgelig tror vi på, at cannabis på sigt kan blive et medicinsk produkt til gavn for patienterne. Men det er klart, at denne her etableringsfase har taget tid, og det var ligesom ikke bygget ind i ordningen, siger Marianne Hundetofte Nielsen.
Scleroseramt om medicinsk cannabis: - Det er en befrielse
Finn Uhre er scelrosepatient og glæder sig ved udsigten til at kunne få medicinsk cannabis.
Finn Uhre fra Odense lider af sclerose og har både smerter og spasmer. Han har i årevis, ulovligt, brugt cannabis for at dæmpe smerterne. Det eneste middel, der virker for ham. Men selvom det siden årsskiftet har været lovligt at behandle patienter med medicinsk cannabis, så nægter langt de fleste læger at bruge den nye behandlingsmulighed.
Finn Uhre har i 29 år levet med sygdommen sclerose.
- Så kan man sidde mens ens ben spjætter, så de bare ikke er til at styre, og så bliver de ligeså stive som et bræt. Så jeg ved, det går ned ad bakke. På et eller andet tidspunkt dør jeg af det, af sygdommen. Så i den tid, man er her, vil man godt havde det så nemt som mulig, siger Finn Uhre.
Løsningen har været at købe cannabis på ulovlig vis.
- Om man så får dråber eller ryger, jamen så kan jeg bøje benene, og det vil jeg gerne gøre.
Men fremover er det måske nok med en tur til lægen.
- Det er en befrielse, siger Finn Uhre.
Fra årsskiftet og fire år frem kan læger nemlig udskrive cannabis til medicinsk brug. Det gælder til sklerosepatienter, patienter med rygmarvsskader og patienter, som lider af kroniske smerter eller kvalme efter kemoterapi.
- Det er dejligt, at man kan ringe til sin læge og få de recepter som man gerne vil have, siger Fínn Uhre.
Mange læger siger nej
Mange fynske læger har dog allerede i forsøgsordningens første uge sagt nej til at udskrive cannabis. De mener ikke, at midlet er undersøgt grundigt nok. Bellinge Lægehus er et af de steder. De vil ikke stille op med en kommentar til TV 2/Fyn i dag - men skriver på deres hjemmeside:
"Lægehuset i Bellinge finder ikke, at der aktuelt er fagligt belæg for på det nuværende vidensgrundlag at kunne udskrive recepter på cannabis."
- Når der er nogle ting, som kan hjælpe, som der er mange der mener det gør, så synes jeg man skulle prøve at gøre noget mere for at få lægerne til at udskrive det, (medicinsk cannabis, red.) så vi andre også kan få gavn af det. Vi ved meget lidt om det, og lægerne ved åbenbart meget mindre end os, siger Finn Uhre.
Finn Uhres egen praktiserende læge vil dog umiddelbart gerne udskrive medicinsk cannabis til sine patienter.
- Det har jeg tænkt mig at arbejde hen imod. Jeg skal undersøge det noget nærmere, hvordan man ordinerer det, hvad er dosis. Man må prøve sig frem. Prøve at få registreret virkning og bivirkning over denne her fire års periode. Men det er jo ikke let. Vi ved jo faktisk rigtig, hvad vi bevæger os ind på, siger Finn Uhres læge Palle Taarnhøj.
Nu håber Finn Uhre, at han kan blive en af de patienter, der kan få cannabis på lovlig vis:
- Når man ved, hvad vej det går, og det går kun ned ad bakke, så er det rart at der er noget. Og jeg håber, at det kan hjælpe bedre end det, man kan købe sort.
Og formanden for brancheforeningen bakker hende op.
- Vi ved nu, at 2,5 år har ikke været nok til at få et produkt på markedet. Der bliver heller ikke startet noget nyt op, når vi ikke ved, hvordan verden ser ud. Det allervigtigte er, at vi når til enighed om, at vi vil forlænge perioden og have danske produkter, siger Morten Snede.