Natten til fredag har et bredt politisk flertal besluttet at genåbne mere end ventet efter nedlukningen som følge af pandemien.
Det nye forsamlingsloft, der træder i kraft 21. april, hæves fra fem til ti personer indendørs, og fra ti til 50 personer udendørs.
En uge senere åbnes der for indendørs servering på restauranter med bordbestilling og fremvisning af coronapas - med sidste udskænkning klokken 22.
Indendørs servering med bordbestilling og coronapas
Netop fremrykningen af indendørsservering kan betyde, at flere fynboer nu kan se frem til et besøg på deres yndlingsrestaurant.
I går kunne TV 2 Fyn fortælle, at flere fynske restaurationsejere vurderede, at en åbning udelukkende med udendørsservering og krav om coronapas, ikke var nok til, at restauranten kunne løbe rundt.
- Jeg kunne meget hurtigt regne ud med de afstandskrav, der er, og krav om udendørsservering, at det bare ville øge mit økonomiske pres og mit lån, lød det igår fra indehaveren af Roeds Brasserie i Nyborg, Claus Roed Nielsen.
Men nu kan der altså være håb for de fynske restauranter og caféer, der snart kan se frem til at have indendørsservering. Dog fortsat med krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas. Kravet om fremvisning af coronapas ved udendørsservering fjernes.
Danmark står i en gunstig position
Ifølge sundhedsministeren, Magnus Heunicke (S), er den nye aftale tegn på, at man i Danmark har fået styr på smitten.
- Vi kan nu fremrykke store og væsentlige dele af genåbningen, som kommer til at præge vores alle sammens hverdag i en positiv retning allerede fra næste uge, udtaler sundhedsministeren til Ritzau.
- Det skyldes, at vi står i en gunstig position i Danmark. Vi laver en større genåbning end planlagt, fordi der er rum til det, og smitten er under kontrol med lave indlæggelsestal.
Læs her, hvad der genåbner hurtigere end ventet 21. april:
Horesta: Der er brug for en endnu hurtigere genåbning
Hos organisationen for hoteller og restauranter, Horesta, er man dog kun nogenlunde tilfreds med det politiske forlig om genåbning.
- Det er sund fornuft at åbne mere op og slække på nogle af de meget skrappe krav, turisme- og oplevelseserhvervet havde udsigt til at skulle åbne under, siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, til ritzau i en kommentar til aftalen.
Ifølge hende har brancherne det stadig svært, og hos Horesta mener man, at kravet om fremvisning af coronapas ved indendørsservering burde fjernes og forsamlingsloftet hæves yderligere, end partierne bag forliget er blevet enige om.
Til gengæld er Horesta tilfreds med, at et krav om at fremvise coronapas ved udendørsservering er fjernet, samt at åbning for indendørsservering er flyttet frem til 21. april.
Bag aftalen står alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige.