9. jun. 2019 kl. 14:03
Fyn
Morten Albek

Modstrøm på vej: Familier flytter væk fra byen og ud på landet

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er en myte, at befolkningen i stor stil flytter til de store byer. Udviklingen er vendt for aldersgruppen 25-39 år, viser nye undersøgelser.

- Mange af mine københavnervenner kan godt se det. De er en lillebitte smule lysegrønne af misundelse over det, vi har herude.

Sådan lyder det fra musiker og sangskriver Tom Bjerg, der tidligere har boet i København, men nu bor og arbejder i Svendborg.

Den gængse fortælling i Danmark om, at alle befolkningsgrupper i stor stil flytter fra landet og ind til de store byer, bliver nu udfordret af nye undersøgelser.

Rapport afliver myter

I en rapport fra Aalborg Universitet aflives en række myter om danskernes flyttemønstre. Der er ikke længere en stor tilflytning til de større byer, og flere unge voksne vil bo i provinsen, viser rapporten.

Der er så småt indtrådt en såkaldt modurbanisering, hvor visse aldersgrupper flytter væk fra byen, påpeger forskningschef Hans Thor Andersen fra Aalborg Universitets Center for Forskning i Regional Dynamik og Ulighed.

Musikeren Tom Bjerg i Svendborg er et godt eksempel. Han stammer oprindelig fra Jylland, men har i en længere årrække boet i København, hvor han har arbejdet som musiker i flere bands.

Men ønsket om et liv uden for storbyen har trukket ham og familien til Fyn.

- Jeg er helt med på, at man som ung synes, det er fedt at komme til storbyen. Der er noget ungdomskultur, der knytter sig til storbyen, som vi ikke kan hamle op med. Men som voksen og som forældre synes jeg, at der er et liv herude, som er helt usammenligneligt med det, man har i storbyen, siger Tom Bjerg.

Karrieren spiller i provinsen

Sangskriveren er lige nu aktuel med ny musik. Tom Bjergs nye album "Den Vej" er blandt andet inspireret af det tætte forhold til naturen, som følger med, når man bor på landet.

 

- Da jeg landede i Svendborg, gik der ikke ret lang tid, før jeg havde lært enormt mange musikere at kende. Og efter kort tid havde jeg spillejobs i mange forskellige sammenhænge. Arbejdsmæssigt kan tingene fint hænge sammen i provinsen, siger Tom Bjerg.

Rapporten fra Aalborg Universitet viser, at særligt aldersgruppen fra 25 til 39 år flytter væk fra de større byer og ud i landkommuner og såkaldte yderkommuner.

Læs også: Valgurne er vigtigere end guld og ædelstene på museet
Gå tilbage Del
18. maj. 2019 kl. 9:01

Valgurne er vigtigere end guld og ædelstene på museet

Alex Syrik

Museet Møntergården i Odense udstiller en af Danmarks allerførste valgurner.

Den oplyste glasmontre er ikke et hit. Langtfra. De besøgende på museet Møntergården i centrum af Odense har langt mere travlt med at kigge på sværd, uniformer og alt, hvad der glimter og sender et signal om drama.

- Her i museet har vi en utrolig vigtig museumsgenstand, som er særlig relevant lige nu, fordi vi skal have valg. Det er den her valgurne, siger Anders Myrtue, overinspektør ved Odense Bys Museer, og slår ud med hånden.

Alex Syrik
Allerede de første valgurner blev sikret med lås, så der ikke kunne ske svindel med stemmerne.

- Hvis det handler om, hvem der kommer ind og ser museet, så er det ikke det første sted, folk går hen. Og det er egentlig en fejl. Vi har jo fremhævet den med noget flot lys og en lækker indpakning. Men det bliver taget som en selvfølge, at vi har de rettigheder i Danmark og den vestlige verden, kommenterer Anders Myrtue lidt ærgerligt.

Alex Syrik
Overinspektør ved Odense Bys Museer Anders Myrtue kalder valgurnen for en af museets vigtigste genstande.

Han taler varmt om det demokrati, der tog fart i 1849, hvor danske mænd - og kun mænd - afgav deres stemmer og puttede dem i valgurner landet over. Som i den museet har udstillet. Den stammer fra Tommerup Sognekommune, og har oplevet mange valg.

- I starten arrangerede man det kun for 14 procent af befolkningen, nemlig den mandlige del af befolkningen. Alle dem der var fallenter, fruentimmere, fjolser og fremmede og - øh - omvandrende og alle mulige, de havde ikke stemmeret. Det var kun 14 procent, fortæller Anders Myrtue.

Unge familier flytter ud af byen

De nye flyttemønstre kan også dokumenteres i befolkningsstatistikkerne. Mens det i 2013 kun var Odense og Middelfart, der oplevede en nettotilflytning, så har tilflytningen nu også bredt sig til Kerteminde, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Ærø og Langeland.

Det betyder, at antallet af 25 til 39-årige, der flytter til landkommunerne er større end antallet, som flytter derfra.

Modstrømmen bekræftes af professor Egon Noe fra Center for Landistriktsforskning på Syddansk Universitet, og ifølge ham har udviklingen flere årsager:

- For det første er der oplagte økonomiske årsager til, at denne aldersgruppe flytter væk fra byen. Som familie med børn er der mulighed for et større rådighedsbeløb, fordi boligudgifterne er lavere i landdistrikterne.

- Men samtidig er holdningen til, hvad der er et godt liv også ved at ændre sig. Et forureningsfrit miljø, at være tæt på ægte natur, og muligheden for et større nærvær, de ting trækker også flere unge familier til provinsen, fortæller professor Egon Noe.

Læs også: Vil have hurtigere udrykning:
  • Flyt lægehelikopteren til Assens
Gå tilbage Del
20. maj. 2019 kl. 11:57

Vil have hurtigere udrykning:
  • Flyt lægehelikopteren til Assens

Mikkel Skov Svendsen

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, vil endnu en gang forsøge at flytte én af landets lægehelikoptere til Sydfyn.

Det har været på tale før, men i forbindelse med valgkampen foreslår den fynske folketingskandidat og -medlem Jane Heitmann (V) igen, at en enkelt af landets fire lægehelikoptere rykkes til Fyn.

Helt konkret mener hun, at luftambulancen med base i Billund skal flyttes til Assens.

- Det er rigtig vigtigt, at vi på øerne får en bedre akutbetjening. Det vil jo betyde en verden til forskel for de mennesker, der bor på øerne, at der er tryghed omkring akutberedskabet, siger Jane Heitmann til TV 2/Fyn.

Responstid nedsættes med et kvarter

I dag tager det lægehelikopteren i Billund 35 minutter at nå frem til patienter på Ærø, og ø-lægen i Faaborg, Lars Kensmark, har flere gange oplevet, at hjælpen kom for sent frem.

- Får man en blodprop i hjernen eller hjertet, kan man komme ud af det problem uden at få handicap, hvis man får meget hurtig behandling. Men det kræver, at man som borger kan komme ind på sygehuset med det samme.

- Vi har nogle gange oplevet, at responstiden betyder, at man ikke kan få den behandling, der er den rigtige, fordi tiden er gået, fortæller Lars Kensmark.

Hvis helikopteren flyttes til Assens, vil responstiden til den sydfynske ø være 20 minutter.

Afventer erfaringer

Sidste år anbefalede Danske Regioner i en rapport netop at flytte den akutlægehelikopter, der står i Billund, til Assens.

Dengang valgte regeringen, og dermed Jane Heitmanns eget parti, og Dansk Folkeparti i stedet at placere en ny luftambulance i Nordjylland. Samtidig besluttede man at afvente erfaringerne med den fjerde lægehelikopter, inden man tager stilling til en eventuelt flytning af de resterende helikopterbaser.

Læge Lars Kensmark så gerne, at luftambulancen fremover fløj fra Faaborg, men han understreger, at responstiden vil være hurtig nok, uanset hvor den står omkring i det sydfynske.

17. dec. 2024 kl. 15:03
Tophistorie
Fyn
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Rema 1000 og Netto i vild priskrig

LYT
Del
Link
kopieret!

Billig, billigere, billigst.

Forleden meldte supermarkedskæden Rema 1000 ud, at sodavandstrængende kunder kan købe 1,5 liter Coca-Cola og Fanta til forsvindende syv kroner eksklusiv pant.

Nu melder også Netto sig på banen. I den seneste tilbudsavis reklamerer supermarkedskæden nemlig med 1,5 liter Pepsi Max eller Faxe Kondi til selvsamme pris.

- Butikkerne ved, hvad kunderne vil have op til jul. De sodavand, som er på tilbud, er anerkendte mærker, som kunderne vil have og har tillid til. De er sikre trækplastre, siger detailekspert Bruno Christensen til TV 2 Fyn

Taber penge

Ifølge Bruno Christensen er det en “klar priskrig” mellem de to supermarkedskæder, som lige nu udspiller sig.

Han kommer ind på, at det ikke er usædvanligt, at butikkerne ligefrem taber penge på de produkter, som er prissat væsentligt under det normale.

- Det er gyngerne og karrusellerne. Med de her produkter handler det om at lokke kunderne ind i butikken, og når de først er det, er det op til butikken at have et så spændende udbud af varer, som butikken så tjener penge på, siger han.

Detaileksperten påpeger, at butikkerne kommer til at fortsætte den nedadgående prisspiral til den anden side af jul.

Mens kunder må “nøjes” med seks flasker hos Rema 1000, tillader Netto kunderne 12 flasker.

Hos Rema 1000 gælder tilbuddet fra søndag 15. december og frem til og med 23. december, mens det hos Netto gælder fra torsdag og frem til og med 23. december.

17. dec. 2024 kl. 17:17
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Bedrager idømt fængselsstraf

LYT
Del
Link
kopieret!

En stribe af ferielystne danskere er blevet snydt af en fynsk mand, der udgav sig for at ville udleje sommerhuse.

Tirsdag tilstod den 33-årige mand i Retten i Odense 85 tilfælde af bedrageri med sommerhusudlejning.

Under andre navne på Facebook oprettede han annoncer om udlejning af sommerhuse, selv om han ikke havde tænkt sig at udleje dem.

Sommerhusudlejerne mistede mindst 771.303 kroner ved svindlen, der foregik fra juni 2023, indtil at han blev anholdt i juli 2024.

Erkender sig skyldig

Betalingen for sommerhusene modtog han via muldyr. Et muldyr er en person, der modtager penge for kriminalitet og overfører dem igen, så pengenes oprindelse dermed sløres.

Retten har udmålt en straf på et år og tre måneders fængsel til den 33-årige mand, der har siddet varetægtsfængslet siden juli og skal gøre det fortsat.

Der er ifølge retten en risiko for, at han vil fortsætte sin svindel, hvorfor han skal blive bag tremmer.

Ifølge anklager Alberte Rasmussen har retten lagt vægt på antallet af forhold og omfanget, men det har også talt i formildende retning, at han erkendte sig skyldig.

I sagen har han også tilstået identitetsmisbrug, da han i forbindelse med svindlen med sommerhuse har misbrugt to personers navne.

I flere tilfælde ændrede han kaldenavnet på facebookprofiler til deres navne og oprettede annoncerne om udlejning af sommerhuse. Sommerhusene var i mange tilfælde de sommerhuse, som de to personer ejede.

Foruden svindlen med sommerhuse har han i 2022 misbrugt stjålne kortoplysninger til flere indkøb på nettet.

Den 33-årige accepterer dommen, men har kæret beslutningen om fortsat varetægtsfængsling til landsretten. Han ønsker at komme på fri fod frem til afsoning.

17. dec. 2024 kl. 16:39
William Borst Lorentzen

25.000 passerer i døgnet - nu spærres "Nordeuropas største svingbro"

LYT
Del
Link
kopieret!

På grund af vedligeholdelsesarbejde spærres Odins Bro for al trafik torsdag 19. december fra klokken 18 til 01.

Det oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.

Broen spærres fra Otterupvej/Næsbyvej til Tromsøgade, mens arbejdet udføres.

Der skiltes med omkørsel i området.

Odins Bro er med en samlet spændvidde på 118 meter Nordeuropas største svingbro. Broen kostede cirka 225 millioner kroner og er et vartegn for indsejlingen til Odense Havn.

Omkring 25.000 biler passerer broen hvert døgn.

Det medførte store trafikale problemer, da broen måtte lukke i fire timer i februar.

17. dec. 2024 kl. 16:00

TV 2 Fyn beklager efter tidlig udgivelse af artikel

LYT
Del
Link
kopieret!

TV 2 Fyn skulle have ventet et kvarter med offentliggørelse af artikel, indtil vi havde haft telefonisk kontakt med byrådsmedlem i Odense Claus Skjoldborg i en sag om beskyldninger på Facebook fra rådmand Tommy Hummelmose.

Nyhedschef på TV 2 Fyn, Jakob Herskind, beklager.

6. december kl. 8.44 offentliggjorde Odense-rådmand Tommy Hummelmose (K) et opslag på sin offentlige Facebook-væg, hvori han fremsatte en række detaljerede beskyldninger mod sin byrådskollega Claus Skjoldborg (S).

Tommy Hummelmose skrev blandt andet, at:

- Et byrådsmedlem i Odense har afpresset/truet mig med, at hvis jeg ikke ændrede holdning til en sag, ville vedkommende gå i offentligheden med en række beskyldninger mod mig – med henblik på at ødelægge min karriere og tilsværte mit navn.

Læs også: Rådmand optog lydfil af byrådskollega, da han følte sig truet og afpresset
Gå tilbage Del
6. dec. 2024 kl. 8:59

Rådmand optog lydfil af byrådskollega, da han følte sig truet og afpresset

Sundhedsrådmand Tommy Hummelmose (K) har søgt juridisk bistand, efter at han føler sig truet og afpresset af byrådsmedlem Claus Skjoldborg (S).

- Et byrådsmedlem i Odense har afpresset/truet mig med, at hvis jeg ikke ændrede holdning til en sag, ville vedkommende gå i offentligheden med en række beskyldninger mod mig – med henblik på at ødelægge min karriere og tilsværte mit navn, skriver han i et opslag på Facebook.

I et interview med TV 2 Fyn uddyber han, at han overvejer at melde sagen til politiet. Han har desuden optaget en lydfil af episoden.

Følg sagens udvikling løbende i TV 2 Fyns liveblog. Klik på "Læs mere".

Beskyldninger om trusler og afpresning i byrådet i Odense

Følg opdateringerne herunder

Sagen handler om sugardating

I facebookopslaget uddyber Tommy Hummelmose, hvad sagen drejer sig om.

- I forbindelse med et møde for byrådet henvender byrådsmedlem Claus Skjoldborg sig til mig. Claus Skjoldborg siger kort, at hvis jeg ikke straks sletter et opslag på Facebook, der omhandler min kritik af, at man som politiker arrangerer en demonstration imod en privat borger, så vil han offentliggøre en artikel/tekst om mig, som vil skade mig. Claus Skjoldborg holder derefter sin egen mobiltelefon op foran mig og viser mig et billede af det, der ligner en færdigskrevet avisartikel, omhandlende mig som person.

Screendump fra Facebook

Artiklen hedder ifølge Tommy Hummelmose: ”Kan Odense være tjent med en rådmand, der opfordrer til sugardating”? Artiklen havde afsæt i Tommy Hummelmoses virksomhed Intelligent Banker, der på et tidspunkt sammenlignede datingsider.

Her var der en artikel, der handlede om, hvad sugardating er, og artiklen blev afsluttet med: "Er sugardating noget for dig?".

- Det er naturligvis helt galt. Sådan en tekst ville virksomheden normalt aldrig offentliggøre. Men det blev den desværre, også selv om idéen med sammenligning af datingsider blev droppet, skriver Tommy Hummelmose i sit facebookopslag.

Det er dog sugardating-artiklen, som Claus Skjoldborg ifølge Tommy Hummelmose ville udskamme rådmanden med.

Optog lydfil af byrådskollega

I et interview fortæller Tommy Hummelmose til TV 2 Fyn, at episoden skete efter et møde i byrådet på Odeon.

Har du noget dokumentation for, at episoden er sket?

- Jeg har sidste del af vores samtale på bånd. Da jeg følte mig truet, tog jeg min mobil frem og optog den sidste del af samtalen, siger Tommy Hummelmose.

TV 2 Fyn har bedt om at høre lydfilen, men det har ikke været muligt.

Var der nogen vidner?

- Jeg har ikke ønske om at involvere andre mennesker i sagen.

Hvad vil du gøre nu?

- Jeg har møde med den juridiske afdeling i kommunen på mandag. De tager det meget alvorligt, og vi taler videre på mandag for at finde ud af, hvad næste skridt i sagen er.

Hvilke sanktioner skal det have for Claus Skjoldborg?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til.

Vil du melde det til politiet?

- Det har jeg ikke besluttet mig for endnu. Det skal dialogen med juridisk afdeling være med til at afdække, siger Tommy Hummelmose.

Nu reagerer Claus Skjoldborg på anklage om trusler

Claus Skjoldborg reagerer fredag eftermiddag på, hvorvidt han har truet og afpresset sin byrådskollega, sundhedsrådmand Tommy Hummelmose.

- Jeg vil understrege, at jeg på intet tidspunkt har fremsat trusler. Og skulle min del af samtalen blive opfattet sådan, så har det i hvert fald ikke været min intention, skriver Claus Skjoldborg i en sms til TV 2 Fyn.

Han ærgrer sig over, at Tommy Hummelmose går i medierne med historien.

- Derfor er jeg ærgerlig over, at Tommy Hummelmose vælger at tage en situation ud af en samtale på tomandshånd og ensidigt vende den imod mig i offentligheden - endda med trusler om politianmeldelse. Det synes jeg er ude af proportioner, siger Claus Skjoldborg.

- Vi plejer da at kunne snakke med hinanden om tingene. Hvis jeg havde haft en lignende opfattelse af en situation, som Tommy har, så vil jeg nok have taget direkte kontakt til den politiske kollega, som var den anden part samtalen. Ønsker Tommy, at vi mødes over en kop kaffe eller en øl og få talt situationen ud - mand til mand. Så er jeg meget villig til det.

Claus Skjoldborg blev nævnt med navn.

TV 2 Fyn publicerede en artikel på tv2fyn.dk kl. 8.59 med citater fra opslaget under overskriften: ”Rådmand: Jeg er blevet truet og afpresset af byrådskollega”.

I artiklen skrev TV 2 Fyn, at vi ”forsøger at få en kommentar fra Claus Skjoldborg”.

Først cirka et kvarter senere fik en journalist på redaktionen fat i Claus Skjoldborg via telefon, der efter eget udsagn på daværende tidspunkt ikke havde mulighed for at udtale sig.

Af TV 2 Fyns presseetiske retningslinjer fremgår det, at:

 - Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller agtelsesforringende for nogen, skal som hovedregel forelægges for den eller de pågældende med henblik på at indhente deres synspunkt i rimelig tid inden offentliggørelsen og skal omfatte alle relevante oplysninger.

Det skulle TV 2 Fyn have gjort i denne sag, siger Jakob Herskind, nyhedschef på TV 2 Fyn.

- Da rådmand Tommy Hummelmose og byrådsmedlem Claus Skjoldborg begge er offentlige personer og politisk valgte beslutningstagere i Odense, er det i høj grad i offentlighedens interesse, at der på en offentlig tilgængelig platform verserer opsigtsvækkende beskyldninger om trusler og afpresning mellem politisk valgte i Odense Byråd. Offentligheden har i sådanne tilfælde krav på hurtig information, fordi det destabiliserer samarbejdet i byrådet. Derfor kan man presseetisk diskutere om hovedreglen kan fraviges i dette tilfælde, siger Jakob Herskind, nyhedschef på TV 2 Fyn.

Men, uddyber han:

- Selv om sagen har åbenlys offentlig interesse, og selv om beskyldningerne er fremsat offentligt fra en åben Facebook-profil af en politisk valgt rådmand mod et politisk valgt byrådsmedlem, vurderer vi alligevel, at vi burde have afventet publicering indtil efter første telefoniske kontakt med Claus Skjoldborg. At vi ikke gjorde det, beklager TV 2 Fyn. Og det tager jeg det fulde ansvar for, siger Jakob Herskind.

17. dec. 2024 kl. 15:50

Kommune modtager stort beløb til gavn for børn

LYT
Del
Link
kopieret!

Kulturministeriet har tildelt 22,8 millioner kroner, som skal styrke læseglæden hos børn og unge i 67 kommuner. Nyborg er en af de fynske kommuner, der kommer til at modtage penge til bøger - et beløb på 410.000 kroner.

- Vi har i høj grad telefoner - men også skærme - på pause. Skærmene kommer ikke til at konkurrere direkte med bøgerne, for nu er det noget andet, vi laver, siger Lars Busk Svendsen, skoleleder på Birkhovedskole.

Skolelederen på Birkhovedskolen tror på, at flere elever kommer til at vælge bøgerne til, fordi de kommer til at være tættere på. Man behøver til den tid ikke at gå over på biblioteket for at læse en bog.

17. dec. 2024 kl. 13:54
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Narkohandler taget på fersk gerning

LYT
Del
Link
kopieret!

Fyns Politi vil tirsdag kræve en mand fængslet, efter han blev opdaget af politiet med 100 gram kokain og store kontantbeløb i sin varetægt.

Politiet mener, at manden havde til hensigt at sælge kokainen videre, oplyser Anklagemyndigheden.

Derfor er der berammet et grundlovsforhør klokken 14 i Retten i Odense, hvor politiet vil have varetægtsfængslet manden, mens sagen efterforskes.

Anklagemyndigheden vil bede om lukkede døre af hensyn til sagens efterforskning og vil derfor ikke røbe mere om sagens indhold. Det oplyses dog, at manden blev anholdt i bydelen Vollsmose i Odense.

17. dec. 2024 kl. 13:12
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Tre personer idømt fængsel efter vanvittig manøvreStorebæltsbroen

LYT
Del
Link
kopieret!

Tre unge mænd fra Odense blev mandag idømt en fængselsstraf, efter de i sommeren 2022 udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.

Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.

Det fik ham til at få passageren på forsædet til at overtage rattet kortvarigt, mens han kravlede om på bagsædet. Passageren på bagsædet kravlede om på forsædet og overtog styringen af bilen - alt dette skete, mens bilen fortsatte med 110 kilometer i timen og slingrede kraftigt.

Nægtede skyld

Ifølge Frederik Bendixen, som førte sagen på vegne af Anklagemyndigheden i Fyns Politi, nægtede alle de tre tiltalte sig skyldig i vanvidskørsel.

Den oprindelige fører af bilen mente ikke, der var tale om netop vanvidskørsel, mens de to passagerer påstod, at de overtog styringen for at undgå en ulykke. Byttet var ifølge dem altså ikke aftalt.

Argumenterne købte domsmandsretten i Svendborg ikke og idømte alle tre 30 dages fængsel. To af dem får en ubetinget fængselsstraf, mens en får en betinget dom.

Læs også: Unge mænd lavede vanvittig manøvreStorebæltsbroen med politibil i bakspejlet
Gå tilbage Del
13. dec. 2024 kl. 6:00

Unge mænd lavede vanvittig manøvreStorebæltsbroen med politibil i bakspejlet

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Tre unge mænd skal mandag stå ret foran en dommer i Svendborg efter en manøvre, der udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.

Retssagen finder sted mandag den 16. december, mens den hensynsløse kørsel fandt sted i sommeren 2022.

Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.

Derfor orkestrerede han noget, der minder om et spil twister i en bil, der kørte med 110 kilometer i timen.

Byttede plads

Den 18-årige fik manden på passagersædet til at holde rattet, mens han selv kravlede om på bagsædet og fik passageren på bagsædet til at overtage førersædet.

Alt dette foregik, mens bilen fortsatte ganske slingrende med de 110 kilometer i timen.

Alle tre mænd i bilen er tiltalt for særlig hensynsløs kørsel, da de på den ene eller den anden måde medvirkede, fremgår det af et anklageskrift, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Bilen blev stoppet, og en blodprøve viste, at den oprindelige fører var påvirket af THC, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at føreren blev nervøs over politiets tilstedeværelse. Desuden havde han ikke medbragt sit kørekort.

Går efter fængsel

Anklagemyndigheden løfter i anklageskriftet sløret for, at man vil gå efter bøder og fængselsstraffe til de tiltalte. Desuden ønsker anklageren, at alle tre i bilen frakendes retten til at køre bil ubetinget.

Det betyder, at byretten kommer til at behandle sagen som en domsmandssag, hvor to civile skal hjælpe dommeren med at komme frem til en afgørelse.

Det er endnu uvist, hvordan de tiltalte forholder sig til anklagerne mod dem.

Mister kørekort

Føreren af bilen blev samtidig dømt for at være påvirket af narkotika under kørslen. Derfor mister han sit kørekort i tre år og seks måneder. De to passagerer blev frakendt retten til at køre bil i seks måneder hver.

- Vi kunne ikke konfiskere bilen i dette tilfælde, selvom det er kutyme i sager om vanvidskørsel. Årsagen var, at føreren ikke længere havde rådighed over bilen, da vi rejste tiltalen, siger Frederik Bendixen.

Stramningen af reglerne om vanvidskørsel, som tillader politiet at konfiskere en bil, blev indført i april 2021. Siden har politiet cirka konfiskeret 1000 biler om året, fremgår det af en statistik fra Rigspolitiet.

17. dec. 2024 kl. 12:46
Pressefotos.dk

Bil væltet om på siden efter uheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Tirsdag middag klokken 12.02 blev Fyns Politi kaldt ud til et færdselsuheld på Idrætsvej i Nørre Aaby.

Her er en bil tippet om på siden efter et soluheld. Det forklarer vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard til TV 2 Fyn.

Han fortæller videre, at politiet er på stedet, men at man endnu ikke kender årsagen til uheldet. Han kan dog slå fast, at der ikke er sket nogen personskade.

17. dec. 2024 kl. 11:57

Christoffer Lilleholt bekræfter jobskifte - det skal han nu

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er ikke meget nyt i det jobskifte, som Christoffer Lilleholts far - Lars Christian - kom til at afsløre i sidste uge, da sønnike annoncerede, at have ville forlade odenseansk politik.

For det er Energinet, der bliver Christoffer Lilleholts næste arbejdsgiver, når han 1. februar vender tilbage fra barsel. Det bekræfter han nu selv på sin Facebookside.

Heri fremgår det også, at han skal være Senior Manager for Fremskyndelse og Megaprojekter. Det indebærer ifølge ham selv, at han skal “fremme nogle af Danmarks mest ambitiøse energiinfrastrukturprojekter”.

Det gælder blandt andet “at få fremskyndet udviklingen af energiøerne i Nordsøen og på Bornholm, fremgår det af opslaget.

17. dec. 2024 kl. 11:18
Anton Kranf

Fyrværkerisalget er åbnet – men krudtsælger vil have strammere regler

LYT
Del
Link
kopieret!

Claus Oldenbjerg, indehaver af Krudttossen igennem 21 år, har åbnet op for årets fyrværkerisalg.

Salgsperioden løber fra 15. december til 31. december. Det til trods for at reglerne for fyrværkeri i år er blevet ændret. Nu må man nemlig kun skyde krudt af fra 31. december til og med 1. januar.

- Det er det eneste rigtige. Vi skal huske at tage hensyn til andre mennesker, for der er mange, der ikke køber krudt, siger indehaver Claus Oldenbjerg.

Samtidig så Krudttossen også gerne, at salgsperioden blev forkortet - også selvom det kan virke underligt, når han nu selv sælger fyrværkeri.

- 80 procent af omsætningen ligger de sidste tre dage, så der er ingen grund til at have åbent nu, siger han.

17. dec. 2024 kl. 10:29
Jim Lyngvild

Jim Lyngvild afslører nye slotsplaner med Lego-arving

LYT
Del
Link
kopieret!

Den fynske kunstner Jim Lyngvild har de seneste par år været kædet sammen med flere forskellige slotsprojekter med varierende succes.

Nu er det på tide med endnu et slotseventyr. Tirsdag kan han fortælle, at han sammen med LEGO-arving Thomas Kirk Kristiansen vil skabe et læringsrum for børn med unikke evner på Sostrup Slot på Djursland.

Det oplyser han på sin Facebookside.

Har ledt efter det rigtige sted

Læringstilbuddet kommer til at hedde Drakonheart, og skal efter planen åbnes i det kommende år, når vennerne Jim Lyngvild og Thomas Kirk Kristiansen overtager nøglerne 1. januar 2025.

- Thomas Kirk og mig har i længere tid snakket om, hvordan vi kunne gøre noget godt for de her særlige børn, og nu var muligheden der endelig i form af Sostrup Slot på Norddjurs, fortæller han til TV 2 Fyn.

Jim Lyngvild fortæller, at idéen til læringstilbuddet kommer som refleksion på sin egen vej gennem skolesystemet.

- Drakonheart er til for børn, som ikke trives i det almindelige skolesystem, grundet deres kreative og krøllede hjerner. Jeg var selv et af de børn, hvor to plus to ikke gav fire, men alt muligt andet, fordi min kreativitet og fantasi ikke var indrettet til den almindelige skole.

Det er langt fra første gang, at Jim Lyngvild forsøger at forvandle et slot. I efteråret 2023 forsøgte han at købe Harridslevgaard Slot på Fyn sammen med Trine Jepsen. Det køb gik dog i vasken.

Siden har han været involveret i et projekt på Dallund Slot på Nordfyn og Rosenholm Slot på Djursland.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her