Mere motorvej, jernbane og færgehavn: Venstre vil fremrykke fynske anlægsprojekter for milliarder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Venstre vil fremrykke statslige anlægsprojekter for flere milliarder for at afbøde coronakrisen.
Flere end 50.000 danskere har i de seneste tre uger meldt sig som ledige på grund af coronakrisen, der allerede nu sætter enorme fodaftryk i den danske økonomi.
For at afbøde de mulige konsekvenser, har Venstre stillet forslag om at fremrykke en række statslige anlægsprojekter – blandt andet på Fyn.
Her vil Venstre blandt andet i gang med flere projekter, som der allerede er politisk flertal for, men som der ikke er truffet endelig beslutning om. Blandt andet det tredje spor på Fynske Motorvej syd om Odense.
Videodagbog fra sundhedsvæsnet:
- Er det stilhed før stormen?
Tre fagpersoner fra sundhedsvæsnet laver videodagbog, så du kan få et unikt indblik i, hvordan deres hverdag er i kampen mod coronavirus.
Vi hepper på dem. De får gratis pizzaer for deres arbejde. På Vesterbro i København klappes der højlydt ud af vinduerne for at hylde dem, der holder samfundet kørende.
De skal redde liv, når epidemien raser over Danmark.
Læger, sygeplejerske, ambulancereddere og mange flere. Sundhedsvæsnet. De skal stå klar, når det vælter ind med patienter. Hvis det vælter ind med patienter.
For hvordan er det for dem at stå og vente på epidemiens rasen? Hvordan er deres dag?
TV 2/Fyn har fået tre fagpersoner fra sundhedsvæsenet til at lave en videodagbog, så du kan få et indblik i, hvordan deres hverdag er helt fremme i frontlinjen i kampen mod covid-19, coronavirus.
Sygeplejersken
- Er det stilhed før stormen? Ja, måske, siger sygeplejerske Anne-Marie Palm-Johansen.
Hun arbejder på Fælles Akut Modtagelsen (FAM) på OUH i Svendborg, hvor alting blev vendt op og ned, den dag statsminister Mette Frederiksen trådte ind i Spejlsalen på Christiansborg og annoncerede, at Danmark lukkede ned.
Pludselig tager alting meget længere tid på afdelingen i Svendborg, og arbejdsgangene skulle laves om fra den ene dag til den anden.
- Vores hverdag lige nu er meget anderledes, end vi plejer. Vi tager imod langt flere isolationspatienter, og det tager længere tid at arbejde med patienter, der er isoleret. Vi skal have værnemidler på, og arbejdsgangene tager længere tid, fordi vi skal blive inde på stuerne og gøre så meget færdigt, som overhovedet muligt, siger Anne-Marie Palm-Johansen.
I hendes videodagbog er hun på natarbejde. Derfor ånder der fred og ro på afdelingen.
Se Anne-Marie Palm-Johansens videodagbog i toppen af artiklen.
Overlægen
I Odense sidder overlæge Morten Sodemann ved sit skrivebord på OUH. Han er lige blevet færdig med at gå stuegang.
Selvom coronaepidemien har vendt op og ned på sundhedsvæsnet, sporer man en del optimisme i hans videodagbog.
- Kurven er knækket for anden dag i træk, så vi er glade, ikke?, spørger han.
Hans kollega Hanne vender sig om, smiler til kameraet og nikker.
- Jo, det er vi, bekræfter hun.
Ligesom i Svendborg måtte OUH i Odense også lave en dedikeret coronaafdeling næsten fra den ene dag til den anden.
- Det svære er at opfinde en ny afdeling og nogle nye rutiner i den her situation, samtidig med at det dengang så ud til, at der ville komme enormt mange patienter, siger Morten Sodemann.
Og selvom tallene både på verdensplan og i Danmark viser en stigning i antallet af smittede, så bliver der ifølge Morten Sodemann udskrevet flere raske, end der dør.
- Midt i alle de forfærdelige tal, der bliver præsenteret i medierne, så er det jo sådan, at vi udskriver langt flere raske - end den anden vej, så at sige, siger Morten Sodemann.
Onsdag kom det frem, at der er udskrevet 894 coronapatienter. Af dem var der onsdag morgen i alt udskrevet 36 raskmeldte personer fra OUH.
Paramedicineren
På en ambulancestation i Dalum sidder Daniel Storbjerg. Han har lige lavet aftensmad med sine kolleger.
De er reddere. Ambulanceassistenter, behandlere og paramedicinere hos Ambulance Syd, som står klar til at hente og hjælpe de fynske patienter, der måtte få brug for det.
Men for nu ånder der også fred og rå på stationen i Dalum.
Forude venter natten - og måske stormen.
- Det er helt afgørende for, at vi kommer godt igennem krisen, at vi undgår, at mennesker kastes ud i arbejdsløshed, og at vi får sat gang i nogle byggeprojekter, siger den fynskvalgte formand for Folketingets erhvervsudvalg, Lars Chr. Lilleholt (V).
Udover motorvejen peger partiet blandt andet også på, at der kan være gevinster ved tidlig igangsættelse af byggeriet af den fremskudte færgehavn på forbindelsen Spodsbjerg – Tårs, en opgradering af jernbanenettet mellem Odense og Ringsted samt flere støjskærme langs Fynske Motorvej.
Op i gear
Forslaget møder opbakning hos blandt andre SF’eren Karsten Hønge.
- Jeg synes, det er nogle glimrende forslag. Lad os nu bare få sat Danmark op i gear igen på den anden side af krisen. Vi har en række spændende projekter, der ikke bare skal fungere for at få beskæftigelsen i gang, men som også vil fremtidssikre Fyn, siger Karsten Hønge til TV 2/Fyn.
Gartnerier kan få kompensation for falmende morgenfruer
Ændring betyder, at gartnerier og mejerier nu kan få kompensation, når deres produkter må kasseres.
Salget af gule roser, gyldenris og andre blomster er gået kraftigt tilbage på landets gartnerier som følge af coronakrisen.
Gartnerierne brænder dermed inde med store varelagre af både blomster og grøntsager, som ender med at blive for gamle og dermed ingen værdi har.
Også mejerierne har problemer.
Gartnerierne og mejerierne kan nu indregne deres tabte varelagre som en fast omkostning og dermed få kompensation fra staten.
Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet onsdag.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) blev opmærksom på problemet for et stykke tid siden.
- Vi begyndte at få henvendelser fra gartnerierne, så vi begyndte at se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe den del af erhvervssektoren.
- Derfor har vi taget de tiltag, så gartnerierne og andre, der brænder inde med letfordærvelige varer, kan få hjælp, siger Mogens Jensen til Ritzau.
Et stort ønske
Til TV 2/Fyn uddyber ministeren baggrunden for ændringen.
- Det her ved jeg fra erhvervet er et stort ønske.
- Det har vi lyttet til, og det er en måde at give erhvervet en håndsrækning, som gerne skulle hjælpe rigtig meget.
- Vi lytter selvfølgelig hele tiden, om der er yderligere, der skal til, men det her det er det, vi kan gøre for nu, og det skulle hjælpe gartnerierne på Fyn og i hele landet, siger Mogens Jensen.
Meget positivt
Hos interesseorganisationen Dansk Gartneri glæder sekretariatschef Torben Lippert sig over beslutningen.
- Det har stor betydning, fordi vores tab netop sker på varelagret. Det er meget positivt, at man har villet gå ind at kigge på det, siger han.
Han påpeger samtidig, at kompensationen gerne må komme hurtigt, da gartnerierne mangler penge.
Virksomhederne kan søge om kompensation for deres faste udgifter. Eksempelvis kan virksomheder med fald i omsætningen på 40-60 procent få 25 procent i kompensation af faste udgifter.
På Langeland håber borgmesteren, at bygningen af den fremskudte færgehavn i Tårs på Lolland bliver rykket frem. Det vil sætte skub i områdets håb om en bedre infrastruktur og en lysere fremtid.
- Alt er klar til at lave de sidste øvelser, så vi hurtigt kan komme i gang med projektet, siger borgmester Tonni Hansen (SF).
Har taget kontakt
20 - 20 - 20 hedder planen. 20 minutter fra Svendborg til Spodsbjerg, - 20 minutter på vandet til en ny fremskudt havn ved Tårs - og så 20 minutter videre til motorvejen ved Maribo.
Tonni Hansen har handlet hurtigt og kontaktet de andre kommuner, der er involveret i projektet.
Coronaramt hotel: Investeringsstop på Hotel Nyborg Strand indtil videre
Efter endnu et succesår har Hotel Nyborg Strand måttet hive i nødbremsen. Alle med undtagelse af elever og ledelse er sendt hjem, og udbygningsplaner sat på hold.
Fra succes, bonus til medarbejderne og nyt køkken til 58 millioner kroner til hjemsendelse af 100 medarbejdere på lønkompensation.
Så meget er tingene vendt på hovedet for Hotel Nyborg Strand, der netop har afleveret 2019-regnskabet.
Hotellet, der har oplevet en næsten ubrudt række af succesår med store investeringer og udvidelser samt pæne overskud, har nu måttet trække i nødbremsen på grund af coronakrisen.
Hotellets eksistens er dog ikke truet.
Hotel Nyborg Strand, der er ejet af den erhvervsdrivende fond Nyborg Strand Fonden, har en egenkapital på 158 millioner kroner, "men corona-virussen har pr. 1. marts 2020 ændret helt grundlæggende på mulighederne for at drive Hotel Nyborg Strand", skriver ledelsen i regnskabet.
- Hotellet er midlertidigt lukket pr. 18. marts, alle medarbejdere undtaget elever og ledergruppe er hjemsendt uden afskedigelse pr 17. marts. Varige/temporære løsninger udarbejdes de kommende dage for alle medarbejdere, og alle investeringer og vedligeholdsopgaver er sat på hold, indtil situationen er afklaret, hedder det videre.
158 medarbejdere
Situationen kulminerede, da den danske regering den 17. marts kom med et påbud om at lukke hoteller midlertidigt frem til 30. marts. Et påbud, der siden er forlænget til efter påske.
Hotellet havde i 2019 en bruttofortjeneste på 93 millioner kroner - på niveau med 2018 - og et overskud før skat på 12 millioner kroner - et par millioner lavere end i 2018.
Som følge af køkkenombygningen var det nødvendigt at undlade brugen af en del møde- og gruppelokaler, og der har også været engangsudgifter og udgifter til en ombygningen af den kendte Stjernebar.
Omregnet til fuldtidsansatte beskæftigede Hotel Nyborg Strand i 2019 158 medarbejdere.
- Jeg har allerede skrevet til mine tre borgmesterkolleger for at høre, om de ligesom jeg er af den opfattelse, at vi skal byde ind med vores projekt. Det vil både gavne beskæftigelsen og være af vital betydning, når vi skal have genåbnet vores samfund, hvis vi har sådan et projekt klar, mener Langeland-borgmesteren.
Derfor glæder Venstres udmelding også Tonni Hansen. Han er med på den - også for Langelands fremtids skyld.
- At binde vores to regioner sammen – den sydfynske og Lolland-Falster – vil være af vital betydning for de to regioner, som i virkeligheden står med ryggen mod hinanden i øjeblikket. Hvis vi får åbnet op, vil vi gøre en ekstra indsats for at komme ovenpå efter krisen her, siger Tonni Hansen.