Region Syddanmark opretter corona-jobbank
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Region Syddanmark opretter nu en corona-jobbank, hvor de opfordrer eksempelvis pensionerede læger og sygeplejersker til at stille sig til rådighed for de syddanske sygehuse og sociale tilbud.
Regionen opfordrer nu ledige eller pensionerede sygeplejersker, læger og andet sundhedspersonale samt sygepleje- og medicinstuderende og pædagoger til at stille sig til rådighed for de syddanske sygehuse og sociale tilbud.
Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse, hvor der er vedhæftet et stillingsopslag, som alle med den relevante baggrund kan søge.
OUH fra på mandag: Alle ikke livstruende operationer udskydes
Fra på mandag udskyder OUH alle ikke livstruende operationer, behandlinger og kontroller, som ikke er akutte eller potentielt livstruende.
Alle ikke akutte operationer og behandlinger aflyses. Regeringens udmelding har sendt OUH på overarbejde, og nu udskyder de fra på mandag de behandlinger, operationer og kontroller, som ikke er akutte.
- Det er rigtig mange mennesker, det her godt kan komme til at påvirke, siger Michael Dall, der er lægefaglig direktør på OUH.
Det gør OUH for at undgå smitte og skabe plads til de tilfælde, der vil blive alvorligt syge oveni de patienter, de har i forvejen. Samtidig giver det OUH tid til at oplære personale i særlige procedurer i forbindelse med corona-patienter.
Forventer en udskydning
OUH meldte lørdag sidst på eftermiddagen ud, hvordan Sundhedsministerens beslutning skal føres ud i livet. Derfor udskydes de behandlinger, som ikke er akutte, fra på mandag. Arbejdet med at gøre dem op er i gang, og OUH ringer til patienter løbende.
Nina Christensen fra Middelfart er en af dem, der forventer et opkald. Hun har endometriose, der er en smertefuld sygdom, hvor der vokser væv i hendes underliv. Hun forventer, at hendes operation i april skal udskydes.
- Jeg tror da helt klart, at den bliver udskudt. Det er jeg helt sikker på. Så må vi se, hvornår jeg så får en tid, siger Nina Christensen.
Men selvom det giver mange daglige smerter, så er det ikke en akut operation.
- Det betyder ikke meget andet, end at jeg så må have smerter i længere tid. Vi har selv nogle i familien, hvor det kunne være rigtig kritisk, hvis de får corona. Der skal være plads til dem, der skal være plads til, og så venter jeg gerne, siger Nina Christensen.
Plads til nye patienter
Sygehuset fortsætter som normalt for dem, der har akut eller livstruende sygdom. Men for dem, der ikke har, er udmeldingen fra OUH følgende:
Ring ikke ind. Hvis du ikke hører noget fra OUH, så skal du møde op som planlagt.
Du starter ikke forfra på ventelisten, og du skal ringe, hvis du får det værre.
Det vil tage sygehuset tid at gennemgå alle aftaler, og de starter fra en ende af med patienter fra mandag. Derfor skal man have lidt tålmodighed. Man beholder sin plads i køen, og OUH kontakter dig igen, når situationen er normaliseret.
- Det her er et tiltag for, at vi kan skabe plads til de nye patienter, som kommer til at fylde meget, hvis det kommer til at gå, som det er gået i andre lande, siger Michael Dall.
- Vi kan se, at udviklingen med coronavirus kan gå meget hurtigt, og selvom vi lige nu ikke har et akut behov for flere hænder, så kan det hurtigt blive aktuelt, og derfor opfordrer vi allerede nu folk til at melde sig, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).
Opbakning og sammenhold
I pressemedelelsen opfordrer de, at alle ansøgere sender en kortfattet ansøgning allerede nu, selvom der ikke er akut mangel på hænder.
Ansøgere skal undlade at opsøge sygehusene eller de sociale tilbud, inden de er blevet kontaktet og har lavet en aftale med regionen.
- Vi vil kontakte folk løbende, og der er derfor ingen reel ansøgningsfrist. Ansøgere vil blive kontaktet, når vi har behovet, og ansøgere vil måske blive bedt om uddybende oplysninger, afhængigt af hvad det enkelte sygehus eller afdeling har behov for, siger HR-direktør Lene Borregaard og tilføjer, at aflønningen vil følge de relevante overenskomster.
Beskytter gravide fra smitte: Fødselsforberedelser aflyses
Fødselsforberedelserne for gravide i Odense Kommune aflyses, for at mindske faren for coronasmitte. Førstegangsfødende Kamilla Vraa-Andersen forstår tiltaget, men det er stadig frustrerende.
Kamilla Mose Vraa-Andersen fra Odense er gravid i femte måned og er førstegangsfødende. Hun skulle inden længe have startet til fødseslforberedelse, men for et par dage siden blev det hele aflyst.
Og den førstegangsfødende føler derfor, at hun mangler en del informationer.
- Jeg forstår selvfølgelig tiltaget, fordi vi alle sammen skal passe på i forhold til alt det her med corona. Men jeg magler noget viden om, hvordan jeg skal forholde mig som førstegangsfødende, siger Kamilla Mose Vraa-Andersen.
Vil beskytte de gravide
Det er ikke kun i Odense, at fødeafdelinger aflyser deres fødselsforberedelser. I hele landet har gravide fået samme besked, og aflysningerne sker for at mindske coronasmitten.
Fødselsforberedelserne i Odense er også aflyst af hensyn til netop de gravide.
- I regionen og kommunen er vi blevet enige om, at gravide og ammmende er en af de sårbare grupper, vi skal passe på. Derfor giver det ikke mening at samle dem i store grupper i lokaler, der ikke lever op til sundhedsstyrelsens anbefalinger for at begrænse smitte, siger Trine Bülow Vadum, der er tværfalglig sundhed- og forbyggelses-vejleder i Odense Kommune.
Mangler viden
Den førstegangsfødende Kamilla Mose Vraa-Andersen er imidlertid frustreret over aflysningen. Hun føler nemlig, at hun godt kunne have brugt den viden, fødselsforberedelsen kunne give.
- Jeg har ikke nogen basisviden om, hvad det vil sige at gå i fødsel, og hvad man skal gøre, når fødslen går i gang, siger Kamilla Mose Vraa-Andersen.
Derfor er hun nu begyndt at søge viden på Youtube og hos andre kommuner.
- Jeg er begyndt at kigge efter andre forberedelsesfilm på Youtube, og jeg har også kigget, om der er andre kommuner, der har lagt noget offentligt ud, jeg kunne bruge, fortæller Kamilla Mose Vraa-Andersen.
Jordemødrene har erfaringen
Birgit Thalwitzer Enghild er jordemoder på OUH, og hun mener ikke, at de gravide, der har fået aflyst deres fødselsforberedelse, bør være så bekymrede.
- Der findes en masse gode online-tilbud, der gør, at man slet ikke behøver at møde op fysisk, siger Birgit Thalwitzer Enghild og fortsætter:
- Når man kommer på fødegangen, så mødes man også af erfarne og dygtige jordemødre, der er uddannede til at varetage en fødsel og hjælpe kvinderne, der skal føde, på bedste vis.
Fødelysten er vigtig
Birgit Thalwitzer Enghild mener også, at man som gravid bør slå koldt vand i blodet og se tiden lidt an. Hun forestiller sig nemlig, at beredskabet med tiden løsner op, så der igen er plads til gravides fødseslforberedelse.
- Til at starte med er det bare vigtigt, at man som gravid finder ro i det hele. Der er mange, der vælger fødselsforbedrelser fra, og de klarer det stadig rigtig fint og flot, siger Birgit Thalwitzer Enghild.
Desuden mener jordemoderen, at det er vigtigt, man ikke giver op på forhånd.
- Det er vigtigt, at den gravide finder fødelysten frem og ikke blokerer sig selv på forhånd, ved at sige til sig selv, at man ikke kan føde, hvis man ikke har fået fødselsforberedelse, mener hun.
Stadig plads til spørgsmål
For Trine Bülow Vadum i Odense Kommune er det vigtigt, at de gravide ikke føler sig alene, og at de ikke holder sig tilbage med at søge råd og vejledning hos regionens jordemødre eller sundhedsplejersker.
- Alle vores sundhedsplejersker arbejder hjemmefra, og de kan derfor kontaktes på deres telefoner. Så sidder der nogle gravide med spørgsmål, så skal de endelig tage kontakt. Vi har alle de samme tilbud, det foregår bare på en anden måde, fortæller Trine Bülow Vadum.
Desuden kan gravide i regionen også se frem til flere tiltag fra regionens side.
- Jeg ved, at regionen arbejder meget intenst på, at de fra næste uge kan gå ud med noget virtuelt, så de gravide kan blive ordenligt klædt på til fødslen, oplyser Trine Bülow Vadum.
Sygehusene har allerede fået flere uopfordrede ansøgninger, fra folk der vil hjælpe til.
- Jeg vil gerne takke de mange syddanskere, der allerede nu viser interesse for at hjælpe til i den alvorlige situation, vi står i. Det er godt at mærke den store opbakning og sammenhold, siger Stephanie Lose.