Natur og maritime uddannelser hitter på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De naturvidenskabelige, tekniske og maritime uddannelser på Fyn er populære i år. Både SDU og SIMAC oplever en stor stigning i antallet af ansøgere.
Mens universiteterne på landsplan går to procent tilbage, så fastholder SDU deres ansøgerantal. Derudover er det lykkedes universitetet at opnå en fremgang i de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Også SIMAC i Svendborg har tiltrukket flere studerende.
I fredags var der deadline for at søge ind på uddannelsernes kvote 1. Over 6.300 unge har valgt SDU som første prioritet og SIMAC har rekord i antallet af ansøgere på kvote 1.
Uddannelserne skal bruges i fremtiden
Hos SDU ser de særligt en fremgang i de naturvidenskabelige uddannelser. Her har universitetet en stigning på 19 procent i antallet af ansøgere. På landsplan er der en tilbagegang på fire procent inden for de samme uddannelser.
Nu bliver nedslidte pavilloner fjernet fra fynsk skole
Siden 1970’erne har tre midlertidige pavilloner været i brug på Paarup Skole. Nu bliver de omsider revet ned.
De tre pavilloner skulle egentlig bare have været en midlertidig løsning for at kunne huse flere elever, da de blev taget i brug i midten af 70’erne.
Men med tiden blev de taget i brug som permanente klasselokaler. I dag er pavillonerne dog i så dårlig stand, at de skaber et dårligt arbejdsmiljø for elever og personale.
I 2019 står pavillonerne stadig, men ikke meget længere. I løbet af sommerferien vil By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune nedtage den første af de tre nedslidte pavilloner.
Millioner sat af til renovering
Samme situation findes på andre skoler i Odense, og derfor afsatte byrådet i forbindelse med budget 2019 i alt 48 millioner i perioden 2019-2022 til udfase de gamle pavilloner. Henover sommeren går arbejdet derfor i gang på Paarup Skole.
- En udskiftning af pavillonerne har været på min og forvaltningens ønskeseddel længe, og jeg er utrolig glad for, at byrådet fandt penge til, at vi kan komme i gang. Det fortjener børnene og de voksne. Nu begynder vi på Paarup Skole, og så fortsætter vi i de kommende år med de pavilloner, som er i dårligst stand, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
Udover Paarup Skole viser undersøgelser, at fire skoler har pavilloner, som er "under middel stand".
Nybyggeri får stor betydning
I alt bliver 636 kvadratmeter med pavilloner erstattet af 270 kvadratmeter nybyggeri på Paarup Skole. Arbejdet forventes afsluttet til vinterferien i uge otte næste år.
Skoleleder Tina Skelgaard glæder sig til at tage de nye bygninger i brug.
- Det kommer til at betyde rigtig meget. Fremover kan vi give eleverne langt bedre læringsmiljøer, og vi får mulighed for at samle vores børnemiljø på skolen. Tidligere har tredje årgang været for sig selv i pavillonerne, men det bliver ændret nu. Samlet set giver ombygningerne gode pædagogiske muligheder, så det er meget glædeligt, at vi kommer af med pavillonerne, siger Tina Skelgaard.
Det vides endnu ikke, hvilken skole, der bliver den næste til at få fjernet de nedslidte pavilloner.
Det er særligt fysik, der lokker nye studerende til hos SDU.
- Vi kan kun være tilfredse. Vi holder vores tal, selv om der er en nedgang på landsplan. Samtidigt glæder vi os over, at de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser oplever en fremgang. Det er især inden for de områder, at der forventes at blive brug for mere arbejdskraft, siger Bjarne Graabech Sørensen, som er prorektor på SDU.
Humaniora og samfundsfaglige uddannelser går tilbage, mens uddannelsen til diplomingeniør i elektronik har en stigning på hele 67 procent.
Næsthøjeste stigning i hele landet
Hos SIMAC, der uddanner skibsfører, maskinmestre og skibsofficerer, oplever de en lignende tendens. Uddannelsesstedet slår rekord i antallet af ansøgere med en stigning på 27 procent.
I et optagelsesnotat fra uddannelsesministeriet afsløres det, at SIMAC dermed er den uddannelse med den næsthøjeste stigning i antallet af ansøgere.
Hos SIMAC er det skibsføreruddannelsen, der særligt trækker nye ansøgere til, hvor stort set alle har valgt uddannelsen som første prioritet.
- Vi vurderer foreløbigt det samlede ansøgertal til SIMAC's uddannelser som meget tilfredsstillende. Det er positivt, at så mange unge mennesker har fået øjnene op for, hvilke fantastiske muligheder de får med en maritim uddannelse, siger Jan Askholm, studierektor på SIMAC.
Alle ansøgere får svar den 26. juli.