Papsugerør i plastikkopper - går det i den forkerte retning?
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er kommet papsugerør i plastikkrus. Det er gjort mere besværligt at køre bil, sortere affald eller drikke af colaflasker.
Spørgsmålet er, om udviklingen går i den forkerte retning.
TV 2 Fyn har samlet ti ting, der er blevet gjort mere besværlige i løbet af de seneste år.
I artiklen fortæller en adfærdsforsker, hvorfor nogle ting bliver gjort mere besværlige - og hvorfor fynboerne finder sig i de nye regler.
Ti ting der er blevet mere besværlige på kort tid
Driller låget på din colaflaske? Kan du heller ikke længere køre i bil i byen? Forsker forklarer, hvorfor nogle ting lige pludselig er blevet mere bøvlet.
Vi er vant til, at vores liv hele tiden bliver gjort lettere. Det kan være ny teknologi, nye regler eller gode idéer, der gavner menneskeheden.
For 100 år var der nærmest ingen mennesker på Jorden, der kunne tage et langt, varmt bad om morgenen. I dag er det langt fra luksus. Det er hverdag, og det er så nemt, at du formentlig ikke tænker over det om morgenen.
Men der er nogle ting, der i løbet af de seneste år er blevet gjort mere besværlige - helt bevidst af menneskeheden - ofte af hensyn til, at vores luksuslivsstil går ud over klimaet.
TV 2 Fyn har herunder samlet ti ting, der har gjort livet en lille smule mere besværligt.
Ti ting der er blevet mere besværlige på kort tid
Åbne skruelåg
Har du kæmpet med de nye fastsiddende skruelåg, er du ikke den eneste. I sommer blev det lovpligtigt, at kapsler og låg af plast kun må sælges, hvis de sidder fast på beholderen eller kartonen.
Det nye EU-direktiv har fået forbrugerne op af stolen i raseri over, hvor bøvlet det er at hælde eller drikke mælk eller cola på grund af de nye regler.
Mælkeproducenten Arla blev mødt af stor kritik, da den introducerede de nye låg.
- Det er simpelthen det argeste lort. Jeg er tosset over det og irriteret. Har altid købt jeres mælk, fordi det var nemt for mig at skrue låget af. Nu har I gjort det megabesværligt. Nu må jeg ud at finde en anden mælk, skrev Lotte Palmelund på Arlas facebookopslag.
I en afstemning på tv2.dk blandt 144.000 brugere gav 66 procent - altså to ud af tre - udtryk for, at de nye skruelåg var “irriterende”.
Årsagen til de nye skruelåg er, at de er en stor kilde til forurening af naturen.
Køre bil i byerne
Det er i løbet af de seneste år blevet gjort mere besværligt at køre bil i byerne, heriblandt Odense, og der er endnu flere begrænsende regler på vej i de kommende år.
Politikerne i Odense lægger da heller ikke skjul på, at det er helt bevidst, at det skal gøres mere besværligt at køre bil i Odense. Det gælder blandt andre SF, og et flertal i byrådet i Odense står bag en ny mobilitetsplan, som også i de kommende år vil gøre livet sværere for de odenseanske bilister i form af lavere fartgrænser og bilfri zoner.
Årsagen er, at bilister skal udlede mindre CO2 og rykkes over i offentlig transport - til glæde for klimaet.
Sortere affald
Affald er ikke længere bare affald. Det er slut med at smide det hele i den samme skraldespand. På hele Fyn skal det sorteres i mange forskellige fraktioner, heriblandt pap/papir, madaffald, metal og plast.
TV 2 Fyn har flere gange sat fokus på problemet, og særligt studerende har været frustrerede over, hvor bøvlet de nye regler var.
- Det er i hvert fald blevet mere besværligt, især på et kollegie, sagde Matias Lund Pedersen, der ellers gerne vil sortere sit affald, men som undrede sig over affaldssystemet.
Han er ikke den eneste. En undersøgelse fra Analyse Danmark viser, at 31 procent af danskere synes, det er for besværligt at sortere affald.
Affaldssortering er dog godt for miljøet, især når ressourcerne - eksempelvis madaffald og plast - bliver genbrugt.
Parkere i byerne
Det er ikke kun blevet mere bøvlet at køre i bil. Det er også blevet mere besværligt, når du skal parkere.
I Odense og mange andre steder er antallet af parkeringspladser voldsomt reduceret de senere år. I flere gader er pladserne fjernet og erstattet af planter og træer. Udover det større besvær er det også blevet dyrere.
Årsagen til, at det gøres mere besværligt at parkere, er at lokke bilister over i den offentlige transport - til glæde for klimaet og for at bruge mindre CO2.
Tjekke mail
Når du tjekker mail, er det ofte ikke længere nok at skrive dit brugernavn og kodeord, især hvis du benytter en ny enhed.
I de seneste år er det blevet udbredt med totrinsbekræftelse, hvor det gøres mere besværligt at logge ind.
Det samme gælder, når du logger på onlinetjenester som eksempelvis Facebook eller X.
Årsagen er, at det hjælper dig med at beskytte dig mod ubudne gæster, der ønsker at hacke sig ind på din konto.
Betale online
På samme måde er det også blevet mere besværligt at betale for produkter online.
Det er ofte ikke længere nok at indtaste dine kortoplysninger, men det er nødvendigt at godkende dit køb med eksempelvis MitID. Det kan også være, du skal have tilsendt en kode på sms for at godkende købet igen.
Årsagen er, at kriminelle skal have sværere ved at misbruge dit betalingskort på nettet.
Drikke af sugerør
Det er blevet mere besværligt at drikke af et sugerør.
I 2021 blev en række engangsprodukter i plastik fra sugerør til bestik forbudt at sælge i hele EU.
Derfor er sugerør i dag ofte lavet af pap, og forbrugerne har beklaget sig over, at de bliver bløde og smattede hurtigere, end de kan nå at drikke deres sodavand eller milkshake.
Årsagen til EU-forbuddet mod plastiksugerør er, at man ønsker at reducere forureningen i miljøet og havene.
Tage bussen
Det er blevet mere besværligt at tage bussen. Det gælder især, hvis du bor i eller skal til udkanten af Odense, på Thurø eller andre steder, hvor busruterne er blevet nedlagt.
Årsagen er, at kommunerne ikke kan få økonomien til at hænge sammen, og busdriften koncentreres på de ruter, hvor der er flest passagerer.
Købe billet til offentlig transport
Der er set flere eksempler på, at det er eller har været besværligt at købe billet til offentlig transport i Odense og andre steder i landet.
Har man et rejsekort, kan det ellers bruge i både tog, bus og letbane, men der har været mange fynboer, som ikke tidligere har haft brug for et rejsekort, og når man så skal købe billet, kan det ikke længere købes i letbanen eller på stationerne.
I Odense er det ad flere omgange gjort nemmere at købe billet - senest tidligere på ugen. Det er nu muligt at købe billet på byens letbanestationer via sin mobiltelefon.
Varer leveres til pakkeboks
Handler du på nettet, har du ofte brug for at få varen leveret.
Det er ikke længere selvskrevet, at varen bliver leveret til din adresse - også selv om der gives fri fragt. Det kan være, du skal forbi dit lokale supermarked eller tankstation for at hente pakken i en pakkeboks eller det lokale pakkehus.
Konkurrerende virksomheder har i løbet af de seneste år opsat titusindvis af pakkebokse rundt omkring i landet.
Billedkreditering: Sune Jørgensen, Natacha Djervad, Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix, Simon Læssøe/Ritzau Scanpix, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Signe Goldmann/Ritzau Scanpix, Ole Holbech
Derfor reagerer forbrugerne så voldsomt
Der er en række forskellige forklaringer på, hvorfor de enkelte ting i løbet af de senere år er blevet mere besværlige, fortæller adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen, der er lektor på Roskilde Universitet.
I første omgang kræver flere af tingene på listen en adfærdsholdning blandt forbrugerne, der også bliver frustrerede over at skulle ting på en ny måde.
- Nogle forbrugerne reagerer, fordi det er en forandring i deres hverdagshandlinger. De bliver mindet om det mange gange i løbet af en dag. Det kan et eller andet sted virke meningsløst, og det får folk til at tænke: Jesus Christ!
- Andre tænker, det er fint nok med skruelåg, og de synes, det er smart nok og synes ikke, det er det store problem, men nogle gange opleves det åndssvagt, siger Pelle Guldborg Hansen.
Symbolpolitik
Selv om politikerne i Danmark og EU laver love og regler om af hensyn til klimaet, kan det være svært at gennemskue, hvad der reelt giver mening.
- Plastiklåg og sugerør er ikke designet til at gøre det mere besværligt, men det er lavet som symbolpolitik. Der er for eksempel nogen, der har besluttet, at vi skal putte et paprør ned i en plastikkop. Politikerne gør nogle gange tingene mere besværlige, fordi de gerne vil ses, forklarer Pelle Guldborg Hansen.
Når det gælder affaldssortering, bestemmer politikerne, hvordan danskerne skal opføre sig i eget hjem, og det er et eksempel på mikroregulering. Ifølge Pelle Guldborg Hansen er det en form for pædagogisk læring af danskerne.
Hvorfor finder danskerne sig i mikroregulering?
- Vi sætter ikke spørgsmålstegn i Danmark. Hvis staten siger hop, hopper alle danskerne. Der er en kulturel tendens til, at man accepterer, hvad staten siger, siger Pelle Guldborg Hansen.
Vil man se mere af det i fremtiden?
- Som tingene kører nu, så ja. Der er ikke noget tyder på, at det ikke bare vil fortsætte. Det kan være en nødvendig ting, men ikke en god ting, fastslår han.
Kamp mellem livsformer
Han nævner især, at det kan være et problem, når en bestemt samfundsgruppe kommer til at bestemme over, hvordan andre skal opføre sig - og det kan gælde alt lige fra vejlukninger, bilfri zoner og et forbud mod plastikposer.
- Det er en kamp mellem livsformer. Det er en gruppe, der laver regler for en gruppe, de ikke kender. De laver reglerne uden at tænke over, at andre har en anden livsform. De tror, alle har fri i weekenden og klokken 16 på hverdage, og der kommer en masse bøvl for alle, der ikke lige passer ind i den model, forklarer han.
Har du flere eksempler på, hvordan nogle ting i løbet af de senere år er blevet mere besværlige, så skriv til journalist Sune Jørgensen på sujo@tv2fyn.dk.