Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
480.000 ton C02 fanget, lagret og omdannet til ressourcer. Det er målet med den undersøgelse, som Fjernvarme Fyn og finske Fortum nu igangsætter for på sigt at gøre fjernvarmen klimaneutral.
I fremtiden bliver det meget grønnere at tænde for radiatoren, hvis du bor i Odense og Nyborg.
Det er i hvert fald ambitionen med et nyt samarbejde mellem Fjernvarme Fyn og den finske Fortum-koncern.
- Vi ser en mulighed for at levere klimaneutral fjernvarme til borgerne på Fyn og på samme tid bidrage markant til at nedbringe Danmarks samlede CO2-udledning. Derfor går vi og Fortum-koncernen nu forrest med en ambition om at hjælpe Odense Kommune med at blive klimaneutral i 2030 og yderligere bidrage til den nationale klimastrategi, siger Fjernvarme Fyns administrerende direktør, Jan Strømvig, i en pressemeddelelse.
Politiet vil have flere til at ringe 112 ved uheld på motorvej
Ny kampagne skal informere borgerne om, at de skal ringe 112, hvis de efter uheld holder stille på motorvejen.
Hvert år sker det 800 gange, at køretøjer havarerer på de danske motorveje, uden at der efterfølgende ringes 112 for at få den fornødne hjælp. Det vurderer Vejdirektoratet.
Derfor lanceres der nu i samarbejde med politiet en kampagne, som skal være med til at forbedre sikkerheden på motorvejene.
Kampagnens formål er at få bilisterne til at ringe 112, hvis de er ude for et uheld på en motorvej, der resulterer i, at køretøjet holder stille i en af vognbanerne - uanset alvoren af uheldet.
Kampagnen sættes i søen, fordi det kan være livsfarligt at befinde sig i en stillestående bil på motorvejen, siger John Jensen, der er vicepolitiinspektør ved Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling.
- Vi har konstateret, at disse situationer (hvor en bil holder stille på motorvejen, red.) afstedkommer nogle følgeulykker, så vi vil gerne forsøge at mindske antallet af disse og øge sikkerheden, siger han.
- Vi skal have trafikanterne til at ringe 112, hvis de enten selv har en bil, som ikke længere vil køre, eller hvis de ser en medtrafikant, der holder stille i motorvejstrafikken og ikke er kommet ud i nødsporet.
Det er uvist, hvor mange følgeulykker der sker årligt.
I forbindelse med nogle uheld, hvor en bil holder stille i en vognbane på motorvejen, ringes der fejlagtigt til politiets telefon på 114 eller sågar til Vejdirektoratet. Det oplyser vicepolitiinspektøren.
Men det er vigtigt, at der i stedet ringes til 112, fordi der er en reel risiko for, at man ender med at sidde i kø, hvis de to andre muligheder forsøges, siger han.
- Det betyder, at der kan gå flere minutter, hvor man skal vente på, at telefonen bliver taget, og det er altså ikke tilfældet på 112.
- Så det handler jo især om, at vi hurtigere kan få styr på situationen, hvis opkaldet foretages korrekt.
Formår man i forbindelse med et uheld at få sit køretøj parkeret i nødsporet, er det ikke nødvendigt at ringe 112.
De to selskaber vil i gang med at indfange CO2 og lagre det under jorden, så det på sigt kan blive en bæredygtig ressource. Håbet er, at den indfangede CO2 kan udnyttes i for eksempel genanvendt plastik eller som brændstof til transport og i industrien.
Et års undersøgelse
I første omgang indebærer det nye samarbejde en forundersøgelse, som forventes færdig inden årets udgang.
Her vil man undersøge, om det er muligt at indfange CO2 fra Fjernvarme Fyns anlæg i Odense og fra Fortums anlæg i Nyborg, der miljøbehandler farligt affald fra industrivirksomheder og forsyner nyborgenserne med fjernvarme.
I Odense Kommune er man glade for det nye projekt, som borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vurderer vil være med til, at kommunen når sit mål om at være klimaneutrale allerede i 2030.
- Teknologien omkring CO2-fangst, som vi nu udforsker nærmere, har potentiale også i et større klimaperspektiv, hvor kulstof og brint ikke alene kan blive til bæredygtigt brændsel, men hvor selve processen også bidrager til udvikling og grønne arbejdspladser. Uanset typen af teknologi er det allermest afgørende, at vi finder frem til de bedst mulige klimaløsninger for netop vores by, siger Peter Rahbæk Juel i pressemeddelelsen.
Det er han ikke alene om at synes.
- Vi tager her et stærkt skridt i retningen af et klimaneutralt Odense. Potentielt fjerner vi her 40 procent af vores CO2. Vores bekymrende børn og unge skal vide, at vi er i gang med konkrete og reelle løsninger, der ikke bare får betydning for Odense. Når vi går foran og viser, at vi kan lykkes, vil de erfaringer og resulter, vi skaber, gøre det lettere for andre lande at følge med, siger klima- og miljørådmand i Odense, Tim Vermund (S), i pressemeddelelsen.
480.000 ton CO2 i 2030
På trods af at Fjernvarme Fyn allerede i et stort omfang har udfaset kul, så har de to selskaber i Odense og Nyborg tilsammen en CO2-udledning på knap en million ton. Med den nye teknologi forventer man i Odense at kunne indfange godt 340.000 ton CO2, mens man i Nyborg forventer at indfange knap 140.000 ton inden 2030.
Hvis det lykkes, så svarer det til cirka tre procent af løsningen på den danske klimaudfordring.
Efter 2030 håber de to selskaber på, at det på sigt er muligt at fange helt op mod 900.000 ton CO2, som kan lagres eller omdannes til bæredygtige ressourcer.
Bandeopgør: Sådan sikres akutmodtagelsen mod voldsmænd
Hvis der er et bandemedlem på skadestuen eller optøjer i byen, skal akutmodtagelsen kunne arbejde videre. Det hjælper en særlig skalsikring med.
En akutmodtagelse skal kunne håndtere mange situationer. Så når ofre for bandeopgør bliver fragtet til OUH's akutmodtagelse, skal de kunne behandles uden at bringe hverken personale, andre patienter eller dem selv er i fare.
Så sent som torsdag blev to personer kørt til OUH's Fælles Akutmodtagelse (FAM) efter et knivoverfald.
Selvom det var et internt opgør mellem tre mænd, valgte politiet stadig at gøre brug af et særligt værktøj til at sikre FAM, der hedder skalsikring.
Den særlige skalsikring af FAM blev udviklet i samarbejde med Fyns Politi, OUH og Arbejdstilsynet.
Hvordan fungerer det?
Skalsikringen findes i to lag. Der er den ydre skal og den indre skal.
Skallerne fungere sådan, at man ved at trykke på en knap kan lukke og låse alle døre, skallen tilhøre. Så hvis man aktiverer den ydre skal, lukker det for alle døre ind og ud af FAM.
Hvis man aktiverer den indre skal, lukker og låses døre, så man kan isolere omkring venteværelserne i FAM.
- Når vi lukker dørene, kan vi koncentrere os om vores kerneopgave nemlig at passe patienterne. Så det giver os ro, men også sikkerhed, forklare Trine Peterson, arbejdsmiljøkoordinator.
Hvornår bruges det?
Skalsikringen kan aktiveres i to tilfælde.
Et scenarie kan være, hvis personalet kan se, at der foregår noget rundt om huset.
- Det kan være noget tumult eller optøjer på parkeringspladsen. Så har vi mulighed for at lave en ydre skal lukning, siger Trine Peterson.
Det kan også være, hvis politiet vurderer, at der er et øget trusselsbillede i byen. Så kan de aktivere den ydre skal.
Et scenarie med en lukket kan vare fra få minutter til flere timer.
Ulemper
At komme til en lukket dør, er ikke det mest optimale, hvis man skal på FAM. Men det kan ske, hvis den ydre skal er låst.
- Vi gør os umage med at sætte skilte ud, og vi kan også have personale til at tage imod, hvis der kommer patienter til lægevagten, siger Trine Peterson.
Personalet kan så hjælpe patienter ind ad en anden indgang.
OUH's overlæge på akutmodtagelsen Poul Henning Madsen har tidligere forsikret, at det ikke begrænser dem, der skal ind, i at komme det.
De cirka 200.000 borgere i Odense, der i dag modtager varme fra Fjernvarme Fyn, vil fortsat få fjernvarme. Det samme er tilfældet for fjernvarmekunderne i Nyborg. Den eneste forskel er, at hvis CO2’en fra forbrændigsprocessen indfanges, så vil fjernvarmen blive klimaneutral.
På sit anlæg i Oslo i Norge har det finske selskab Fortum allerede haft succes med CO2-fangst i mindre skala.