Prognose: Høje energipriser sluger familiers rådighedsbeløb
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Familier med gasfyr rammes på pengepungen i 2022 af høje energipriser, viser beregninger fra Danske Bank.
De høje energipriser får betydning for flere danske familier, som i 2022 har udsigt til at få omkring 200 kroner mindre til rådighed om måneden.
Spar på elregningen: I dette tidsrum skal du undgå at bruge vaskemaskinen
Mellem klokken 17 og 20 er det dyrere at bruge el-artikler i huset, fordi der er større belastning på elnettet. Men der er steder, man kan spare på elforbruget.
Opdatering
Artiklen er opdateret med de nyeste tal. Artiklen blev første gang bragt den 13. oktober.
Mellem 17 og 20 er det en god idé at lade vaskemaskinen stå og mobiltelefonen være trukket ud af stikket.
For der er forskel på elprisen på forskellige tidspunkter af dagen, og fra oktober til marts er det dyrest at forbruge el i tidsrummet fra 17 til 20.
Det skriver Energi Fyn i en pressemeddelelse.
Og elpriserne er gået fra historisk lave til historisk høje.
I løbet af efteråret er elpriserne nemlig steget, og december tegner til at blive den dyreste måned nogensinde, hvis man kigger på strømregningen.
I følge tal fra Dansk Energi koster én kilowatt-time i øjeblikket godt halvanden krone, mens den på samme tidspunkt sidste år lå mellem 25 og 40 øre.
Drop unødvendig strøm
At prisen stiger i vinterhalvåret skyldes, at vi befinder os mere indenfor, vi oftere tænder lyset, og skruer mere op for varmen.
Netselskaberne har indført tidsdifferentierede tariffer, som betyder at den pris, man betaler for at få transporteret strøm, varierer afhængigt af, hvornår på døgnet strømmen skal bruges. Og når elnettet er ekstra belastet, som den vil være mellem 17 og 20, vil det altså være dyrere at få el-artiklerne i hjemmet til at virke.
Prisen er dog lavere på alle andre tidspunkter af døgnet, ligesom det er i sommerhalvåret.
Det er muligt selv at skrue på ting for at flytte elforbruget væk fra det dyreste tidsrum.
Hold musen over ikonerne for at se, hvordan du kan spare.
1. Vask tøj på miljøvenlig vis
Hvis du halverer vasketemperaturen fra for eksempel 60 grader til 30 grader, kan du spare 55 procent af strømmen. Dertil koster det cirka seks kroner, hver gang tøjet bliver tørret i en A-mærket tørretumbler, og derfor er det en god idé at bruge tørresnoren, når det er muligt.
Desuden anbefales det at vælge kortere vaskeprogrammer.
2. Indstil radiatoren
Den ideelle rumtemperatur er 21 grader, og det kan variere fra bolig til bolig, hvad termostaten skal stå på for at opnå den temperatur. Den skal helst ikke stå på mere end 3,5.
Det er en god idé at have en ensartet temperatur i alle rum, for selvom man lukker døren til et køligt rum, vil der stadig trænge kold luft derfra til de tilstødende rum, hvilket får radiatorerne til at arbejde hårdere.
3. Vær opmærksom på standby-forbrug
Sluk for de el-artikler, der ikke er i brug. Det kan være at slukke spillekonsoller, fjernsyn og så videre. En familie bruger i gennemsnit 400 kilowatt om året på standby-el, hvilket svarer til 800 kroner årligt.
4. Hav styr på energiforbruget i køkkenet
Der er masser at tage fat på i køkkenet.
Ved at udnyttet ovnens for- og eftervarme, kan man spare op til 25 procent af elforbruget. Derfor skal du ikke tænde ovnen, før maden bliver sat ind.
Husk låget på gryden, når der bliver lavet mad på komfuret, for uden låg bliver der brugt tre gange så meget strøm. Og lad være med at bruge mere end tre deciliter vand, når der skal koges kartofler og en halv deciliter vand, når der koges æg. Der kan nemlig spares 30 procent af strømmen med mindre vand, da det så tager kortere tid for gryden at komme i kog.
Optø frostvarer i køleskabet, da varerne så giver kulde til køleskabet, der vil bruge mindre strøm. Og hav desuden et øje på køleskabstemperaturen generelt. For hver grad, man sænker temperaturen, stiger forbruget med fem procent.
5. Tænk over udluftning
Ved at lufte ud med gennemtræk to til tre gange om dagen i fem til ti minutter, frem for at åbne et enkelt vindue. Det vil nemlig afkøle vægge og andre overflader, hvilket krævet mere tid og energi at få temperaturen op igen.
6. Sluk lyset
Husk at slukke lyset i rum, der ikke er i brug. Man kan for eksempel udnævne en "lyseslukker" i familien.
Det er derudover en god idé at skifte til LED-lys. Selvom pærerne er dyrere at skaffe, så har de længere levetid og har et langt lavere energiforbrug.
Ifølge sparenergi.dk vil en almindelig glødepærekæde koste 80 kroner i elforbrug, hvis den er tændt i 24 timer i seks uger, mens en LED-kæde vil koste 11 kroner.
Det viser en prognose fra Danske Bank. Det er beregninger, som banken har lavet for deres modelfamilie, der svarer til en typisk dansk familie med to voksne og to mindre børn.
Faldet i rådighedsbeløbet skyldes "altovervejende høje energipriser", skriver Danske Bank.
Modelfamilien varmer boligen op med et gasfyr ligesom cirka 400.000 andre husstande.
Selv om priserne på gas og el er faldet en anelse efter at have været på himmelflugt hen over julen, så ligger priserne stadig højere end normalt. Særligt på gas.
Derfor ventes den samlede ekstraregning til opvarmning at lande på 4200 kroner for hele 2022 - svarende til 350 kroner om måneden.
- Havde modelfamilien varmet op med fjernvarme – der i gennemsnit ikke er steget i pris, om end det visse steder i landet er – ville de altså have haft udsigt til en mindre stigning i rådighedsbeløbet, skriver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen i prognosen.
Faldet i rådighedsbeløbet kommer trods forventninger om lønstigninger på 3,2 procent i år. Det vil give et løft i indkomsterne.
De generelle priser er dog også steget, så hvor fremgangen i reallønnen, der er et udtryk for, hvor meget man kan købe for sin løn, i takt med at priserne stiger, steg med knap 1 procent i 2021, falder den til knap 0,8 procent i 2022.
Danske Bank forventer, at den vil stige til cirka 2 procent i 2023.
Elpriserne steg i december 2021 til næsten ti gange prisen i december 2020, men i begyndelsen af 2022 er prisen faldet.
Dermed venter Louise Agerstrøm Hansen, at ekstraregningen bliver begrænset sammenlignet med sidste år.
Det hører dog med, at der er "ekstraordinært stor usikkerhed" om elpriserne, hvorfor de hurtigt kan stige igen.
Til næste år - i 2023 - ventes energipriserne at falde til ro på et højere niveau, end før de aktuelle prisstigninger begyndte. Samtidig ventes en væsentlig fremgang i indkomst.
De to ting kombineret betyder, at Danske Banks modelfamilie kan se frem til at få næsten 1500 kroner mere mellem hænderne.
Modelfamilien kører i en benzinbil, og de rammes derfor af stigninger i ejerafgiften i år og næste år. Men der er tale om en "forholdsvist beskeden stigning", lyder det i prognosen.