Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fødselsforberedelserne for gravide i Odense Kommune aflyses, for at mindske faren for coronasmitte. Førstegangsfødende Kamilla Vraa-Andersen forstår tiltaget, men det er stadig frustrerende.
Kamilla Mose Vraa-Andersen fra Odense er gravid i femte måned og er førstegangsfødende. Hun skulle inden længe have startet til fødseslforberedelse, men for et par dage siden blev det hele aflyst.
Og den førstegangsfødende føler derfor, at hun mangler en del informationer.
- Jeg forstår selvfølgelig tiltaget, fordi vi alle sammen skal passe på i forhold til alt det her med corona. Men jeg magler noget viden om, hvordan jeg skal forholde mig som førstegangsfødende, siger Kamilla Mose Vraa-Andersen.
Drive-in-telte ved OUH:
- Vi er bange for, det bliver en form for McDrive-klinik
På OUH screener man ikke længere for coronavirus i drive-in-teltene. Om folk er smittede eller ej er nemlig ikke længere den vigtigste information for sundhedsvæsenet. Drive-in-teltene bruges i stedet til at vurdere, om patienter skal indlægges.
I OUHs drive-in-telte screener de ikke længere for coronavirus. Da teltene onsdag blev indviet var formålet ellers at teste for corona, men som smitten udvikler sig, er den vigtigste viden ikke længere, om man er smittet eller ej.
- Der er mange, der er corona-positiv uden at have svære sygdomsmanifestationer. Det er ikke særlig givende for os at vide, om en patient er positiv eller negativ, hvis patienten ikke har svære symptomer, fortæller den ledende overlæge på Fælles Akutmodtagelsen på OUH, Michael Hansen-Nord.
I teltene skal det nu i stedet vurderes, om patienter skal indlægges eller ej.
- Der er mange, der har lidt hoste og forkølelse, og som er bekymrede for corona, men de kræver ikke nødvendigvis en indlæggelse, siger Michael Hansen-Nord og uddyber:
- Teltene er til for at fange dem, der egentlig godt kan være hjemme, uden de behøver et hospital.
Politiet er klar til at støtte op
OUHs drive-in-telte er kun for patienter, der er blevet visiteret af egen læge, og som er blevet henvist til at blive indlagt.
- Det er meget vigtigt, at folk forstår, at teltene er til for patienter, der er visiteret til indlæggelse. Patienterne, der kommer her, starter deres indlæggelse i teltet. Det er ikke for andre, slår Michael Hansen-Nord fast.
Og for at sikre, at det kun er visiterede patienter, der lægger vejen forbi drive-in-teltene, har OUH allieret sig med Fyns Politi.
- Vi vil gerne sikre, at det kun er patienter, der er blevet henvist til indlæggelse, der kommer ind i området. Hvis der bliver behov for det, så kommer politiet og visiterer indkørslen, så patienter, der ikke er henvist hertil, bliver holdt væk, fortæller Michael Hansen-Nord og fortsætter:
- Politiet har lovet os, at de kan stille med bevogtining inden for ti minutter, hvis der bliver behov for det.
Ingen screening i teltet
I drive-in-teltene kommer patienterne til at møde en speciallæge og en sekrætær, men der foretages ikke en screening.
- De eneste remedier, der er til rådighed i teltet, er et blidtryksapperat og et termometer, så i teltene foretages ene og alene en klinisk vurdering af, om en patient har behov for indlæggelse eller ej.
Speciallægen må hverken tage blodprøver, de må ikke pode og de må ikke lave hjertekardiogram. Derfor er en screening i teltene slet ikke mulig.
-Vi har oplevet, at folk er mødt op på skadestuen med et ønske om at blive screenet for corona. Men vi screener ikke længere, så folk skal lade være med at komme og tro, at de kan blive testet, siger Michael Hansen-Nord.
Ikke en McDrive-klinik
Hvis man har mistanke om, at man er smittet med coronavirus, skal man tage kontakt til vagtlægen eller egen læge.
- Hverken vagtlægen eller egen læge må se de patienter, der ringer ind med mistanke om coronavirus. De skal visiteres over telefonen, fortæller Michael Hansen-Nord og fortsætter:
- Men det kan være svært for lægen at danne et indtryk af, hvor syg en patienten er, når man ikke har personen over for sig. Derfor bliver de henvist til en indlæggelse.
Men man kan altså ikke bare køre forbi uden en henvisning fra lægen.
- Vi er bange for, at det her bliver en form for McDrive-klinik. Vi håber, at folk har forståelse for, at det her er til patienter, der er visiteret og har talt med en læge og ikke alle mulige andre.
Vil beskytte de gravide
Det er ikke kun i Odense, at fødeafdelinger aflyser deres fødselsforberedelser. I hele landet har gravide fået samme besked, og aflysningerne sker for at mindske coronasmitten.
Fødselsforberedelserne i Odense er også aflyst af hensyn til netop de gravide.
- I regionen og kommunen er vi blevet enige om, at gravide og ammmende er en af de sårbare grupper, vi skal passe på. Derfor giver det ikke mening at samle dem i store grupper i lokaler, der ikke lever op til sundhedsstyrelsens anbefalinger for at begrænse smitte, siger Trine Bülow Vadum, der er tværfalglig sundhed- og forbyggelses-vejleder i Odense Kommune.
Mangler viden
Den førstegangsfødende Kamilla Mose Vraa-Andersen er imidlertid frustreret over aflysningen. Hun føler nemlig, at hun godt kunne have brugt den viden, fødselsforberedelsen kunne give.
- Jeg har ikke nogen basisviden om, hvad det vil sige at gå i fødsel, og hvad man skal gøre, når fødslen går i gang, siger Kamilla Mose Vraa-Andersen.
Fynboer nyder det gode vejr: Odense Zoo holder delvist åbent
Mens de fleste fynske attraktioner holder lukket, er der stadig delvist åbent i Odense Zoo. Forsamlingsforbuddet gælder nemlig kun indendørs attraktioner.
Selvom sundhedsstyrelsen sammen med statsminister, Mette Frederiksen, onsdag meldte ud, at forsamlinger over 100 mennesker frarådes, holder Odense Zoo stadig delvist åbent.
De gør de, fordi forsamlingsforbuddet kun gælder indendørs attraktioner.
- Vi har fulgt myndighedernes anbefalinger, og da vi ikke er en indendørs kulturattraktion, så har vi fortsat med at holde åbent. Men vi holder kun delvist åbent, og man kan som gæst ikke komme indendørs nogen steder, fortæller vicedirektøren i Odense Zoo, Nina Collatz Christensen.
Driften alligevel i gang
Det betyder heller ikke det store for de ansatte i Odense Zoo, om de holder lukket eller åbent. Driften er nemlig i gang uanset hvad.
- Vi har en masse levende dyr, der skal passes, så vi skal holde åbent alligevel, fortæller Nina Collatz Christensen og fortsætter:
- Vi har selvfølgelig sendt en masse personale hjem for at arbejde hjemmefra, men dyrepasserne er her stadig hver dag.
Alt er ikke, som det plejer
Men selvom Zoo stadig holder åbent, så er alt ikke som det plejer. Både restauranten, alle huse og også staldene holder lukket. Men der er stadig åbent for, at folk kan komme og gå sig en tur i haven.
- Ligesom man kan komme ud i skoven for at gå en tur, så kan man også komme i zoologisk have og gå en tur, fortæller Nina Collatz Christensen.
Medarbejderne i Odense Zoo kommer dog ikke til at agere politibetjente i haven. De stoler på de besøgendes sunde fornuft.
- Vi appelerer meget til, at folk selv tager ansvar. Vi har bare åbnet dørene, så folk har mulighed for at være udenfor, og så må folk selv stå for ikke at stimle sammen og sørge for at holde afstand til hinanden, fortæller Nina Collatz Christensen.
Gæster er godt tilfredse
Odense Zoos beslutning om at holde delvist åbent falder også i god jord hos de besøgende.
- Det var rigtig dejligt at komme ud i det gode vejr. Det er jo heldigvis ikke et problem at bevæge sig ud i den frie natur, og det er Odense Zoo jo en del af, mener en af lørdagens besøgene, Peter Barnkob.
Også Camilla Andersen tog lørdag turen ned til zoologisk have for at nyde det gode vejr.
- Vi trængte til at komme ud og få luft i det gode vejr. Så det var dejligt, vi kunne komme herned, siger Camilla Andersen.
Nina Collatz Christensen fortæller også, at det virker til, at folk bakker op om Odense Zoos beslutning om at holde delvist åbent.
- På facebook kan vi se, at vores gæster bakker fuldstændig op omkring det. De synes, det er en fin ting, også fordi vi gør mere, end myndighederne anbefaler ved at holde huse og stalde lukkede, siger Nina Collatz Christensen.
På en almindelig lørdag med godt vejr har Odense Zoo normalt omkring 1800 gæster. I dag var der omkring en tredjedel besøgende.
Derfor er hun nu begyndt at søge viden på Youtube og hos andre kommuner.
- Jeg er begyndt at kigge efter andre forberedelsesfilm på Youtube, og jeg har også kigget, om der er andre kommuner, der har lagt noget offentligt ud, jeg kunne bruge, fortæller Kamilla Mose Vraa-Andersen.
Jordemødrene har erfaringen
Birgit Thalwitzer Enghild er jordemoder på OUH, og hun mener ikke, at de gravide, der har fået aflyst deres fødselsforberedelse, bør være så bekymrede.
- Der findes en masse gode online-tilbud, der gør, at man slet ikke behøver at møde op fysisk, siger Birgit Thalwitzer Enghild og fortsætter:
- Når man kommer på fødegangen, så mødes man også af erfarne og dygtige jordemødre, der er uddannede til at varetage en fødsel og hjælpe kvinderne, der skal føde, på bedste vis.
Fødelysten er vigtig
Birgit Thalwitzer Enghild mener også, at man som gravid bør slå koldt vand i blodet og se tiden lidt an. Hun forestiller sig nemlig, at beredskabet med tiden løsner op, så der igen er plads til gravides fødseslforberedelse.
- Til at starte med er det bare vigtigt, at man som gravid finder ro i det hele. Der er mange, der vælger fødselsforbedrelser fra, og de klarer det stadig rigtig fint og flot, siger Birgit Thalwitzer Enghild.
Desuden mener jordemoderen, at det er vigtigt, man ikke giver op på forhånd.
- Det er vigtigt, at den gravide finder fødelysten frem og ikke blokerer sig selv på forhånd, ved at sige til sig selv, at man ikke kan føde, hvis man ikke har fået fødselsforberedelse, mener hun.
Stadig plads til spørgsmål
For Trine Bülow Vadum i Odense Kommune er det vigtigt, at de gravide ikke føler sig alene, og at de ikke holder sig tilbage med at søge råd og vejledning hos regionens jordemødre eller sundhedsplejersker.
- Alle vores sundhedsplejersker arbejder hjemmefra, og de kan derfor kontaktes på deres telefoner. Så sidder der nogle gravide med spørgsmål, så skal de endelig tage kontakt. Vi har alle de samme tilbud, det foregår bare på en anden måde, fortæller Trine Bülow Vadum.
Desuden kan gravide i regionen også se frem til flere tiltag fra regionens side.
- Jeg ved, at regionen arbejder meget intenst på, at de fra næste uge kan gå ud med noget virtuelt, så de gravide kan blive ordenligt klædt på til fødslen, oplyser Trine Bülow Vadum.