Kommuner afviser kontrol af elevers ferierejser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Elever på Svendborg og Odenses skoler vil ikke blive kontrolleret for, om de har været i udlandet, selvom ministeriet mener, at elever bør afvises, hvis de har været i udlandet.
Når skolerne starter til august efter sommerferien, risikerer elever at blive sendt hjem i karantæne, hvis de inden for de sidste to uger har været i et land, som myndighederne fraråder rejser til.
Onsdag meldte Børne- og Undervisningsministeriet ud, at skoler og institutioner bør afvise børn, der har været på ferie i andre lande end Tyskland, Norge, Island og Danmark.
Elever bør afvises
I Svendborg har skolerne gennem et stykke tid forberedt sig på situationen ved skolestart.
Fynsk campingplads er klar til smittede turister:
- Vi vil ikke tøve
En af Fyns største campingpladser er klar til udenlandske turister. Danmark er betydeligt bedre rustet nu, end vi var tidligere, når coronasmitten begynder at blusse op igen, mener professor.
Det er ikke risikofrit, at Danmark snart åbner grænserne for turister fra Norge, Island og Tyskland. Det viser en rapport, som Statens Serum Institut (SSI) står bag.
SSI regner med, at mellem 400 og 1.500 turister smittet med coronavirus vil komme ind i landet baseret på den nuværende smitteforekomst.
- Det vil potentielt medføre, at der er flere danskere, der bliver smittede, og at vi får en acceleration af epidemien igen, lyder det fra Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Københavns Universitet.
Den risiko er destinationschef Dorthe Ejlskov Christensen på First Camp Hasmark Strand fuldt ud bevidst om.
- Vi er klar. Vi vil ikke tøve, hvis vi får mistanke om, at en gæst er smittet, siger Dorthe Ejlskov Christensen.
Campingpladsen har siden genåbningen 3. april haft en beredskabsplan, som gælder alle gæster og er således klar, når tyskere og nordmænd begynder at krydse den danske grænse for at holde ferie i Danmark.
- Vi er opmærksomme på, at de kommer. Men jeg tror på, at nordmændene har det som en del af deres hverdag. Der kommer folk til som også har levet med corona, og som er gode til at leve med det, som vi også er gode til at leve med, siger Dorthe Ejlskov Christensen.
Beredskabsplanen går i sin korthed ud på, at hvis gæsten er i stand til at rejse bliver vedkommende sendt hjem og det kortlægges, hvor gæstens har været på campingpladsen.
- Hvis gæsten er så dårlig, at de ikke kan rejse, så tilkalder vi en læge. Det gælder iøvrigt alle gæster - også danskere, siger Dorthe Ejlskov Christensen.
First Camp Hasmark Strand har 550 pladser, og der vil være i omegenen af et par tusind gæster, når der er fuldt booket.
I pinsen er der lidt færre gæster, end der plejer, og Dorthe Ejlskov Christensen vurderer, at gæster fra Island, Tysklad og Norge begynder at ankomme efter åbningen af grænserne 15. juni vil omkring 15 procent af gæsterne være fra de tre lande.
Svenskerne er med i beregningerne
SSI's beregninger er lavet på baggrund af en grænseåbning for nordmænd, tyskere og svenskere, og vel at mærke udelukkende på baggrund af turister, der holder ferie i danske sommerhuse.
Regeringen har dog besluttet, at svenskerne ikke er en del af den første grænseåbning.
Tror Danmark kan håndtere turistbesøg
Trods risikoen for øget smittespredning, mener Jens Lundgren dog, at vi godt kan håndtere at få besøg fra nogle af vores nabolande.
- Vi vil formentlig være i stand til meget hurtigt at få identificeret de smittekæder, der kunne opstå, fordi danskerne er gode til at holde fysisk afstand og de andre forholdsregler.
Men det kræver, at danskerne er opmærksomme på, om der opstår smittespredning.
Statens Serum Instituts beregninger er lavet på baggrund af asymptomatiske smittede – altså personer, som er smittet med virussen, men ikke udviser symptomer. Der henvises til et islandsk studie, der viser, at halvdelen af alle smittede med covid-19 ikke udviser symptomer.
- Vi skal alle sammen fortsætte med at leve efter de her lidt besværlige sociale måder at være sammen på i nogle måneder og måske også – og det er jeg ked af at sige – et år eller to endnu, siger professoren.
Mere overvågning af virussen i dag
Selv hvis det skulle ende med, at Danmark får besøg af 1.500 smittede personer som følge af grænseåbningen, vil det udgøre et mindre problem for smittespredningen i dag, end det ville have gjort i februar, da epidemien begyndte at vise sig.
Det skyldes, at vi ved væsentligt mere om sygdommen, fortæller Jens Lundgren og peger på, at der dengang for eksempel ikke var nogen overvågning af virussen.
- Vi står betydeligt bedre rustet nu grundet alle de læringer fra de seneste par måneder, til når smittespredningen begynder at opstå igen, siger Jens Lundgren.
Også mere dystre tal
Statens Serum Institut har også regnet på et scenarie, hvor smitteforekomsten i de forskellige lande er steget til det dobbelte.
Sker det, regner man med, at mellem 750 og 1.500 personer smittet med coronavirus kan komme til Danmark. Også i dette tilfælde regner man med, at de er symptomfri.
Beregningerne blev offentliggjort fredag. Samme dag som regeringen afholdt pressemøde og fortalte, at udvalgte turister igen er velkomne i Danmark fra 15. juni.
- Vi henstiller til forældrene, at de respekterer myndighedernes anbefalinger, og vi regner med, at familierne ikke holder ferie i et ikke-anbefalelsværdigt land og lader deres børn starte i skole, siger skolechef Nanna Lohmann fra Svendborg Kommune.
I Odense er forældre til børn i skolerne og daginstitutinerne endnu ikke orienteret.
- Vi er lige på trapperne med information til forældre i dagtilbud og skoler i forhold til udmeldingen fra myndighederne. Som forældre vil man derfor få besked på Aula og Mitbarn eller e-boks for dagplejens vedkommende, siger skolechef Nikolaj Juul Jørgensen.
Meldingen fra Børn- og Undervisningsministeriet lyder ifølge Jyllands-Posten, at daginstitutioner, skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner 'kan og bør' afvise at modtage børn og elever, der har holdt ferie i udlandet.
- Vi gør egentlig som vi plejer. Vi har tillid til, at eleverne og deres forældre overholder anbefalingerne, og vi vil derfor ikke kontrollere eller undersøge, om børn har været i udlandet uden at fortælle det, siger Nanna Lohmann, og fortsætter:
- Hvis vi finder ud af, at et barn har holdt ferie i Sydeuropa inden for de sidste to uger, så kontakter vi forældrene, og tager en snak med dem, så anbefalinger om at blive hjemme, bliver overholdt, siger hun.
Samme holdning har skolechefen i Odense:
- Hele kampen mod smittespredning af Covid-19 beror på, at vi alle som borgere i samfundet følger de anvisninger som bliver givet fra myndighedernes side. Vi har en grundlæggende tillid til at forældre selvfølgelig også fremadrettet følger disse anvisninger, siger Nikolaj Juul Jørgensen.
Ingen kontrol af Facebook
Heller ikke landets gymnasier vil lave kontrol af elevernes sommerferier. Her er der tillid til, at elever, der i sommerferien rejser til frarådede lande, først efter endt karantæne er tilbage i klasselokalet.
- Der bliver derfor ikke tjekket op på elevernes sommerferie på for eksempel Facebook, siger Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.
De danske myndigheder har siden midten af marts frarådet al unødvendig rejse til resten af verden på grund af udbruddet af coronavirus.
Store smil hos gymnasieelever
- Endelig er det blevet vores tur!
Der var store smil og tydelig glæde at spore blandt 1.- og 2.g'erne på Midtfyns Gymnasium, da de onsdag vendte tilbage til skolen.
I gården foran Midtfyns Gymnasium klokken halv otte onsdag morgen begyndte de første elever fra gymnasiets 1.- og 2.g klasser at ankomme.
Efter to en halv måned hjemme med fjernundervisning kunne de nemlig endelig vende tilbage.
- Det bliver så dejligt at få hverdagen tilbage, men det er også mærkeligt, fordi vi ikke har set hinanden så længe. Men det bliver godt at få en afslutning på skoleåret, siger Nicoline Sofie Wolff, der går i 1.a på Midtfyns Gymnasium, da TV 2/Fyn fanger hende på vej ind til sin første rigtige skoledag i ti uger.
Restriktionerne bliver svære at overholde
De fleste 1.- og 2.g'ere beskrev ligesom Nicoline, hvor underligt det var at være tilbage på skolen. Fjernundervisning var blevet den nye hverdag.
Nu er retningslinjer, hygiejne og afstand blevet den nye hverdag, og det er svært for mange af eleverne.
- Man er egentlig bare blevet vant til den virtuelle undervisning, og nu vender vi så tilbage til en masse retningslinjer. Men det er rigtig dejligt at se alle ens klassekammerater igen, siger Nikolai Grill Hansen, der går i 1. QX.
Og for eleverne er det også svært at skulle vænne sig til ikke at kunne give sine kammerater et kram.
- Man kan jo ikke gå rundt og give alle en krammer og sige ordenligt hej, så det er ikke helt normalt, men jeg glæder mig alligevel, siger Jonas Wazar Jørgensen fra 1.a.
- Jeg har en forventning om, at restriktionerne ikke helt bliver overholdt, fordi der er svært at holde sig fra hinanden efter så lang tid, tilslutter Nicoline Sofie Wolff.
Godt at få afslutningen med
Men selvom det for alle eleverne bliver både underligt og svært at efterleve retningslinjerne, så er de også enige om, at det er godt at få afslutningen på året med.
- Jeg tror, at det er en god ting, at vi lige får afslutningen med. Så håber jeg, at vi efter sommerferien kan vende tilbage til en mere normal 2.g, fortæller Nikolai Grill Hansen.
Og selvom der er fuld forståele for, at 3.g'erne var de første, der fik lov at komme tilbage, så er eleverne i 1.g og 2.g glade for, at det endelig er blevet deres tur.
- Jeg kan godt forstå, at 3.g'erne fik lov til at komme tilbage før os, men det var samtidig virkelig surt at sidde tilbage og stadig skulle være hjemme, siger Mia Nielsen fra 1. QX.
Genåbningen af fynske gymansier
Det var ikke kun på Midtfyns Gymnasium, at 1.- og 2.g'erne kunne vende tilbage til skolen. Følgende gymnasier har oplyst, at også deres 1.- og 2. g'ere vendte tilbage onsdag:
- Vestfyns Gymnasium
- Faborg Gymnasium
- Midtfyns Gymnasium
- Sct. Knuds Gymnasium
- Tornbjerg Gymnasium
- Odense Tekniske Gymnasium
- Nyborg Gymnasium
- Middelfart Gymnasium
Nedenstående gymansier lader også deres 1.- og 2.g'ere vende tilbage. Det er dog ikke for fuld styrke.
- Tietgen Handelsgymnasium: Der vil stadig foregå virtuel undervisning en gang i mellem, da der på skolen ikke er plads til alle elever på én gang.
- Odense Katedralskole: Gymnasiet åbner gradvist op for eleverne i 1.- og 2. g, og de kan vende tilbage på skolen cirka to til tre gange om ugen.
- Mulernes legatskole: Eleverne i 1.g vender tilbage til skolen torsdag 28. maj. Eleverne i 2.g vender tilbage tirsdag 2. juni.
Følgende gymnasier har ikke på deres hjemmeside eller facebookside oplyst, hvornår deres elever vender tilbage:
- Nordfyns Gymnasium
- Svendborg Gymnasium
- Det Blå Gymnasium
Bliv hjemme i 14 dage
Fra mandag har myndighederne igen givet grønt lys til, at der kan rejses på ferie til Norge, Island, Færøerne og Tyskland. Dog fraråder myndighederne også ferier i byer med mere end 750.000 indbyggere i for eksempel Tyskland.
Hvis danskerne alligevel holder ferie i Spanien eller Kroatien, skal de ifølge myndighederne blive hjemme i 14 dage.
Kostskolelærer dømt for upassende forhold med elev
kopieret!
En 49-årig tidligere underviser på Ringe Kostskole er idømt 9 måneders fængsel for adskillige gange at have haft samleje med en elev, der på gerningstidspunktet var under 18 år.
Det skriver Anklagemyndigheden i Fyns Politi på det sociale medie X.
Den 49-årige er også blevet frakendt retten til at arbejde med børn og unge i en periode på tre år.
Ældre kan i sidste ende dø af ensomhed - nu får fynsk kommune hjælp
kopieret!
Længere tids ensomhed hos ældre skaber risiko for både hjertekarsygdomme, depression, demens, alvorlig sygdom og tidlig død, viser nyere forskning ifølge Ældreministeriet.
Derfor har ti kommuner fået tildelt en ekstra pose penge, der skal hjælpe omsorgspersonalet til at at arbejde med ensomhed og skabe fællesskaber for ældre.
En af dem er Nyborg kommune, som modtager 1,26 millioner.
Pengene skal bruges til at uddanne personale i forebygge, opspore, vurdere og afhjælpe ensomhed og mistrivsel, oplyser Kaj Refslund (V), som er formand for kommunens ældreudvalg.
Nyborg kommune er den eneste kommune på Fyn, der har fået gavn af Ældreministeriets pulje.
Kommentator: - Det lugter af flere store investeringer i Odense
kopieret!
Jens Nymark, som er erhvervskommentator ved TV 2 Business, siger at man ikke skal hænge sig for meget i, at Novo Nordisk i dag kun lover 400 arbejdspladser i Odense, selvom der sidste år blev snakket om flere tusinde.
- Nu er Odense i hvert fald garanteret 400 arbejdspladser med den første investering. Og jeg tror ordet “første” er ret vigtigt. Når Novo Nordisk går ind, så går de stort ind. Det kan man se i Hillerød og Kalundborg.
- Hver eneste gang de har annonceret en investering, så er der ikke gået lang tid før de har annonceret yderligere og endnu større investeringer. Og det lugter simpelthen også af, at det er det, som kommer til at ske i Tietgenbyen, siger han.
Store dele af historisk grisetransport-sag droppes
kopieret!
11 vognmænd var i en historisk stor sag om påståede brud på reglerne ved transport af grise blevet tiltalt for samlet over 1000 påståede lovbrud - i alt 262 sider.
Men store dele af tiltalen er nu blevet droppet, oplyser anklagemyndigheden ved Fyns Politi mandag.
Det skyldes, at der er sket frifindelse ved en lignende sag i Vestre Landsret.
- Ligesom der i dag gælder en anden anmeldelses- og sanktioneringspraksis, end ved anmeldelserne i sagen til Fyns Politi i 2018 og 2019, lyder det i en pressemeddelelse fra politiet.
Der er dog stadig 31 forhold, der skal træffes afgørelse om.
Sagen har handlet om grænserne for transporttid af levende dyr og reglerne om logbøger og GPS-udskrifter.
Stor politiaktion midt i Odense er afsluttet - en person tilbageholdt
kopieret!
Fyns Politi har netop afsluttet aktionen ved Hotel Odeon i det centrale Odense. Her har politi og beredskab været til stede hele morgenen i en aktion, som det ikke har været muligt at få yderligere viden om fra politiet.
Ifølge vagtchefen er der tale om en “ulykkelig persons situation” og aktionen er nu afsluttet.
Både brandbiler, politi og ambulance har været til stede i flere timer, mens der har været arbejdet inde på hotellet.
På et tidspunkt blev betjente med skjold set gå ind på hotellet ligesom ambulancefolk også gik ind. En person er tilbageholdt.
Letbanen har været ude af drift mellem Kongensgade og Østerbæksvej, men forventes genoptaget snarest, lyder det på X fra Fyns Politi.
Fynske øer får nu bedre internet
kopieret!
Der er hurtigere og stabilt internet på vej til fynske øer.
I alt får 93 projekter tilskud til at etablere hurtigt bredbånd gennem bredbåndspuljen. Blandt projekterne er Avernakø, Drejø og Langeland.
457 adresser i Region Syddanmark får del af tilskuddet. Blandt disse 457 adresser er 126 beliggende i Langelands Kommune, hvilket gør Langeland til den kommune med flest adresser, der får tilsagn om tilskud.
- Jeg er derfor glad for, at endnu flere danskere på for eksempel Avernakø, Drejø og Langeland nu kan se frem til at kunne navigere hurtigere og mere effektivt online, siger digitaliseringsminister Caroline Stage.
Der er højt humør og champagne i glassene hos Novo Nordisk byggeplads i Tietgen Nord ved Odense i dag.
Novo Nordisk direktør, Lars Fruergaard, Odense borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og finansminister Nicolai Wammen var alle på talerstolen ved indvielsen af byggepladsen.
Og ifølge direktør Lars Fruergaard er det her bare starten, siger han til TV 2 Fyn, da han bliver spurgt til antallet af arbejdspladser, som er på 400 permanente stillinger.
- Der kommer en masse aktiviteter rundt om fabrikken, og jeg vil også håbe, at det går så godt, at vi kan udvide på Fyn.
Han peger på, at Novo Nordisk etablerer sig på Fyn med et langsitet potentiale.
Novo Nordisk medicin skal undersøges for særlig bivirkning
kopieret!
Lægemiddelstyrelsen beder nu den europæiske bivirkningskomité, PRAC, om at forholde sig til to danske studier fra Syddansk Universitet, der netop er blevet offentliggjort. Det skriver TV 2.
Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.
De to studier viser, at personer med type 2-diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har en dobbelt så stor risiko for at udvikle den frygtede øjensygdom naion.
- Vi har undersøgt data fra alle 424.152 danskere med type 2-diabetes. Vi fandt, at Ozempic mere end fordobler risikoen for Naion, siger Jakob Grauslund, der er professor i øjensygdomme ved Klinisk Institut ved Syddansk Universitet.
Kun begyndelsen: Novo Nordisk har præsenteret fabrikken i Odense
kopieret!
Det præcise omfang af Novo Nordisks byggeri har været uvist indtil i dag, hvor Novo Nordisk endelig afslørede planerne med den nye produktions-facilitet.
TV 2 Fyn var med til doorstep på byggepladsen, hvor topchef i Novo Nordisk Lars Fruergaard stillede op til interview med danske medier for første gang i over et år.
Genlæs vores dækning af arrangementet her:
Doorstep med Novo Nordisk
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Gigantisk fabrik kaldes "lille" i Novo-skala
kopieret!
Selvom fabrik og lager for 8,5 milliarder kroner lyder af meget, så hører det faktisk til i den lille kategori for Novo Nordisk ifølge analytiker for TV 2 Business Jens Nymark.
Det siger han til TV 2 på dagen hvor Novo Nordisk har udsendt pressemeddelelse om virksomhedens investering i en ny fabrik i Odense, som skal bygges af 1.000 mennesker og beskæftige 400 mennesker fast, når fabrikken står færdig i 2027.
De 400 arbejdspladser er markant færre, end hvad Novo selv meldte ud i TV 2 Fyn sidste år. Her lød det, at fabrikken ville give “nogle tusinde arbejdspladser”.
Novo bekræfter: Tusinder af arbejdspladser kan være på vej
- Det er nogle tusinde arbejdspladser, der er tale om, afslørede Kristina Lee, der er funktionschef for faciliteter og relaterede services hos Novo Nordisk, da hun torsdag eftermiddag talte med TV 2 Fyn om de fremskredne planer for at åbne en produktion i Odense.
Adspurgt, om jobopslag fra Novo Nordisk, som er dukket op for nyligt, har med Odense at gøre, svarer hun:
- Det kunne sagtens være, det vil jeg slet ikke afvise. Vi ved, at rekruttering tager tid.
Hun kan endnu ikke oplyse hvilken form for produktion der skal ligge på Fyn.
Hun kan dog afsløre, at der vil blive arbejde for underleverandører at lave i Odense. Blandt andet rengøring og kantine forestår firmaet ikke selv.
Men ifølge Jens Nymark stopper det ikke her.
- Når man kender ledelsens tankegang, er der al grund til at tro på, at mange flere milliarder bliver sendt mod Fyn de kommende år, og at Novo Nordisk vil skabe Danmarks fjerde ’Novo-by’ efter Kalundborg, Hillerød og området omkring hovedkontoret i Bagsværd.
Den fynske investering kommer i kølvandet på flere milliardinvesteringer i det danske marked de senere år. Alene i 2023 investerede Novo Nordisk 90 milliarder kroner i primært produktionsfaciliteter flere steder på Sjælland.
I øjeblikket beskæftiger Novo Nordisk over 5.000 mennesker i Danmark blandt andet i Kalundborg, Hillerød og Bagsværd.
Novo Nordisk i tal
Novo Nordisks eksport udgjorde i 2023 12,4 procent af den samlede danske vareeksport. Eksporten var på samlet 118 milliarder kroner.
Virksomheden betalte i 2023 i alt 14,7 milliarder kroner i selskabsskat. I 2022 var tallet 9,2 milliarder.