Regeringen har penge klar til at fjerne pukkel på sygehusene
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er mandag forhandlinger om genåbning af sundhedsvæsenet. Patientgarantier skal i spil, siger minister.
De politiske forhandlinger om at genoptage de ikke-akutte operationer i sundhedsvæsenet kører videre mandag eftermiddag.
De blå partier forlod søndag forhandlingerne. Alle partiledere er indbudt til den nye runde af forhandlinger. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.
Regeringen har en pose penge med til forhandlingerne. De skal gå til at fjerne den store pukkel af operationer, der er blevet udskudt på grund af coronaudbruddet.
Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen. Han vil sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) repræsentere regeringen i forhandlingerne.
- Regeringen har lagt et beløb på bordet, som finansierer pukkelafvikling, og Sundhedsstyrelsen har fremlagt en samlet plan, så sundhedsvæsenet straks kan begynde på at fjerne den pukkel af ventende planlagte operationer, som på grund af coronapatienter nødvendigvis har måttet udskydes i en periode.
- Dermed kan vi så hurtigt, det er praktisk muligt, genindføre vores patientrettigheder for udredning og behandling. Det vil vi fortsat gerne drøfte med partierne, siger Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar.
Han henviser til, at patientrettighederne i øjeblikket er suspenderet. Det skyldes, at hospitalerne skal prioritere coronapatienter og andre med alvorlige sygdomme.
Normalt har patienter krav på at blive undersøgt og få stillet en diagnose inden for 30 dage og krav på behandling senest 30 dage efter diagnosen.
Når Danmark genåbnes: Vil gøre Storebæltsbroen og færger gratis på dag ét
Der skal gang i forbruget på dag ét efter en genåbning af Danmark for at redde økonomien, mener Dansk Erhverv.
Restauranter, hoteller og andre virksomheder i servicebranchen er hårdt ramt af coronakrisen.
Derfor fremlagde Dansk Erhverv søndag en plan for, hvordan forbruget i Danmark hurtigst muligt kan blive sat i vejret, når samfundet åbnes op igen.
Dansk Erhverv foreslår blandt andet, at kørsel over Storebæltsbroen og færgeoverfart til danske småøer gøres gratis for alle i sommermånederne i 2020 og 2021.
Det skal være med til at øge turismen på tværs af Danmark og samtidig hjælpe et trængt transporterhverv, lyder det.
- Verden omkring os brænder, og markederne omkring os er gået i stå. Det kan vi ikke gøre noget ved, men vi kan gøre noget ved forbruget herhjemme, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.
- Vi har et dansk erhvervsliv, som indenfor oplevelsesøkonomien og detailhandlen styrtbløder.
- Vi ser flere og flere arbejdsløse, flere konkurser og betalingsstandsninger. Derfor er den vigtigste prioritet at sætte gang i forbruget på dag ét efter genåbningen.
Planen, der i alt indeholder syv forslag, bør derfor sættes i gang allerede 10. maj, hvis samfundet efter planen så småt begynder at åbne op der, lyder det.
Dansk Erhverv foreslår også, at virksomheder gives fuld momsafløsning ved restaurantbesøg.
Desuden foreslås det, at indefrosne feriepenge skal udbetales, hvilket både Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsernes Hovedorganisation og Dansk Industri også har anbefalet.
Også Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, har søndag fremlagt en række anbefalinger til at øge forbruget.
Horesta foreslår blandt andet et nyt fradrag til alle voksne danskere ved eksempelvis køb af hotelovernatninger og restaurantbesøg.
For der er brug for mere handling for at redde landets pressede restauranter, barer, hoteller og forlystelsesparker, mener administrerende direktør Katia Østergaard.
- Vi er glade for de hjælpepakker, regeringen er kommet med. De er designet til at håndtere en del af omkostningerne i de meget kritiske forårsmåneder.
- Men vi har simpelthen brug for initiativer, som sikrer noget omsætning på længere sigt, siger hun.
Venstre forlod søndag forhandlingerne, da regeringen ifølge sundhedsordfører Martin Geertsen ikke har fokus nok på patienternes rettigheder.
Dansk Folkeparti var utilfreds med, at der ikke kom garantier om at bruge de private hospitaler til at få nedbragt puklen af operationer.
Forhandlingerne begynder klokken 14 mandag eftermiddag. Sundhedsminister Magnus Heunicke ønsker en bred aftale i Folketinget.
- Vi står i en alvorlig situation. Der er brug for, at vi støtter op om vores sundhedsvæsen i denne tid.
- Såvel patienter som vores medarbejdere har brug for et Folketing, der står sammen om at sikre deres økonomi og rettigheder, siger han.