Nyt krav om mundbind i kollektiv transport
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kravet gælder på alle tidspunkter og ikke kun i myldretiden.
Fremover bliver det et krav for alle rejsende, der benytter offentlig transport, at bære mundbind for at undgå smitte med covid-19.
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde lørdag formiddag.
- Vi indfører nu et krav om, at man i Danmark skal bære mundbind i kollektiv transport. Og vi taler alle tidspunkter af døgenet, siger statsministeren.
Kravet træder i kraft om en uge, lørdag 22. august.
Kan blive et krav flere steder
Ifølge Mette Frederiksen skal kravet om mundbind være med til at forhindre smitte i den kollektive trafik, hvor der efter ferien igen er tryk på.
- Vi er ikke vant til at bære mundbind i Skandinavien, men vi er nødt til at vænne os til det, og det er jeg sikker på, at vi kan. Hvis et lille mundbind kan skærme os, så er det godt givet ud, siger statsministeren.
Grunden til, at kravet først træder i kraft om en uge, er, at alle, der er afhængige af den kollektive transport, skal kunne nå at købe mundbind, og butikkerne skal nå at få dem indkøbt.
Trods stigende smittetryk
- Vi lukker ikke Danmark igen
Sundhedsmyndighederne holder særligt øje med fem kommuner, hvor antal smittetilfælde med coronavirus stiger - herunder Nyborg. Statsministeren afviser dog at lukke landet igen.
Det bliver ikke nødvendigt at gentage 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned, selvom coronavirussen spreder sig igen, og det såkaldte kontakttal stiger.
Det fortæller statsministeren i et interview med Go' Aften Live på TV 2.
- Vi vil gøre rigtig meget og gå langt for at undgå en generel nedlukning af Danmark – det er ganske enkelt for dyrt for dansk økonomi og dermed for danske arbejdspladser. Det er i øvrigt heller ikke nødvendigt, siger hun.
Ti smittede nyborgensere
I øjeblikket giver hver coronasmittet i gennemsnit virussen videre til 1,4 personer.
Det har blandt andet betydet en høj stigning af smittede i Nyborg, hvor ti personer i sidste uge blev testet positiv for covid-19.
Derfor holder sundhedsmyndighederne øje med udviklingen i den fynske kommune - det samme gør man i Silkeborg, Glostrup, Solrød, Sorø og selvfølgelig Aarhus, der er hårdest ramt af corona.
Grunden til at netop disse byer nu får særligt fokus er, at over 20 personer per 100.000 indbyggere er blevet smittet med coronavirus i de fem kommuner inden for de seneste seks dage.
Mette Frederiksen fortæller samtidig, at det også kan blive nødvendigt at indføre et krav om mundbind andre steder.
- Det kan for eksempel være i supermarkeder, eller når man er i kontakt med sundhedsvæsnet - for eksempel i venteværelset hos lægen, siger hun.
Mundbind skal også bæres på stationer
Det nye krav gælder alle passagerer over 12 år, som dermed skal bære enten mundbind eller visir, når de opholder sig på en station eller i for eksempel tog eller busser.
Det omfatter også alle færger, flextrafik og taxaer. Og det glæder transportminister Benny Engelbrecht (S), der også fortæller, at kravet ligeledes gælder de ansatte i den kollektive trafik.
- Hvis man ikke tager mundbind på, kan man ikke opholde sig i den kollektive trafik, og man vil blive bedt om at forlade bussen eller toget. Det kan for eksempel være i forbindelse med en billetkontrol, siger han.
Flere smittede den seneste tid
Det nye krav kommer i kølvandet på, at der den seneste uge er registreret et stigende antal smittede flere steder i Danmark.
Borgmester bekymret over smittestigning i Nyborg
Nyborg er en af fem byer, der nu får skærpet opmærksomhed af sundhedsmyndighederne efter en stigning i antallet af smittede med coronavirus.
Nyborg har fået sundhedsmyndighedernes opmærksomhed efter en stigning i antallet af smittede med coronavirus i kommunen.
På Fyn er den største procentvise stigning sket i Nyborg, der har ti nye smittede. Det svarer til 31,3 nye sygdomstilfælde per 100.000 indbyggere i løbet af de seneste syv dage.
Stigningen er nok til, at sundhedsmyndighederne nu sætter særligt fokus på blandt andet Nyborg.
Borgmester: - Vi holder øje med situationen
Det bekymrer kommunens borgmester, Kenneth Muhs (V).
- Vi bonger ud som en rød kommune lige nu, siger borgmesteren til TV 2 Fyn.
Kenneth Muhs fortæller, at kommunen fremadrettet er i tæt dialog med myndighederne omkring situationen.
- Når der er skærpet opmærksomhed på os, holder vi selvfølgelig også ekstra godt øje med situationen.
- Hvis vi sammen med sundhedsmyndighederne vurderer, at smittetallet bliver for højt, kan der indføres særlige krav i kommunen, ligesom vi har set i Silkeborg i dag, siger Kenneth Muhs.
I Silkeborg er der mandag blandt andet indført krav om mundbind i offentlig transport. Derudover anbefales det at bære mundbind i indkøbscentre og supermarkeder i Silkeborg Kommune.
Fokus på de ældre
Sundhedsmyndighederne har skærpet opmærksomhed i fem byer i alt; Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø.
- Hvis udviklingen ikke vendes, skruer vi yderligere op med yderligere tiltag, siger Magnus Heunicke (S) på mandagens pressemøde.
Grunden til at netop disse byer nu får særligt fokus er, at over 20 personer per 100.000 indbyggere er blevet smittet med coronavirus i de fem kommuner inden for de seneste seks dage.
I Nyborg får de ældre nu særligt fokus, men borgmesteren kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt de indfører særlige hensyn eller regler for at imødegå den stigende smitte.
- Vi har heldigvis ikke nogen smittede blandt kommunens personale og i vores institutioner, men vi er meget opmærksomme på især ældreplejen, siger Kenneth Muhs.
Borgmesteren håber at det stigende smittetal i Nyborg kun er kortvarigt.
- Vi skal nok lige alle sammen huske alle retningslinjerne her efter ferien, siger Kenneth Muhs.
Nyborg Kommunes krisestab træder sammen tirsdag morgen, hvor de sammen vil vende yderligere tiltag
.
Særligt Ringsted og Aarhus har været hårdt ramt, hvilket fik Folketingets partier til at indføre krav om brug af mundbind i offentlig transport i Aarhus.
Nyborg var også en af fem byer, der fik skærpet opmærksomhed af sundhedsmyndighederne efter en stigning i antallet af smittede med coronavirus.