Tidligt søndag morgen blev et døende rådyr opdaget af en bilist på O3 ved Tietgenbyen ved Odense. Bilisten ringede til Dyrenes Beskyttelse og godt en halv time senere kom en jæger og fik det lidende dyr aflivet.
Episoden er langt fra enkeltstående for årstiden. April og maj måned er nemlig højsæson for hjortepåkørsler, hvor dyrene er ekstra aktive.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at man sænker farten og er mere opmærksomme, når man kører bil.
Når uheldet er ude
Flere ringer
Nøjagtig som den opmærksomme bilist ringede til Dyrenes Beskyttelse, så er der flere, der løfter røret og ringer efter hjælp til det påkørte vildt.
I april var der 149 henvendelser på hjortepåkørslet i Region Syddanmark. Sidste år ringede i alt 2.632 borgere om en påkørt hjort.
Selvom flere ringer ind, så oplever Dyrenes Beskyttelse stadig en stor usikkerhed om, hvordan man skal forholde sig til en hjortepåkørsel.
- Danskerne har brug for mere viden om ulykkerne for at kunne undgå dem. Vi kan ikke ændre på hjortenes adfærd men til gengæld kan vi prøve at guide bilisterne til at undgå mange ulykker. Hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter ville det føre til færre uheld, siger Michael Carlsen, der er biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.
Vær opmærksom i mørket
Det påkørte rådyr i Odense blev fundet cirka halv fem søndag morgen, og det er et typisk tidspunkt, man kan risikere at ramme en krydsende hjort. Hjortene er nemlig mest aktive fra solnedgang til solopgang.
Undgå hjortepåkørsler
Derudover er der særlige strækninger, hvor man skal have større opmærksomhed på dyrene.
- Det gælder selv sagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen, siger Michael Carlsen