Der er langt flere ansøgningsprojekter til Bredbåndspuljen, end der er penge til. Puljen, som skal sikre bedre dækning og hurtigere internet i Danmark, er på 80 millioner kroner i 2016, men der er søgt for i alt 300 millioner kroner. Ud af de 300 millioner kommer ansøgninger til 41 projekter fra Region Syddanmark til en samlet værdi af 56 millioner kroner. De 24 af ansøgningsprojekterne kommer fra fynske kommuner.
- Jeg er meget glad for den meget store interesse for at søge bredbåndspuljen – både fra kommunerne og borgerne. Der er næsten ansøgt for fire gange så mange penge, som der er i puljen alene i år, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Han erkender, at de mange ansøgninger gør, at mange vil blive forbigået i år.
- Det er i sagens natur ikke alle ansøgninger, der kan blive imødekommet, så dem der får afslag vil jeg opfordre til at søge igen næste år, siger han.
Fynsk Kommuner
Flest ansøgninger fra Nordfyn
Nordfyns Kommune er fynsk topscorer med hele ni ansøgninger, og det skyldes en kombination af et stort behov og en stor indsats, fortæller borgmester Morten Andersen, Venstre.
- Det er i høj grad, fordi vores landdistrikter har gået foran og har udpeget de syv-otte-ni områder, hvor der er hul, siger han.
Nu ser han frem til at få ansøgningerne vurderet. De vindende projekter udvælges gennem et pointsystem.
- Det vil vise sig, om vi er dem, der får flest point. Det er jo ikke en forholdsmæssig pulje. Teoretisk kan det ske, at vi ikke får noget, forklarer han. Han forventer dog, at de nordfynske projekter vil blive positivt vurderet.
- Vi er gået så massivt ind, fordi der er et stort behov, og det er også derfor, vi virkelig har opfordret vores borgere til at melde sig. Det er en fantastisk mulighed for at få bredbånd. Jeg kan ikke garantere, at der kommer et bedre tilbud, udtaler han.
Otte ud af ti har mulighed for hurtigt bredbånd
Danmark er i forvejen blandt verdens bedste, når det kommer til udrulning af hurtigt internet.
Otte ud af 10 danske husstande har i dag mulighed for 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload, men i flere tyndt befolkede områder går udviklingen langsommere end i resten af landet.
Bredbåndspuljen kan søges af partnerskaber mellem for eksempel teleselskaber, kommuner og lokale sammenslutninger af borgere i områder med dårlig bredbåndsdækning, som er ti Mbit/s download og to Mbit/s upload.
Der kan gives tilskud til ansøgninger, der vil kunne levere 100 Mbit/s down-load og 30 Mbit/s upload i 2020.
Syddjurs Kommune er med 17 ansøgninger den kommune, der har flest ansøgninger til bredbåndspuljen
Energistyrelsen er i gang med at gennemgå og behandle alle ansøgningerne, som man forventer at kunne give svar inden jul.