Lægemangel på Fyn: Branchen kan vælte på et halvt år

Mens regionen forsøger at dysse lægemanglen på Fyn ned, er meldingen ganske anderledes fra de praktiserende lægers formand i Region Syddanmark

Lægemanglen er på vej til Fyn. Og den er langt tættere på, end RegionsrådspolitikerHerdis Hanghøi (V) onsdag ville være ved.

I udsendelsen 19.30 vurderede Herdis Hanghøi, at vi først for alvor får lægemanglen at mærke på Fyn om mellem 10 og 15 år.

quote  Kritisk lægemangel kan komme meget hurtigt til Fyn. Det kan komme med et halvt års varsel.

Jørgen Skadborg, formand, PLO, Syddanmark.

Den vurdering er formand for de praktiserende lægers organisation (PLO) i Syddanmark, Jørgen Skadborg, langtfra enig med hende i.

- Kritisk lægemangel kan komme meget hurtigt til Fyn. Det kan komme med et halvt års varsel, siger den syddanske PLO-formand.

I forvejen er der på Fyn, ifølge PLO´s egne opgørelser, 11 ubesatte ydernumre på Fyn.

Og det kan hurtigt blive meget værre, mener PLO-formanden.

Han peger på, at i flere fynske kommuner er mange af de praktiserende læger tæt på pensionsalderen. Og mange af dem kunne sagtens tænke sig at trække sig tilbage som praktiserende læger, før de når den officielle pensionsalder.

- De har været med i mange år og har råd til det. Hvis der for eksempel ikke kommer en god overenskomst mellem regionen og de praktiserende læger i år, så kan det sagtens ske, at de vælger at trække sig tilbage, siger Jørgen Skadborg og fortsætter:

- Hvis der kommer en bølge af den slags tidlige tilbagetrækninger blandt de praktiserende læger, så vælter hele branchen.

Praktiserende læger tjener mindre

Udfordringen er, at samtidig står de unge læger så langtfra i kø for at overtage de aldrende lægers praksisser.

Det skyldes ifølge formanden, at det er blevet langt mere attraktivt at arbejde på sygehus.

quote  Hvis der kommer en bølge af den slags tidlige tilbagetrækninger blandt de praktiserende læger, så vælter hele branchen.

Jørgen Skadborg, formand, PLO, Syddanmark.

- Vi arbejder mere og tjener mindre. Samtidig er vores omkostninger til personale, husleje og EDB for eksempel steget. Men honorarerne er ikke fulgt med. Derfor har vi fået sværere ved at rekruttere unge læger, siger Jørgen Skadborg.

Ifølge PLO´s egne tal, så er de praktiserende lægers arbejdstid gennemsnitligt steget med tre timer om ugen. det skyldes blandt andet, at lægerne har flere konsultationer. I snit havde en praktiserende læge fire konsultationer mere om dagen i 2015 end i 2017.

Men samtidig tjener de i snit mellem 50.000 og 70.000 kroner mindre om året.

I en solopraksis er omkostningerne ifølge en undersøgelse fra PLO for eksempel steget med ti procent, mens nettoindtjeningen er faldet med seks procent.

Flugten fra praksis giver allerede udslag i statistikkerne. I dag er der på landsplan ifølge Jørgen Skadborg 3.400 almene medicinere med egen praksis. Men det tal er på bare få år faldet til 200 læger, oplyser han.

En praktiserende læge tjener i gennemsnit cirka en million kroner om år.

Oversigt

    Oversigt