Ti ting der er blevet mere besværlige på kort tid

Driller låget på din colaflaske? Kan du heller ikke længere køre i bil i byen? Forsker forklarer, hvorfor nogle ting lige pludselig er blevet mere bøvlet.

Vi er vant til, at vores liv hele tiden bliver gjort lettere. Det kan være ny teknologi, nye regler eller gode idéer, der gavner menneskeheden.

For 100 år var der nærmest ingen mennesker på Jorden, der kunne tage et langt, varmt bad om morgenen. I dag er det langt fra luksus. Det er hverdag, og det er så nemt, at du formentlig ikke tænker over det om morgenen.

Men der er nogle ting, der i løbet af de seneste år er blevet gjort mere besværlige - helt bevidst af menneskeheden - ofte af hensyn til, at vores luksuslivsstil går ud over klimaet.

TV 2 Fyn har herunder samlet ti ting, der har gjort livet en lille smule mere besværligt

Ti ting der er blevet mere besværlige på kort tid

01

Åbne skruelåg

02

Køre bil i byerne

03

Sortere affald

04

Parkere i byerne

05

Tjekke mail

06

Betale online

07

Drikke af sugerør

08

Tage bussen

09

Købe billet til offentlig transport

10

Varer leveres til pakkeboks

Billedkreditering:  Sune Jørgensen, Natacha Djervad, Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix, Simon Læssøe/Ritzau Scanpix, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Signe Goldmann/Ritzau Scanpix, Ole Holbech

Derfor reagerer forbrugerne så voldsomt

Der er en række forskellige forklaringer på, hvorfor de enkelte ting i løbet af de senere år er blevet mere besværlige, fortæller adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen, der er lektor på Roskilde Universitet.


I første omgang kræver flere af tingene på listen en adfærdsholdning blandt forbrugerne, der også bliver frustrerede over at skulle ting på en ny måde.

- Nogle forbrugerne reagerer, fordi det er en forandring i deres hverdagshandlinger. De bliver mindet om det mange gange i løbet af en dag. Det kan et eller andet sted virke meningsløst, og det får folk til at tænke: Jesus Christ!

- Andre tænker, det er fint nok med skruelåg, og de synes, det er smart nok og synes ikke, det er det store problem, men nogle gange opleves det åndssvagt, siger Pelle Guldborg Hansen.

Symbolpolitik

Selv om politikerne i Danmark og EU laver love og regler om af hensyn til klimaet, kan det være svært at gennemskue, hvad der reelt giver mening.

De fastgjorte låg kan frigøres, men du risikerer at spilde over det hele.
De fastgjorte låg kan frigøres, men du risikerer at spilde over det hele.

- Plastiklåg og sugerør er ikke designet til at gøre det mere besværligt, men det er lavet som symbolpolitik. Der er for eksempel nogen, der har besluttet, at vi skal putte et paprør ned i en plastikkop. Politikerne gør nogle gange tingene mere besværlige, fordi de gerne vil ses, forklarer Pelle Guldborg Hansen.


Når det gælder affaldssortering, bestemmer politikerne, hvordan danskerne skal opføre sig i eget hjem, og det er et eksempel på mikroregulering. Ifølge Pelle Guldborg Hansen er det en form for pædagogisk læring af danskerne.

Hvorfor finder danskerne sig i mikroregulering?

- Vi sætter ikke spørgsmålstegn i Danmark. Hvis staten siger hop, hopper alle danskerne. Der er en kulturel tendens til, at man accepterer, hvad staten siger, siger Pelle Guldborg Hansen.

Vil man se mere af det i fremtiden?

- Som tingene kører nu, så ja. Der er ikke noget tyder på, at det ikke bare vil fortsætte. Det kan være en nødvendig ting, men ikke en god ting, fastslår han.

Kamp mellem livsformer

Han nævner især, at det kan være et problem, når en bestemt samfundsgruppe kommer til at bestemme over, hvordan andre skal opføre sig - og det kan gælde alt lige fra vejlukninger, bilfri zoner og et forbud mod plastikposer.

- Det er en kamp mellem livsformer. Det er en gruppe, der laver regler for en gruppe, de ikke kender. De laver reglerne uden at tænke over, at andre har en anden livsform. De tror, alle har fri i weekenden og klokken 16 på hverdage, og der kommer en masse bøvl for alle, der ikke lige passer ind i den model, forklarer han.

Har du flere eksempler på, hvordan nogle ting i løbet af de senere år er blevet mere besværlige, så skriv til journalist Sune Jørgensen på sujo@tv2fyn.dk. 

Oversigt

    Oversigt