Nannas liv gik i stå, da hun ventede på hjælp i psykiatrien: - Jeg føler det som spild af liv

Fire af fem børn venter for længe på at blive udredt i psykiatrien i Region Syddanmark. For Nanna Märcher har ventetiden være fyldt med håbløshed.

Nanna Märcher spiller '500' med sin mor Randi for hvem ved hvilken gang hjemme i køkkenet i Odense. Nannas sociale liv med skole og kammerater gik i stå for flere år siden. Et overgreb sendte hende dengang i cirkulation i psykiatrien. Derfor er hun også en af dem, der har ventet for længe på at blive udredt i Børn- og Ungepsykiatrien i Region Syddanmark. Og ventetiden er præget af håbløshed, lyder det fra Nanna Märcher.

- Det er dræbende. Jeg føler det som spild af liv.

Hendes mor, Randi Märcher, supplerer:

- Det har været hårdt. Nannas ungdomsliv er gået i stå.

I andet kvartal i 2023 blev fire ud af fem henviste børn ikke udredt inden for garantien på 30 dage. De ventede i stedet i gennemsnit 83 dage på at blive udredt i psykiatrien.

I en årrække så det ellers helt anderledes ud. Fra 2016 og frem til årsskiftet 2021 lå andelen af børn og unge, der ikke blev udredt indenfor de 30 dage og svingede mellem tre og otte procent. Men så skete der noget. l første kvartal 2022 var det pludselig hver anden, der venter længere, og den kedelige udvikling fortsatte altså.

Og det kan få voldsomme konsekvenser for børnene, mener Sara Koch, formand for Bedre Psykiatri på Sydfyn.

- Når de står i venteposition, får de det værre. De glider ud af deres hverdag og kommer måske ikke i skole. Hele livet og den naturlige udvikling bliver sat på pause, siger hun.

Covid væltede læsset

Hovedårsagen til stigningen i andelen af patienter, der venter for længe, er ifølge Maja Sidelmann Basnov, der er cheflæge i Børn- og Ungepsykiatrien i Region Syddanmark, at psykiatrien modtog flere henvisninger efter den første bølge med covid.

- Vi havde lidt for få ressourcer på det tidspunkt og havde derfor svært ved at følge med. Samtidig var vores medarbejdere syge af covid, og så mistede vi yderligere psykiatere til privat praksis. Det betød, at vi havde svært ved at komme gennem puklen af henvisninger, forklarer hun. 

En ny struktur i Børn- og Ungepsykiatrien i Region Syddanmark skal nu løse problemet. Den 1. september blev lokale afdelinger lagt sammen. Samtidig skal unge over 17 år fremover sendes videre til voksenpsykiatrien.  

Mette Bossen Linnet (V), formand for Psykiatri og Socialudvalget i Region Syddanmark

- Det skal give os flere ressourcer til at løse opgaven, fordi vi med sammenlægningen har fået frigivet et vagthold, der nu kan behandle patienter i dagtiden, forklarer cheflægen. 

Derudover er der med regeringens 10-års plan for psykiatrien netop sendt flere penge af sted til behandling. Og det, håber Maja Sidelmann Basnov på, kommer til at gøre en forskel.

Hele familien bliver ramt

Det er vigtigt ikke alene for de børn og unge, der risikerer at få det værre i ventetiden, men for hele familien, der som regel også bliver påvirket, når en i familien kæmper med psykisk sygdom.

Nanna og Randi Märcher peger på, at det er afgørende, at ventetiden til udredning er så kort som muligt. For med en diagnose følger muligheden for at få den rigtige behandling.
Nanna og Randi Märcher peger på, at det er afgørende, at ventetiden til udredning er så kort som muligt. For med en diagnose følger muligheden for at få den rigtige behandling.
Foto: Svante Lyngsie

- Forældrene går ind og må påtage sig en rolle, som tit er et fuldtidsjob, som læger, sygeplejersker, terapeuter og sagsbehandlere. De bruger en masse tid, som går fra forældrerollen, siger Sara Koch, formand for Bedre Psykiatri Sydfyn. 

Den situation kender de hjemme hos Nanna og Randi Märcher. 

- Det har store konsekvenser for os. Både mig og min mand har stået meget alene med det. Og jeg har læst mange fagbøger for at kunne hjælpe Nanna bedst muligt, siger Randi Märcher.

Nanna Märcher tæller ikke lige nu i statistikken over dem, der venter på udredning. Hun skal nu i behandling for PTSD. Om den nye diagnose, siger Nanna Märcher:

- Det var en lettelse.

Men hun har stadig til gode at få det så godt, at hun kan fungere uden for hjemmets fire vægge. Det bedste selskab og hendes frirum er stadig hendes mor. 

Men Nanna Märcher er i gang med forsigtigt at træde ud af håbløsheden sammen med en ny ven. Han hedder Hector og er af racen eurasier. En godmodig hund, der er ved at blive uddannet til at være psykiatrisk servicehund. Med ham ved sin side håber hun på at samle mod til at komme mere ud i verden. I første omgang bare en tur i en af de lokale butikker. 

Hunden Hector skal hjælpe Nanna Märcher med at holde sin angst og PTSD i skak
Hunden Hector skal hjælpe Nanna Märcher med at holde sin angst og PTSD i skak
Foto: Svante Lyngsie

Oversigt

    Oversigt